Monsterverbond

Over het Kunduz – akkoord is het laatste woord nog lang niet gesproken en ook ik raak er maar niet over uitgepraat als ik zie hoe alle triomfalisme van dat ene moment werkelijk als sneeuw voor de zon is verdwenen, nu blijkt dat dat hele akkoord inderdaad broddelwerk is geweest. Hoe kan het ook anders als zo’n complex verhaal in nog geen twee dagen in elkaar gedraaid wordt en het alle kenmerken heeft van het bekende ‘grote stappen, snel thuis’ omdat er een deadline gehaald moest worden. Van de hele euforie is weinig meer over en de partijen die hun handen er niet aan wensten te branden blijken nu terecht lachende derden te zijn geworden en een taktisch en strategisch aantrekkelijke positie te hebben verworven. Ze hebben zelfs het feitelijk gelijk aan hun zijde gekregen na alle inhoudelijk commentaar van de Europese Commissie op het akkoord hoewel daar door Jan-Kees de Jager natuurlijk nog de positieve draai aan werd gegeven. Maar kon hij ook anders? Wat echter veel treuriger is en tegelijk maatgevender voor het gehalte van het akkoord, is dat de afschaffing van de onbelaste reiskostenvergoeding voor het woon-werkverkeer zo maar weer geschrapt lijkt te worden.

De ANWB en de Telegraaf hebben namelijk de handen ineen geslagen om dit begrotingskunstje te verijdelen. En natuurlijk hebben VVD en CDA, als de wind uit die hoek waait, meteen slappe knieën en vinden Groen Links en Christen Unie dan wel een argument om deze maatregel plotseling ook niet meer zo urgent te verklaren. Waarmee een gat van 1,3 miljard resteert dat toch weer gedicht moet worden om die 3% te halen en Olli Rehn te behagen. Kortom, dat hele Kunduz – akkoord begint steeds meer een zielige geschiedenis te worden en een vertoning van vijf partijen die het eigenlijk ook niet meer wisten toen ze de hete adem van de Europese Commissie in hun nek voelden. Met als gevolg dit groteske gekluns dat voor landsbestuur moet doorgaan, maar waar alleen het Nederlandse volk de dupe van is en daarvoor dank mag betuigen aan die vijf partijen, VVD, CDA, D’66, Groen Links en Christen Unie, die voor de gelegenheid met recht een monsterverbond wisten te vormen.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Politiek en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op Monsterverbond

 1. Mack zegt:

  Ik heb een idee. Laten we die 1,3 miljard weghalen bij degenen die die miljardenboete van de EU wensten te riskeren!

 2. Laurent zegt:

  Nee, laten we die weghalen bij diegenen die vinden dat je je wel een paar racististische maatregelen kunt veroorloven om je neo-liberale agenda door te kunnen drukken.

 3. Mack zegt:

  Nee, echt niet. Bij degenen die hun eigen belang belangrijker vonden dan het landsbelang.

 4. Ximaar zegt:

  Het is natuurlijk niet zo dat deze begroting in een paar dagen bedacht is. Rutte en de Jager kwamen gewoon met het vrijwel uitgewerkte Catshuisakkoord aanzetten en D66 had al eerder met GL en CU een soort alternatief bedacht. En via de gebruikelijke uitruil/kwartetmethode is daar iets nieuws uit ontstaan. dat kwartetten duurde enkele dagen.

  Er staan voldoende zaken in waar niemand het 100% mee eens zal zijn. Dat is inherent aan dit soort compromissers. Van een flink aantal zaken verwacht ik niet dat de regering meer geld overhoudt. Toch zullen ze iets moeten omdat De Jager die 3% er zo hard bij de EU heeft doorgedrukt. Rehn doet nu wat De Jager wil, nl toezien op die 3%. Je moet dan ook de Jager aanvallen of zijn Zeeuwse stareid en niet Rehn.

  Als het om de reiskostenvergoeding gaat, dan ben ik er zelfs een voorstander van dat die 100% worden afgeschaft. Dwz alleen een maand of 6 bij aanvang van een nieuwe baan en dan stoppen met die filesubsidie. Nu wordt er bijgesleept dat partners beide werken op andere plekken en er dus door 1 gereisd moet worden. Die mensen zullen er zijn, maar volgens mij zijn er meer mensen die 30 jaar terug uit het dure Amsterdam zijn gevlucht NH in, waar ze zich in Heerhugowaard, Hoorn, Purmerend en Alkmaar-Noord voor geen meter wilden aanpassen en steeds naar hun oude baan in Amsterdam bleven pendelen. En altijd nog voor 80% alleen in de auto, dus er is nog geld zat bij deze lieden. Die mensen hadden dus al het voordeel van lagere woonkosten vergeleken met hun collega’s die in Amsterdam bleven.

  Maar dit soort zaken kan je eigenlijk niet in 1x afschaffen. Je hoort de mensen hier enige acclimatiseringstijd voor te gunnen. Maar dat past niet bij de scoringsdrang om Rehn en vooral De Jager mee te plezieren.

  Al met al wordt het nog lachen, want ik verwacht echt dat de EU de 3% voor 2013 gaat loslaten en iets van 4,5% zal toestaan als die extra 1,5% meer werkgelegenheid gaat opleveren. Voor NL zal dat de laat komen. De Jager heeft zich daarvoor al te veel vastgel*ld. 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s