Falende paradepaardjes

Hoewel er eigenlijk al meer dan genoeg gezegd is over de wanprestatie van het Nederlands elftal tijdens het EK Voetbal, moet mij toch nog iets van het hart. Waarmee dan het laatste woord daarover is gesproken en er een dikke punt achter deze schandvlek uit de Nederlandse sportgeschiedenis kan worden gezet. Aan het wijzen naar individuen heb ik geen enkele behoefte noch voel ik ervoor om dit of dat specifieke aspect van die nationale afgang te belichten, aangezien de diverse media zich daar al volledig op hebben geworpen omdat het smakelijke kluiven blijken die ook nog eens gemakkelijk weglezen. Gefundenes fressen namelijk, alle modder die voor het oprapen ligt en waarmee zo gemakkelijk gegooid kan worden. Maar daarmee lijken wel de dieper liggende oorzaken voor het collectieve falen van het Nederlands elftal over het hoofd te worden gezien, waardoor alles blijft zoals het was, omdat er niet in eigen vlees wordt gesneden. Wat wel zal moeten gebeuren om een dergelijk echec bij een volgende gelegenheid te voorkomen. Want is er de afgelopen dagen bijvoorbeeld ergens wel eens gesproken over het feit dat de vele miljoenen die door het Nederlandse bedrijfsleven in reclamecampagnes zijn gestopt, weggegooid geld zijn gebleken?

Met dank aan al die ego’s in de Nederlandse voetbalselectie die het drukker hadden met zichzelf dan dat ze zich ook maar ergens verantwoordelijk voelden voor alle gelden van hun sponsors zoals daar bijvoorbeeld ING, Albert Heijn, Unilever en Heineken waren, om maar eens een paar grote spelers te noemen, die het Nederlands elftal financieel gesteund hebben. Niet dat we medelijden moeten hebben met deze multinationals, die best wel een stootje kunnen velen. Maar een beetje meer respect en besef van de plaats die zij innemen, is bepaald niet te veel gevraagd van onze oranje paradepaardjes die de afgelopen weken voor het overgrote deel hoogstens hebben laten zien dat hun ontwikkeling is blijven steken in hun voeten, dat daar hun professionaliteit begint en meteen eindigt. Zoals ze tegelijk ook hebben getoond dat er nog heel veel moet gebeuren voordat zij zijn uitgegroeid tot volwassen en evenwichtige sportmensen, die verder kunnen kijken dan hun eigen beurs en weten waarom ze zo goed worden betaald en wat dat betekent voor hun verantwoordelijkheid. Want met dit klein spul kan natuurlijk nooit en te nimmer een wereld gewonnen worden.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Sport en getagged met , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

13 reacties op Falende paradepaardjes

 1. Mack zegt:

  Respect voor de sponsoren? Ga toch weg, dat is wel het laatste waar ze respect voor moeten hebben. Voor de trainer, voor elkaar, voor het publiek en voor de tegenstander, dat is wel genoeg.

  • robschimmert zegt:

   Ik vrees dat het toch een tamelijk kale bedoening zou worden zonder sponsoren. Dan moet je volgens mij een Nederlands elftal verwachten met dezelfde uitstraling als het Nederlands team handboogschieten. Hetzelfde gaat gelden voor de Nederlandse afvaardiging naar de Olympische Spelen, die alleen zo van de grond kan komen dankzij sponsorgelden.

 2. Mack zegt:

  Het journaal vervloek je omdat het zich laat leiden door de kijkcijfers (=sponsoren) maar de voetballers moeten respect tonen voor bedrijven die geen enkel ander belang hebben dan hun eigen winst? Komop, respect verdien je niet door met geld te strooien.

  • robschimmert zegt:

   Volgens mij klopt de vergelijking niet helemaal, maar dat vind ik verder niet zo belangrijk. Waar het mij om gaat is dat de HH. voetballers zich er kennelijk niet bewust van zijn geweest dat zij de scharnieren waren waaromheen een miljoenenbusiness draaide, dat zij zelfs het begin van die miljoenestroom vormden. En daar zijn zij, vind ik, op een onverantwoordelijke manier mee omgesprongen. Daarbij gaat het niet eens om de prestaties, maar veel meer om het vertoonde gedrag.

   • RadaR zegt:

    Waar het mij om gaat is dat de HH. voetballers zich er kennelijk niet bewust van zijn geweest dat zij de scharnieren waren waaromheen een miljoenenbusiness draaide, dat zij zelfs het begin van die miljoenestroom vormden.

    Dit is of de meest naieve of [permittez moi] de meest stupide opmerking die ik over dit onderwerp ben tegengekomen. Voetballers die zich niet bewust zijn dat ze de spil zijn in een miljoenenbusiness???? De maandelijkse salarisstrook drukt ze 12x per jaar met de neus op dit “keiharde” feit. Dan heb ik het niet eens over dezelfde salarisstrook van hun omgebouwde barbiepoppen, die zich laten uitbaten via alle figuurlijke gaten die ze maar te bieden hebben.
    Zeg me dat het een vergissing van jouw kant betreft deze opmerking, toe nou!!

    • robschimmert zegt:

     Nou, de patsertjes hebben kennelijk alleen maar oog voor hun eigen beurs en tegelijk niet in de gaten dat ze de aanjagers zijn van die miljoenenbusiness. Anders waren ze wel minder druk met zichzelf geweest en drukker met hun plaats in het collectief en de prestatie daarvan.

    • RadaR zegt:

     Leg ik het correct uit, dat je feitelijk bedoelt te zeggen dat de “schade” ,die door de wanprestatie van de voetballertjes maar óók en vooral hun coach is veroorzaakt, doordat Albert Heijn minder oranje tompoucen heeft omgezet dan verwacht en Heineken minder Oranje-thuistaps heeft verkocht, nauwelijks doorwerkt naar de meer dan riante inkomens van de Sneijdertjes c.s.? Zo dat een feit zou zijn [daar zal waarschijnlijk eerst door het EKlab “onderzoek” naar moeten worden gedaan, lijkt mij] dan kun je de schuldvraag daaromtrent moeilijk neerleggen bij die omhoog gevallen straatvoetballertjes. Die schuldvraag ligt eerder bij onszelf, bij jou en mij en onze buren en kennissen, bij het volstrekt idiote volkje wat wij zijn geworden. Want wij hebben van die getatoueerde badapen diva’s gemaakt. En dat die dan divagedrag gaan vertonen blijft ongetwijfeld misselijkmakend maar tegelijk ook voorspelbaar.

 3. Sjoerd zegt:

  Ik sluit me helemaal aan bij je laatste reactie. Ze hebben de buit weer binnen, dus waarom er voor werken. Als je kijkt naar de schuldenlast van het betaalde voetbal zouden ze zich diep moeten schamen.

 4. Margo zegt:

  Voetbal is helemaal geen sport, het is business.
  @RadaR:
  ‘Dan heb ik het niet eens over dezelfde salarisstrook van hun omgebouwde barbiepoppen, die zich laten uitbaten via alle figuurlijke gaten die ze maar te bieden ‘
  Inderdaad, en dan ik toch een beetje lachen om de soap rond de zoveelste scheiding van Ruud Gullit. Die derde barbiepop krijgt een riante alimentatie zodat zij haar luxe leventje kan voortzetten, dwz op de P.C. Hooftstraat en op Ibiza enz.

 5. Mack zegt:

  Ik denk toch niet dat een voetballer tijdens een wedstrijd aangeld denkt. Gisteren André Ooyer eens aangehoord. Volgens hem heeft het presteren alles met toeval te maken en niet met wat er speelt binnen de groep. Want er speelt altijd iets en zolang je wint komt dat niet naar buiten, zodra je verliest begint het gezeik en ligt het ineens daaraan.

  • robschimmert zegt:

   Deels waar. Aan de andere kant is een coach er om de voorwaarden te scheppen waaronder die elf individuen boven het toeval uit kunnen stijgen. En als ik daarvan uitga en de feiten die langzamerhand over het hele groepsproces binnen de Oranjeselektie naar buiten komen, laat spreken, dan vind ik het jammer om te moeten konkluderen dat Bert van Marwijk deze keer nadrukkelijk heeft gefaald. Wat overigens niet wil zeggen dat hij daarom zou moeten opstappen. Daarvoor heeft hij teveel credits en krijgt hij van mij ook het vertrouwen dat hij van deze fatale ronde zijn lesje geleerd zal hebben.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s