De populariteit van Ajax

Het is de jaarlijkse bittere pil die een deel van de voetballiefhebbers moet slikken. Maar er is geen ontkomen aan, aan dat onderzoek dat per traditie door het gerenommeerde Duitse onderzoeks – en marketingbureau Sport+Markt wordt gedaan naar de populariteit van de verschillende Nederlandse voetbalclubs. En het is beslist geen vrijblijvende peiling of steekproef. Want het resultaat bepaalt namelijk de verdeelsleutel van de televisie – inkomsten over de respektievelijke clubs. Ook dit jaar blijkt het weer kassa te zijn voor Ajax dat zich de meest geliefde voetbalclub van Nederland mag noemen. Liefst 7,6 miljoen Nederlanders voelen zich namelijk verbonden met de Amsterdamse club, met als gevolg dat de 31 – voudig landskampioen een royaal deel van die televisiegelden krijgt toegekend. Feyenoord neemt qua populariteit nog altijd een afgetekende tweede positie in omdat het zich in de gunst van 26,7% van de Nederlandse bevolking mag rekenen. Waarmee het zowel FC Twente als PSV achter zich laat, de twee clubs die met elkaar wedijveren om de derde postie in deze populariteitspoll, met dit jaar een balans die in het voordeel was van de Tukkers die een score van 21,7% haalden tegen PSV 21,1%.

Waarbij de tendens voor FC Twente een opwaartse lijn liet zien, waar PSV te kampen heeft met een teruglopende sympathie. Ga me niet vragen wat de oorzaken zijn en wat het gevolg, wat de kip is en wat het ei. Ik kan er geen ander verstandig woord over zeggen dan dat de feiten de feiten zijn en voor zichzelf spreken. Hoewel niet te ontkennen valt dat ook hier die waarheid weer staat als een huis, namelijk dat mensen zich gemakkelijker vereenzelvigen met winnaars dan dat ze tot de gelederen van de verliezers gerekend willen worden. Vandaar deze uitslag die er wat dat betreft dus niet om liegt en zegt dat de Amsterdammmers de winnaars zijn en met hun grote mond toch maar mooi de halve wereld voor zich weten te winnen. Met daartegenover het provinciale PSV dat vooral streeft naar een warme en sympathieke uitstraling, welke weing zoden aan de dijk zet als daar geen prestaties aan toegevoegd worden. Dat is de huidige Eindhovense werkelijheid die waarschijnlijk wat zal veranderen als Advocaat en van Bommel daar wat gif bij komen doen. Hoewel het de vraag blijft of het dat hoofdstedelijke Ajax ooit in populariteit naar de kroon zal kunnen steken. Waarschijnlijk niet. En dat is ook beter zo. Omdat er nu eenmaal onveranderlijkheden zijn en horen te zijn. Waarvan dit er een is.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Sport en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op De populariteit van Ajax

  1. Mack zegt:

    Nee, Ajax is het populairst, en dat was ook zo eind jaren 80, toen PSV de dienst uitmaakte. Het is ook het laatste waar ik me zorgen over maak. 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s