Dooddoeners en wegwezers

Dooddoeners. Wegwezers. We prijzen ons gelukkig dat wij er bij alle pech en tegenslag van de laatste jaren maar heel weinig mee gekonfronteerd zijn. Maar die enkele keer dat dat wel gebeurde naast alle warme blijken van medeleven en steun die we mochten en nog altijd ontvangen, was het dan ook meteen goed raak. Want botte reakties komen in een situatie als waarin wij verkeren, des te harder aan. En dan is het nog niet eens een gekwetst zijn dat je gevoelens bepaalt, maar het ongeloof, de stomme verbazing dat iemand zoiets verzonnen krijgt. Zo konden wij er bijvoorbeeld met ons verstand niet bij en stonden wij volkomen paf toen wij te horen kregen dat al die ziektes erg beroerd voor ons waren, maar dat er verder niets aan te doen was, omdat dat nu eenmaal voor ons was weggelegd. En dan sta je met je mond vol tanden, weet je niet wat je hoort als het al tot je doordringt. Wat meestal, athans bij ons wel, te laat gebeurt om nog een passend antwoord te kunnen geven, waardoor er niets anders overblijft dan die bittere nasmaak die je niet een, twee, drie weg krijgt en die je ook nog eens aanzet tot denken. Zo verging het mij in die situatie wel, eerst en vooral omdat die botte bijl er zo ongenadig inhakte. Dus passeerde mijn leven en alle stappen daarin nog eens de revue, al was het alleen om voor mijzelf vast te stellen wat mij nou echt overkomen was, dus waar ik part noch deel in had, en waar ik mijn bijdrage had geleverd om mijn leven richting te geven.

En dan blijkt dat laatste, de omvang van dat aktieve aandeel, behoorlijk tegen te vallen en is de loop van mijn leven veel meer een aaneenschakeling van toevalligheden, waarvan ik het effect nooit had kunnen voorzien. Of was die ene keer in mijn leven dat ik in 1975 Elseviers Weekblad kocht en daarin de vacature aantrof die ik uiteindelijk zou gaan vervullen in Heerlen, dus ook in het Zuiden van Limburg verzeild zou raken om daar mijn lief te treffen, dan geen jereinste toeval waardoor mijn leven zo’n kapitale wending kreeg? Precies zoals je ook tegen vrienden en kennissen in het voorbijgaan aanloopt, omdat je op dat ene moment daar net was en zij precies zo. En op eenzelfde wijze ben ik in al die jaren vaker op sleeptouw genomen door het toeval, door het lot en kreeg ik daardoor bijvoorbeeld de aardigste baan die je maar bedenken kunt, bij Rockwool in Roermond. Waar je ook weer tegen de leukste mensen aanliep. Niet omdat je ze zocht, maar omdat je ze trof of zij jou. Waardoor het mij meer dan duidelijk is dat veel je gewoon overkomt. Leuke en ook de vervelende dingen. Voorspoed en tegenslag vinden jou en niet andersom zonder dat de wetten van de kansberekening daarop van toepassing zijn. Het gebeurt en het treft je, zonder dat je er iets aan kunt doen of je er tegen kunt wapenen. Dat maakt de loop der dingen meestal lastig te vatten wat geen rechtvaardiging kan zijn voor de botte dooddoener dat alles voor je is weggelegd. Want zo’n wegwezer blijft een ultiem zwaktebod.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Persoonlijk en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

6 reacties op Dooddoeners en wegwezers

 1. Sjoerd zegt:

  Het iedereen krijgt wat hij verdient, gaat meestal niet op. Als je kijkt naar mensen die vroeg sterven zijn dat vaak mensen die heel actief waren en vele vrienden hadden die allemaal zeiden waarom hij of waarom zij… Ik vind dat soort dooddoeners dan ook volkomen ongepast.

 2. Mack zegt:

  Was dat een arts/verpleegkundige? Nee toch hoop ik?

 3. Laurent zegt:

  ‘Voorspoed en tegenslag vinden jou en niet andersom zonder dat de wetten van de kansberekening daarop van toepassing zijn’
  Het zijn juist wél de wetten van de kansberekening; in het individuele geval zeggen die namelijk niets, alleen opgeteld en gemiddeld over grote aantallen zeggen die iets. Maar ik begrijp wat je wilde zeggen 😉

 4. Margo zegt:

  In een situatie als die van jullie leer je de mensen kennen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s