Bed and breakfast

Het zou best wel eens zo kunnen zijn dat ik mijn leven lang al met een misvatting rondloop zonder dat ik mij daar ooit bewust van ben geweest. Die gedachte ging aan mij knagen toen ik de afgelopen week in het voorbijgaan een tv-programma zag waarin mensen elkaars bed and breakfast – formule testten en beoordeelden. Tot dat moment was bed and breakfast voor mij zoiets als een onderdak voor een nacht met een ontbijt daarbij in de vorm van een boterham, een beschuit en een eitje, waarna het nog een kwestie van het betalen van een vergoeding was en vervolgens wegwezen. Simple comme bonjour en vooral niet te moeilijk doen. Hoe schromelijk leek ik mij vergist te hebben, hoe ver scheen mijn beeld van de werkelijkheid te liggen die in de wereld van dat programma tevoorschijn werd getoverd. Want wat daar als bed and breakfast werd getoond, tartte in alle opzichten mijn verbeelding. Gek leek nog niet gek genoeg en luxe kon niet eens meer in de meest kapitale letters worden geschreven. Zo werd er door de verschillende beheerders uitgepakt met comfort en verwennerij, waarvoor een aanwezige jacuzzi al de ondergrens was.

Het had er het meeste van weg dat men elkaar flink de loef wilde afsteken, maar tegelijk ook de meest luxe hotels wilde overtreffen. Overdrijving was niet het goede woord ervoor. Over de top benaderde het stukken beter, deze aanstellerij die wat mij betreft in niets op de bed and breakfast – formule, zoals ik hem in mijn hoofd had, leek. En nog stukken minder als daarbij de tarieven in aanmerking werden genomen die men gasten die dus duidelijk de verkeerde afslag hadden genomen, durfde te vragen. Een nachtje slapen met een ontbijt, uiteraard in de meest aangekleedde vorm, kostte al gauw 150 euro per persoon. Als dat dan geen ladenlichterij is, omdat het een open verhaal is, dan ben je toch echt de weg kwijt als je met je volle verstand en open ogen hier in wilt trappen als er uitstekende hotels in de buurt zijn. Nog afgezien van het feit dat deze praalhanzerij dus niets meer met bed and breakfast te maken heeft, of slechts een achtergebleven rest is van een tijd dat wij in Nederland nog dachten dat de bomen tot in de hemel groeiden en het met onze overdaad niet op leek te kunnen. Of is het misschien toch zo dat ik altijd op het verkeerde been heb gestaan met mijn beeld van wat bed and breakfast is?

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Samenleving en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op Bed and breakfast

 1. Laurent zegt:

  Nee hoor. Een B&B in Groot-Brittannië is in de meeste gevallen nog steeds een gelegenheid variërend van een tot logement omgebouwd woonhuis tot een eenvoudig hotel.

 2. Mack zegt:

  B&B in Ierland draait om gastvrijheid, goedkoop en schoon, en natuurlijk de witte bonen in tomatensaus en worst bij het ontbijt.

 3. Nanos zegt:

  In Zuid-Afrika maakten we gebruik van B&B. Dat was van hier makkelijk online te regelen. Het was simpel en toch eenvoudig, precies waaraan je denkt bij B&B. Wat jij beschrijft lijkt meer een luxe hotel, maar dan in mini-vorm.

 4. Sjoerd zegt:

  Dit tart in ieder geval een normale slapen en wegwezen… Als je een beetje oppast zit je voor 50 euro in een hotelletje.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s