Premier of woordvoerder?

Mijn gelijk hoef ik echt niet te halen. Zeker niet als ik het ook nog op een presenteerblaadje krijg aangereikt. Want daar begint het langzamerhand pijnlijk op te lijken als ik de hele performance van onze minister – president Rutte op de keper beschouw en tegen het licht houd. Het is allemaal van een ondraaglijke lichtheid en vluchtigheid wat dan aan je oordeel passeert. Het babbelt er weliswaar lustig op los, maar naar inhoud is het net zo moeilijk zoeken als naar een speld in een hooiberg. Kwinkslagen genoeg, maar stuk voor stuk de bevestiging van een oppervlakkigheid waarvan zijn hele optreden sinds oktober 2010 is doortrokken. Praatjes en beloften te over, herinner ik mij nog van anderhalf jaar terug. Ik weet nog goed dat zijn kabinet wel even een banenmachine aan de gang zou krijgen die er voor zou zorgen dat 400.000 mensen meer aan het werk zouden komen. Het tegendeel blijkt echter het geval nu de werkloosheid is opgelopen tot een half miljoen en dat in de kortstondige periode dat Rutte en de zijnen echt mochten regeren. Verder die voorspelde groei van onze economie, die nog harder zou gaan dan van onze buren. Wie het nog gelooft, mag het komen zeggen, nu we voor het derde achtereenvolgende kwartaal onze economie tegen de grootspraak van Rutte in hebben zien krimpen.

En als klap op de vuurpijl het dramatisch gedaalde consumentenvertrouwen, dat alleen maar een gevolg is van het rigoureuze en niets en niemand ontziende bezuinigingsbeleid van dit rechtse kabinet dat iedereen alleen maar schrik heeft aangejaagd. Want is het zo gek dat je als consument wel uitkijkt met je bestedingen als je hoort wat je als het aan Rutte en de zijnen ligt, allemaal voor je kiezen krijgt, alleen maar omdat dat liberale stokpaardje van een terugtredende overheid en een sluitende begroting zo nodig moet worden bereden? Vanzelfsprekend heeft onze premier ook hier weer zijn verhaaltjes klaar, die allang niet meer overtuigen als ze verwijzen naar een crisis die ons overkomen is. Want ook daarnaar moet je als regering handelen en liefst flexibel. Waar het dit kabinet aan mankeert omdat het alleen maar langs die behoudende, liberale lijn kan acteren, met alle dramatische gevolgen zoals we die op dit moment kunnen zien. Maar die eigenlijk niemand kunnen verrassen omdat het gebeurt onder de verantwoordelijkheid van een man die voor zijn aantreden nog nooit iets inhoudelijks had bewezen, alleen had getoond goed van de tongriem te zijn gesneden. Waarmee dat hele premierschap voor hem bruggen te ver is gebleken. Een woordvoerderschap zou Rutte beter hebben gepast. Want napraten en de meningen van anderen vertolken, ja, dat kan hij als de beste, weten wij in Nederland nu wel.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Politiek en getagged met , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Premier of woordvoerder?

  1. Laurent zegt:

    Dat vind ik nu nog eens een goede observatie: Rutte als woordvoerder, dat is inderdaad de rol die hem perfect past.

  2. RadaR zegt:

    Het enige waar het wachten op is: de electorale afrekening. En als ik de geluiden om me heen hoor dan gaat die er ook komen. En die zou weleens heel hard kunnen zijn. Wat niets afdoet aan de ramp, die anderhalf jaar Broekemans is geweest. Maar helaas is alles wat ons [voorlopig] rest: wraak.

  3. Nanos zegt:

    Als dit kabinet de mensen niet al anderhalf jaar had voorgehouden hoe vreselijk slecht het allemaal gaat in dit land, was het consumentenvertrouwen beter geweest en had de economie minder te lijden gehad. Het is wachten op de volgende electorale ramp. Er hangen volop proteststemmen in de lucht, nog meer dan de vorige keer.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s