De invoer van arbeid

Op dit moment wordt er een glasvezelnetwerk over Schimmert uitgelegd. Op zich niets bijzonders als het mij niet in een nogal onzachte aanraking bracht met een aantal uitwassen die kenmerkend zijn voor de Nederlandse economie en waar we bij nadere beschouwing helemaal niet prat op hoeven te gaan. Want door wie wordt dit project in ons dorp gerealiseerd en uitgevoerd? Waar komen de vele handjes vandaan die er nodig zijn om deze niet onaanzienlijke klus te klaren? Uit Polen, Hongarije, Turkije en Bulgarije. Er wordt geen woord Nederlands gesproken, er komt geen Nederlander aan te pas. Zelfs de opstart, de inventarisatie van alles dat er per woning moest worden gedaan, was in handen van een man die een Bosnische vluchteling bleek te zijn. Bij elkaar zijn het enkele tientallen arbeidskrachten die zich met dit werk bezig houden, waarvoor kennelijk geen Nederlander te vinden was. Wat op zich toch verbazing mag wekken gegeven het feit dat de provincie Limburg tienduizenden werkzoekenden kent. En het wordt helemaal een wonderlijk verhaal als je jezelf de vraag stelt of er onder die vele Limburgse werklozen nu werkelijk niemand is die bereid is om dit werk te verrichten. Dat wil er bij mij dus niet in.

Ik kan het nauwelijks geloven dat dit de enige vorm is die de werkelijkheid van de Limburgse arbeidsmarkt wil en kan aannemen. Eerder ben ik geneigd om te geloven dat UWV’s of andere centra die een rol spelen in de regionale arbeidsvoorziening, gewoon genegeerd en gepasseerd zijn omdat die Nederlanders die daar ingeschreven staan, te duur zijn voor Reggefiber, de organisatie die verantwoordelijk is voor de implementatie van dat glasvezelnetwerk bij ons in Schimmert. Voor nog niet eens de helft van de prijs van een Nederlander heb je immers een Pool, een Turk, een Hongaar of een Bulgaar, waardoor je je opdracht tegen een veel lagere kostprijs kunt uitvoeren. Dat is er gewoon aan de hand. Waardoor het zelfs meer in de rede ligt om naar het Nederlands management van Reggefiber te wijzen, haar mentaliteit en moraal aan de kaak te stellen in plaats van weer de Nederlandse werklozen de huid vol te schelden omdat ze te lui zouden zijn om te werken of liever schone handen houden. Hoewel, en dat mag ook niet worden ontkend, het in die groep ook schort aan de goede houding. Want hoe kan anders zo’n uitwas, zo’n misstand onder ieders ogen gebeuren zonder dat er nog lawaai over wordt gemaakt?

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Samenleving en getagged met , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op De invoer van arbeid

  1. Margo zegt:

    Bij ons werd het een jaar geleden ongeveer aangelegd en inderdaad ook geen Nederlanders. Verder weet ik niet of het nou zo erg is dat dat gebeurt.

  2. Anoniem zegt:

    Bulgaren en Turken kunnen het niet zijn hoor

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s