De lucht van vijftigers

Zo af en toe mag ik als weblogger ook wel eens mazzel hebben. En dat heb je als er een opmerkelijk verhaal in de krant verschijnt waarin je bij wijze van spreken geen woord hoeft te veranderen. Dat overkwam mij dus met het onderstaand bericht uit NRC Handelsblad dat ik graag in ieders belangstelling aanbeveel:

Oude mensen stinken helemaal niet. Tenminste niet erger dan mensen van rond de vijftig. Vooral mannen van rond de vijftig ruiken sterk en bovendien onaangenaam. Zelfs twintigers hebben een sterkere lichaamsgeur dan zeventig – plussers. Dat is de uitslag van een grote blindruikproef die door Amerikaanse en Zweedse onderzoekers was opgezet. De proefruikers wezen aan welke geuren zij vies vonden, maar pogingen om lichaamsgeur aan leeftijd te koppelen mislukten. De proefruikers waren twintigers. Onbekend is of dat de uitslag beïnvloedt. Het gaat om lichaamsgeur. Zeep, parfum en schoonmaakmiddelen werden buiten dit experiment gehouden. Dus is het de vraag wat dit zorguldig opgezette onderzoek nu eigenlijk over de werkelijkheid zegt.

Die werkelijkheid wil volgens de onderzoers dat van ouderen vaak wordt gezegd dat een karakteristieke lichaamsgeur hebben, de zogenoemde verpleeghuisgeur. Uit de dierenwereld is bekend dat de lichaamsgeur verandert met de leeftijd en dat soortgenoten dat ook herkennen. Chemische analyses bevestigen dat de samenstelling van de stoffen uit de zweet – en talgkliertjes in de loop van de jaren verandert. In het kader van het experiment sliepen ruim veertig mensen in de leeftijdsgroepen van 20 tot 30 jaar, van 45 tot 55 en van 75 tot 95 jaar – na een wasbeurt met reukloze zeep – vijf nachten achtereen in hetzelfde t – shirt. In de oksels van het shirt zaten een soort inlegkruisjes genaaid. Veertig anderen, allemaal twinitgers kregen daarna vele combinaties van stukjes okselkussentjes te ruiken.Daaruit bleek dat vooral mannelijke vijftigers (’s nachts en ongeparfumeerd) onaangenaam sterk ruiken.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Curiosa en getagged met , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

8 reacties op De lucht van vijftigers

  1. Frans54 zegt:

    Aha, vandaar dat ik niet als een vogel ’s nachts mijn hoofd onder mijn oksel steek 😉

  2. Laurent zegt:

    Goed dat ik dat weet, over anderhalf jaar is het zover 😦

  3. Mack zegt:

    Gesponsord onderzoek neem ik aan? Rexona ofzo? Of was de overheid erg geïnteresseerd in de resultaten?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s