Een wankele stedenranglijst

De afgelopen week hebben we het in Limburg weer eens flink ingepeperd gekregen. Eén keer per jaar – het is bijna vaste prik – wordt het de Limburger onder de neus gewreven dat hij dikke pech heeft om in de Zuidelijkste provincie van Nederland te wonen en krijgt hij het predikaat kansloos toegekend als de Atlas van Nederlandse Gemeenten wordt gepubliceerd. Die is het resultaat van het onderzoek dat door een Randstedelijk bureau is verricht aan de hand van criteria die gebaseerd moeten zijn op de aanname dat Nederland eigenlijk zoveel is als de Randstad en dat Nederland daar ophoudt waar het dus begint en geen deel is van een groter geheel noch grenst aan enig ander land. Waardoor de Limburgse steden Maastricht, Heerlen, Sittard, Roermond en Venlo het qua aantrekkelijkheid om te wonen afleggen tegen Randstedelijke parels als Spijkenisse en Zoetermeer zonder dat nu echt duidelijk wordt waarom. Zoals het evenmin helder is waarom een stad als Groningen het zoveel beter doet in dit onderzoek dan Maastricht dat zich toch mag verheugen in een grote populariteit onder de Nederlandse bevolking, die honderdduizenden toeristen en dagjesmensen per jaar oplevert. Maar dat is kennelijk niet genoeg om net zo’n fijne woonplaats te zijn als het Brabantse Oss, waar de onderzoekers een aangenamer leefklimaat ontdekten dan Maastricht zou hebben.

Wat op zijn minst wonderlijk is te noemen, als het al niet ongeloofwaardig is en op zijn minst de vraag oproept waar de sporen van dit bureau en de beleving van de Limburger zo rigoureus uiteen zijn gaan lopen. Hier moet de plank toch gigantisch zijn misgeslagen en de boot grandioos gemist, met als meest waarschijnlijke reden de eenzijdige focus op wat des Nederlands is en ieder gemis van erkenning van het feit dat voor grensgebieden zoals Limburg er bij uitstek een is, toch royalere dimensies gelden dan die smalle, Randstedelijke invalshoek. Wat zoveel wil zeggen dat daar de werkelijkheid niet ophoudt bij de grens, maar dat aan de andere kant daarvan zich ook een werkelijkheid uitstrekt die zeker zo relevant is voor het bestaan in een grensstreek, dus de kwaliteit van het leven daar even goed bepaalt en daarom in een onderzoek en in te trekken konklusies daaruit meegewogen moet worden. Waar het hoogst twijfelachtig is of dat nu wel is gebeurd en Limburgse steden zo in ernstige mate tekort is gedaan, niet alleen als het gaat om hun plaatsje op die ranglijst, maar nog veel meer omdat op deze manier dat imago van hun kansloosheid aan hen blijft kleven met geen ander gevolg dan dat ze bij alle gelegenheden achteraan mogen staan. Want ooit wel eens meegemaakt dat een lelijk eendje een oogappel kon worden?

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Limburg en getagged met , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

5 reacties op Een wankele stedenranglijst

 1. Mack zegt:

  Onderzoeken van niks zijn dat. Tijd- en geldverspilling omdat de onderzoeker eenmaal niet kan bepalen waar iemand het liefste woont.

 2. Ximaar zegt:

  Ik ga er waarschijnlijk zelf ook nog even over bloggen omdat Alkmaar op die lijst ook zeer laag scoort. Aan de ene kant vind ik dat wel prettig, dan krijg je niet van die gelukszoekers op je dak. Aan de andere kant is het niet te rijmen met de andere lijstjes waar Alkmaar juist goed in scoort. Bijvoorbeeld de laagste woonlasten een prima horeca en winkelaanbod. Een redelijk autovrijdeel. Mooie parken. Hoge werkgelegenheid. Kunstijsbaan en eredivisieclub. Hoge kindvriendelijkheid en elk halfuur een directe trein naar Roermond, Sittard, Heerlen en Maastricht. Want dat Venlo met hun verveldende tegelfietspaden slecht scoort is me maar al te duidelijk. 🙂

 3. Sjoerd zegt:

  Laat ze in die waan Rob, Jij en ik weten wie sjoen os Limburg is…

 4. Anoniem zegt:

  Ik was onlangs in Heerlen. Wat een prachtige stad en wat een rust ‘nog’. Dus Rob wees maar blij inderdaad dat ze Limburg nog niet hebben gevonden.

 5. math zegt:

  Laat ze niet deze kant uit komen, wanneer de zeespiegel verder stijgt. Op hun arrogantie en brutaliteit zit ik ook niet te wachten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s