Oranje en het Wilhelmus

In beginsel staat het Nederlandse elftal al bij de aftrap voor een wedstrijd op achterstand. Nog voordat de bal een eerste omwenteling heeft gemaakt, heeft Oranje al het nakijken ten opzichte van de tegenstander. Wat uitsluitend en alleen te herleiden is tot een enkel aspect van de basishouding die voor een succesvolle wedstrijd onontbeerlijk is. Aan concentratie zal het bij geen van de spelers ontbreken, de fysieke gesteldheid is ook best in orde zoals er ook niet getwijfeld behoeft te worden aan ieders technische bedrevenheid en tactisch inzicht. En hoewel dat op het eerste gezicht al voldoende bagage lijkt om een wedstrijd op topniveau kansrijk aan te gaan, bekruipt mij toch telkens weer het gevoel dat er een belangrijke schakel in de totale houding van het Nederlands elftal ontbreekt. Zoiets als scherpte, de focus, de onverzettelijke wil om te winnen die je bij zoveel andere elftallen nadrukkelijk kunt aflezen als hun volkslied voor het begin van de wedstrijd wordt gespeeld en zij dan bijna de longen uit hun lijf zingen. Kom daar bij de Nederlanders eens om.

Zie de passie van de Portugezen, de Ieren, de Oekraïeners, de Grieken, de Polen en de Denen, om maar eens een paar voorbeelden te noemen, en zet daar de Nederlandse spelers tegenover als het Wilhelmus voor hen gespeeld wordt. Dan schaam je je als landgenoot haast plaatsvervangend voor de lamzakkerige houding die de meesten van hen aannemen terwijl je tegelijkertijd maar al te goed weet dat het juist deze desinteresse moet zijn die de verklaring ervoor is dat we nooit het allerhoogste niveau zullen halen en het met ‘net niet’ zullen moeten blijven doen. Welke zich dan weer gemakkelijk weg laat redeneren met grote woorden, een hoge toon en vooral het eigen belang dat kennelijk de meeste spelers meer in beweging krijgt dan die vuur en vlam die hen zou moeten begeesteren als zij Nederland mogen vertegenwoordigen. Zolang hen dat niet interesseert en zij het Wilhelmus niet uit hun bek weten te krijgen, kunnen wij naar kampioenschappen en botentochten fluiten. Omdat de passie, de wil om te winnen en tot het gaatje te gaan voor volk en vaderland, zo te zien gewoon ontbreekt.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Sport en getagged met , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

6 reacties op Oranje en het Wilhelmus

 1. Mack zegt:

  Nou, dit weet ik niet Rob. Een paar jaar geleden was het nog erger, nu, onder Van Marwijk, is het volgens mij verplicht het Wilhelmus (1 couplet) te kennen. Maar daarbij, zou het echt uitmaken? Ik zie sommige teams met hun hand op hun borst, sommige hand in hand, en ook die worden allemaal geen kampioen. Ik prefereer een gespeeld Wilhelmus (dus absoluut geen zanger) en dan een paar kauwgom kauwende Johnny Reps erin, die onverschrokken uit hun ogen kijken.

  • robschimmert zegt:

   Als passie, bevlogenheid toegevoegd zou worden aan de onmiskenbare kwaliteiten van dit Oranje – gezelschap, dan weet ik wel wat de uitkomst ervan zou zijn.

   • Mack zegt:

    Het zou geen kwaad kunnen in elk geval, nee. Maar jij gaat er dus vanuit dat we geen Europees Kampioen worden? Ik ga daar altijd vanuit, tenzij het theoretisch niet meer mogelijk is. Dat is ook passie. 😉

 2. Laurent zegt:

  Over de waarde van dat nationale gevoel las ik hier een heel mooie column: http://peterstormschrijft.wordpress.com/2012/06/09/flop-holland-flop/

 3. Ximaar zegt:

  Ik ben het met je eens dat het Wilhelmus een waardeloos volkslied is en dat ons dat al menige wereldtitel heeft gekost. Wat mij betreft schakelen we over op De Zilvervloot.

 4. Margo zegt:

  Wat mij betreft schaffen we dat hele nationalistische gedoe af.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s