Liggeld

Het spreekt haast voor zich dat hier nog lang niet het laatste woord gesproken is over de bijna perverse bezuinigingen die het Nederlandse volk worden opgelegd. Vooral omdat ik me niet kan losmaken van het gevoel dat ik moet opdraaien voor tekorten van de Nederlandse overheid, waar ik part noch deel aan heb gehad, maar die kennelijk konden ontstaan onder de ogen van de volksvertegenwoordiging, die meer lijkt te hebben geslapen dan dat ze er met de neus bovenop heeft gezeten. Zo kon doorlopend geld over de balk worden gesmeten in geldverslindende projecten en allerlei maffe missies waarvan de kosten in de vele miljarden zijn gelopen zonder dat het de belastingbetaler ook maar enig voordeel heeft opgeleverd. Sterker nog. Die daarom nu het gelag mag betalen voor alle weggegooid geld dat bijvoorbeeld gespendeerd werd en nog wordt aan de aanschaf van de JSF, aan de aanleg en exploitatie van de HSL en de Betuwe – lijn om maar eens een paar van die ellendige projecten te noemen. Met daarnaast de uitzending van duizenden militairen naar Irak en Afghanistan, wat ons evenmin iets heeft gebracht, maar des te meer heeft gekost en serieus heeft bijgedragen tot de tekorten die de burger nu mag gaan bijpassen. Zo cynisch blijkt het politieke bedrijf uiteindelijk wel te zijn. Problemen veroorzaken, maar er niet voor opdraaien. Wel de oplossingen verzinnen die door anderen dan uitgevoerd moeten worden.

En dan wordt er ook nog verwacht dat de kiezer, de man in de straat, vertrouwen behoudt in diezelfde politiek die hem nu met de rug tegen de muur zet, als het ware straft voor de fouten die het zelf heeft begaan, want rechtstreeks in zijn beurs grijpt en hem in zijn bestaan en zekerheid aantast. Met bijvoorbeeld de onbetamelijkheid om ieder die in het ziekenhuis opgenomen wordt per verpleegdag 7,50 euro liggeld te laten betalen. Wat kan er in iemand gevaren zijn om zoiets absurds te verzinnen? Alsof iemand daar voor zijn lol terecht komt. Grof en bij de konijnen af, is het enkele idee al, omdat het natuurlijk de zwakste schouders onevenredig zwaar treft, de chronisch zieken helemaal, met als de waanzin ten top dat terminale patiënten tot hun laatste adem ook moeten dokken, dus zelfs op hun sterfbed nog een rekening gepresenteerd krijgen. Je moet maar de gore moed hebben. En dat omdat de overheid verkeerd met zijn centen is omgegaan en VVD, CDA, D’66, Christen Unie en Groen Links nu uit alle hoeken en gaten van de samenleving de euro’s proberen op te halen en daarbij de chronisch zieken en zelfs de stervenden nog weten te vinden. Dat gebeurt er dus met je als je in de politiek zit. Zo diep kun je dus zinken dat je met recht de vraag mag stellen of zo’n zootje in Den Haag een haartje belatafeld geworden is.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Politiek en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

10 reacties op Liggeld

 1. Mack zegt:

  Gaat het je echt daarom, dat jij de rekening moet betalen voor de tekorten van de overheid? Man, prijs je gelukkig dat je geen Griek bent dan. We doen het hier fantastisch.

  • robschimmert zegt:

   Zo fantastisch toch niet dat het de politiek kennelijk zo in de bol is geslagen dat men nu al rekeningen denkt te kunnen incasseren bij mensen die chronisch ziek of terminaal zijn. Vandaar dat ik me echt afvraag of ze in Den Haag de kop echt los hebben. Want als je dit soort dingen verzint, dan ben je toch echt in paniek geraakt en lijk je niet meer helder te kunnen denken.

   • Mack zegt:

    Tijd dat ik eens ingrijp dus.

    • robschimmert zegt:

     En nu nog de inhoudelijke reactie, s.v.p.

    • Mack zegt:

     Je wilt een inhoudelijke reactie? Ik vind het net als jij ook jammer dat dit gebeurt. Maar die 9 euro per recept, is die nu van de baan? Dan is dit toch pure winst? Veel inhoudelijker kan ik niet worden want er moeten eenmaal maatregelen genomen die pijn doen. Het is dan makkelijk om daar steeds tegen aan te trappen en niet met een alternatief te komen. Ik zou ook niet weten hoe dit op te lossen zonder financiële pijn. Niemand denk ik.

 2. Sjoerd zegt:

  Ik vind 7.50 niet eens zo duur voor een weliswaar onvrijwillig hotelletje… Volpension noemen ze dat geloof ik.

 3. Ik vind het geen goed idee. Eigen bijdrages (die al eeuwen bestaan) hebben doorgaans tot doel dat mensen hun gedrag veranderen en bijvoorbeeld niet onnodig veel bij een huisarts langskomen. In die optiek gaat dat met ligdagen niet werken. Ziekenhuizen sturen patienten tegenwoordig al veel eerder weg en vooral in de weekenden om zo op personeelskosten te besparen. De mensen die er liggen gaan door die eigen bijdrage dus echt niet korter in het ziekenhuis liggen. En als ze dat wel doen dan kan het op termijn meer kosten omdat ziektes kunnen terugkeren bij een te vroeg naar huis gaan.

  Daarbij is het nog maar de vraag of deze ligbelasting geld aan de overheid oplevert. Ziekenhuizen sturen rekeningen aan zorgverzekeraars en die moeten dan weer een rekening aan hun klanten sturen. Gevolg bij deze 2 instaties zal 5 van de 7,5 euro blijven hangen en de regering strijkt maar 2,5 euro op.

  Dat ze zorg duur is is duidelijk. In mijn optiek moet langdurige fysiotherapie korter door meer fysiovoorlichting en mogen maatschappen wat mij betreft minder rijk worden en moet ook daar een Balkenendenorm voor komen. En natuurlijk veel minder medicijngebruik, wat ook gunstiger is voor de patienten. Helaas kan je dat niet regelen via de huisarts, ziekenhuis of apotheek. Die hebben juist voordeel als er meer en vooral te dure medicijnen worden omgezet. Er zal dus een soort medicijnpolite moeten komen.

  In de Franse ziekenhuizen was het decennia terug al zo dat de patienten zelf voor hun verzorging moesten zorgen. Dat was lastig voor buitenlanders die daar door tijdens een vakantie in het ziekenhuis belanden. Een partner was dan verplicht om daar een hotel te nemen, anders zou de patient vrijwel niet geschoren en gewassen worden. Hoe dat nu is weet ik niet, maar ik verwacht niet dat ze het verbeterd hebben of anders vragen ze kosten voor dergelijke verzorging en dan kom je al snel op 20 euro per dag uit. Met dit soort bezuinigingen zou overigens meer naar de buurlanden gekeken moeten worden hoe die het aanpakken. Ofwel werkt het systeem dat zij nu voorstellen goed in Belgïe, Duitsland of Frankrijk of hebben die slimmere systemen die de staat (want daar gaat het om) meer geld opleveren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s