De moderne weerprofeten

We waren al dagen geleden gewaarschuwd. En niet een enkele keer. Nee, bij herhaling. Dus moest je wel erg hardleers en eigenwijs zijn, een stomkop van formaat, als je gisteravond niet de rolluiken had neergelaten en alles dat buiten maar enigszins los stond, in ieder geval had gezekerd of vastgesjord. Ook Buienradar, als het om voorspellen gaat toch het minst speculatief en het meest in de buurt van de feiten, loog er met zijn dieppaarse vlekken al een paar dagen niet om. Vandaar dat ik mij dus tot de tanden had gewapend en volledig was voorbereid op het inferno dat omstreeks acht uur in de avond boven en rond mij zou losbarsten. Je voelde de spanning al rond zeven uur oplopen. Het beetje wind dat er was, ging onheilspellend liggen, terwijl zich boven mijn hoofd grillige en donkere wolkenformaties begonnen af te tekenen. De typische voorbode van dat aangekondigde onheil, dat op punt moest staan om uit te breken. De natuur leek zijn climax te zoeken en vinden in die ongekende stilte die ook optreedt bij een zonsverduistering als alle vogels er plotseling het zwijgen toe doen. Die vreemde sfeer hing er in de lucht, niet onverwacht, maar haast als het logisch gevolg van alle weerswaarschuwingen die dagen aaneen naar ons waren verzonden, waardoor het scenario zoals dat zich tot op dat moment voor onze ogen voltrok, beslist geen verrassing mocht heten.

Zo was het immers geannonceerd. Des te wonderlijker was daarom hetgeen er daarna gebeurde, of liever gezegd wat er toen niet plaats vond. Want er stak weliswaar op het voorspelde tijdstip een forse wind op, die alle kanten leek op te waaien. Donkere wolken namen gejaagd daardoor een hoge en snelle vlucht. Maar verder bleef het daarbij, geen druppel viel noch was er een teken van onweer te bekennen. Waardoor dat hele noodweer in een ommezien als een plumpudding in elkaar zakte en werd gereduceerd tot een storm in een glas water. Wat meteen ook precies het goede woord is voor alle spookverhalen die door instanties als de ANWB, MeteoConsult en het KNMI de wereld in waren gestuurd en de mensen de stuipen op het lijf hadden gejaagd. Hun boodschappen bleken slechts papieren tijgers te zijn, in feite precies dezelfde als die van de Bescherming Bevolking van veertig jaar terug, die even weinig voorstelden, maar de mensen maar schrik bleven aanjagen totdat deze organisatie zichzelf met alle paniekzaaierij die nooit zoden aan de dijk had gezet, definitief had overleefd. Een lot dat dus ook lijkt weggelegd voor al die moderne weerprofeten die met hun bangmakerij de mensen telkens weer op het verkeerde been zetten, als ze de plank maar blijven misslaan. Tot het moment dat deze als een boemerang werkt en henzelf  voluitt zal treffen. En dat moment komt gegarandeerd steeds dichter bij.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Samenleving en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op De moderne weerprofeten

  1. Margo zegt:

    Ik reed net van Tilburg naar Dordrecht en heb wel een enorme hoosbui met onweer op m’n dak gehad. Maar ook weer niet zo erg dat ik erover dacht op de vluchtstrook stil te gaan staan, of dat mijn auto meer dreef dan reed. Dus het viel gelukkig mee. Maar beter zo dan een onaangekondigde orkaan! 🙂

  2. Nanos zegt:

    Het heeft hier even gehoosd en geonweerd.

  3. Frans54 zegt:

    Hier verspreid over de dag wat buien en één heftige hoosbui van nog geen tien minuten. Het probleem is dat als ze niet waarschuwen en er gebeurd wel wat ze van alle kanten uitgekafferd worden. Dus waarschuwen ze liever voorbarig. Dat dit er uiteindelijk toe zal leiden dat niemand de waarschuwingen nog serieus neemt nemen ze kennelijk maar op de koop toe.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s