Die verdomde kijkcijfers

Omdat het NOS – journaal, en meer in het bijzonder het Achtuur – journaal, voor mij toch zoiets is als de maat van alle dingen, behoud ik mij het recht voor om daar extra kritisch over te zijn. Met als gevolg dat het hier ook vaker aan bod komt. Want zeg maar eens dat daar niet alle reden toe is. Ik vind in elk geval van wel. Spraakmakendheid kan dit instituut – want dat is het – de laatste tijd niet ontzegd worden. Was het eerst die kosmetische ingreep waardoor de kijkers de gelegenheid geboden kregen om Sacha de Boer van top tot teen te bekijken zonder dat er iets toegevoegd werd aan de geboden nieuwswaarde, nu is er alle aanleiding om toch eens fors de staf te breken over de inhoud van dat Achtuur – journaal, over het nieuwsaanbod, dat in feite haar core business is, haar reden van bestaan. Want de ontwikkelingen daarin geven alle aanleiding om waakzaam te zijn en er op zijn minst vraagtekens en kantekeningen bij te zetten. Met als meest aansprekend aangrijpingspunt de uitzending van gisteren om acht uur ’s avonds, waarin als headlines werden aangeboden een steekpartij in Rotterdam, een stroomstoring in Nieuwegein en de vijfduizend Schiphol – ganzen die in pakketten voor de Voedselbank zullen worden verwerkt.

Alsof er niets schokkenders in de wereld was gebeurd. Waarmee het Hart van Nederland naar de kroon werd gestoken en er afgedaald werd tot het niveau van de dorpskrant, die het nieuws uit het eigen dorp dat Nederland is, promoveert tot het wereldnieuws dan wel tot het nieuws dat er voor de kijker toe doet en dat qua betekenis dat wat er in de rest van de wereld gebeurt, verre overstijgt. Zo wordt de kijker die zo graag naar binnen kijkt en liever met de rug naar de grote boze wereld gekeerd staat, op zijn wenken bediend, om niet te zeggen gevolgd en nagepraat. Wat tegelijk de vraag oproept of dat de taak van het NOS – journaal wel is. Of wordt zij geacht het nieuws naar eigen inzicht en onafhankelijkheid te brengen in volgorde van belangrijkheid? Waarbij de eigen verantwoordelijkheid van redactie en journalisten leidend zijn. Want daarmee werd wel statuur verdiend en werd het Achtuur – journaal een instituut en de maat der dingen, hetgeen nu verloren dreigt te gaan, uitsluitend en alleen vanwege de kijkcijfers, die verdomde managementtool die al zoveel kwaliteit en onafhankelijkheid om zeep heeft geholpen..

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Media en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Die verdomde kijkcijfers

  1. Frans54 zegt:

    In mijn zenderpakket zit CNN. Maakt er weliswaar een gewoonte van beelden tot in het oneindige te herhalen, maar is er wel als de kippen bij als er waar ook ter wereld iets min of meer spectaculairs gebeurd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s