Het groepsgevoel

Het was vandaag, op deze prachtige ochtend van de Eerste Pinksterdag, de uitgelezen gelegenheid om de vensters meteen wijd open te gooien. En dat was ik dan ook van harte van plan, met het lonkend vooruitzicht om de frisse morgenlucht – het was net acht uur – gretig in te ademen en me te laten verkwikken door de stilte van de nog prille zondagmorgen. Maar dat enkele moment van simpel en sereen genoegen bleek nog veel te veel door mij gevraagd. Want toen ik op dat beoogde moment suprême de dag met dat grootse gebaar wilde binnen stappen, werd de ochtend, de straat bij mij gevuld door het luide gepraat, bijna geschreeuw, van een groep toerfietsers, vijftien in getal, die de vroege zondagochtend verkozen om zich gezamenlijk en met veel gerucht te verplaatsen en om waar de stilte heerste, deze met alle omhaal van hun woorden en hun aanwezigheid te verbreken. Zelfs op dit tijdstip was het de wet van het getal die mocht zegevieren en werd die enkeling zijn rust en zijn stilte ontnomen. Wat logischerwijs de vraag oproept wat daar nu eigenlijk de lol van is. En dan niet zozeer om op dit soort uren en groupe door stad en streek rond te rijden.

Maar meer om dit met zo’n aantal te doen en ook nog eens in hetzelfde tenue gestoken. Wat is de lol van die gezamenlijkheid, wat voegt die precies toe aan dat individuele genoegen dat toch ook in dat toerfietsen besloten ligt? Ik snap daar dus weinig van, zoals ik er al helemaal niet met mijn pet bij kan dat dat ook nog vergezeld schijnt te moeten gaan van luid gevoerde conversaties. Wat valt er dan meer te bespreken dan dat er slechts oppervlakkigheden uitgewisseld kunnen worden? Je zult immers met je aandacht bij de weg en je voorganger moeten blijven, wat een gesprek op niveau wel in de weg moet staan. Dus kun je dan niet beter je mond houden en nog beter in je eentje fietsen om echt te kunnen genieten? Of mis ik dan toch genoegens die gepaard moeten gaan met dat met zijn vijftienen fietsen? Of zou het zomaar zo kunnen zijn dat ik niet in de wieg gelegd ben voor het ondergaan van dit groepsgevoel, van het groepsgevoel omdat mijn eigen plezier, dat ik al dacht te kunnen putten uit dat wijd open gooien van mijn vensters, voor mij stukken zwaarder weegt?

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Persoonlijk en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

7 reacties op Het groepsgevoel

 1. Laurent zegt:

  Nou, ik zou zeggen druk dit logje vijftien keer af en zorg dat je vanavond ermee klaar staat langs de weg om aan elke deelnemer een exemplaar uit te delen.

 2. Sjoerd zegt:

  En je woont nog wel zover van de weg af… Gun die mensen ook hun plezier, mij stoort het absoluut niet. Hun gedrag op de weg baart mij meer zorgen.

 3. Mack zegt:

  Stilte is voor veel mensen bedreigend. Behalve als ze willen slapen.

 4. Jolie zegt:

  Ja, wáárom mensen in groepen toch altijd zulke gekke dingen gaan doen… (ik ben het me al jong gaan afvragen. kHeb er nooit een antwoord op gevonden, want – in feite blijft iedereen een individu, zou je denken (of zouden alleen “geboren buitenstaanders” dat denken? Maar eh,,,,, is dan niet iedereen een geboren buitenstaander: je wordt toch nooit/nergens één met de groep? Enfin, zomaar wat (vaakgedachte) gedachten Rob ;-))

 5. Nanos zegt:

  Zo’n groep van vijftien fietsers in van die schreeuwende pakken is toch zo weer de straat uit? Daar kun je nooit lang last van hebben.Als je zelf op de fiets zit en er komt zo’n club aan, dat is veel erger.

 6. Margo zegt:

  Mensen horen graag ergens bij Rob. Een kluppie. Een vereniging.
  En mensen horen zichzelf ook graag praten. Bij de meesten wordt de zendknop meer gebruikt dan de ontvangknop.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s