Er wordt wel hoog opgegeven over het Kunduz – akkoord dat het overtuigend bewijs ervan zou zijn dat er ook nog partijen in Den Haag zijn die politieke verantwoordelijkheid durven te nemen. Maar nu de inhoud van dat verhaal langzamerhand naar buiten begint te sijpelen, bekruipt mij een vreemd gevoel. Want wat ik overduidelijk zie is dat een paar kleine middenpartijen de VVD en het CDA ijlings te hulp zijn geschoten en hen uit de brand hebben geholpen. Waardoor het geen wonder is dat zowel D’66 als de Christen Unie als Groen Links een versnapering kregen toegeworpen om daarmee tegenover hun achterban goede sier te kunnen maken. Maar door de bank genomen stelde dat heel weinig voor, zeker als in aanmerking wordt genomen dat daarmee als het ware hun steun werd afgekocht voor een operatie die allang in het Catshuis in de steigers was gezet en daarbuiten nog die paar cosmetische aanpassingen onderging om er een parlementaire meerderheid voor te verwerven. Per saldo bleef het wel het verhaal van de VVD en het CDA en voor een groot deel ook dat van Wilders, waar nu zo maar wat andere parafen en handtekeningen onder kwamen te staan omdat macht kennelijk toch verlokkelijk is. En misschien is het nog wel verleidelijker om met een plek daar middenin te koketteren, hoewel in de gegeven omstandigheden beslist riskant.
Want nu de buikriem aangehaald zal moeten worden, telt nog veel meer wat onder de streep de uitkomst is van wat die partijen zoal hebben bedacht en heeft de kiezer geen enkele boodschap aan het getoeter en gesnoef over verantwoordelijkheden die partijen hebben genomen noch aan de moed die Pechtold, Sap en Slob zouden hebben betoond. Die zullen uiteindelijk afgerekend worden op hun naïveteit die zo overduidelijk spreekt uit dit lawaai, hun borstklopperij die uiteraard het zwijgen van de VVD en het CDA overstemt. Want die weten langzamerhand wel waar Abraham in deze gevallen de mosterd haalt. Dus doen ze heel simpel nu wat ze doen en dat is op de achtergrond en in de luwte blijven en graag alle lof aan hun partners van dit moment gunnen. Om op 12 september toch te kunnen oogsten, d.w.z hun verlies te beperken of te voorkomen, waar Groen Links, Christen Unie en D’66 de oren gewassen zullen krijgen voor hun betoonde moed, die niet veel anders bleek dan de funktie van schaamlap te zijn voor het CDA en de VVD die hun plannetjes ongestoord konden volvoeren, maar daarbij uiteindelijk alleen van pispaal veranderd zijn. En dat zullen die sukkels die nu zo hoorbaar blij zijn met zichzelf, dus bij de Kamerverkiezingen aan de weet komen.
Inmiddels ligt de Jager met zijn akkoord en zijn lagere rentelasten al meer dan twee miljard voor op Samsom. Daarmee hou je toch weer een hoop geld over.
Ach kom, hij blijkt vorig jaar al 1,5 miljard in de schoot geworpen te hebben gekregen. Maar dat is mijn verhaal niet. Het gaat veel meer om het schoothondjesgedrag, de gretigheid waarmee de drie middenpartijen bij de VVD en het CDA op schoot zijn gaan zitten. Dat gaat mij al minimaal 3,25% koopkracht kosten, nog afgezien van het feit dat ik de zorgkosten volgend jaar zwaar voor mijn kiezen ga krijgen. Liggeld in ziekenhuizen, eigen risico. Te krankzinnig voor woorden omdat daarmee de laagste inkomens onevenredig zwaar worden getroffen. Of zouden diegene die > 100.000 euro per jaar te verspijkeren hebben, daar echt wakker van liggen. Zoals zij evenmin dat sigaretje minder zullen roken of dat glaasje wijn minder drinken. Om maar een paar voorbeelden te noemen van dit ridicule pakket dat de zwaarste lasten onevenredig zwaar legt op de schouders die minder kunnen dragen. En dat kon dan gebeuren omdat de middenpartijtjes zo nodig moesten en het zo lekker vonden om ook eens in het centrum van de macht te verkeren. Ik wens ze veel geluk toe op 12 september.
O ja, en weet je wat hiermee bereikt wordt? Dat het consumentenvertrouwen dat in Nederland toch al onevenredig laag is tov de staat van de economie, nog verder stagneert en achteruit holt, waarmee we nog verder van huis raken. Dat heet de economie dus kapot bezuinigen. Ik zal in elk geval mijn hand veel meer op de knip houden en ik zou mij toch sterk moeten vergissen als velen met mij dat ook niet meer gingen doen.
Ik vraag me dat af. Ik denk dat het vrij makkelijk punten pakken is om te roepen dat je de economie moet stimuleren. De overheid heeft daar in de praktijk maar een heel beperkte invloed op. Ik heb nu twee keer gezien dat ze de economie gingen stimuleren door het spaarloon vrij te geven (wat nog niet eens geld kostte) en er gebeurde niks. Als ze dus een paar miljard gaan uitgeven om de economie te stimuleren, en dat zou wel effect hebben, dan verdienen ze een gedeelte van dat miljard weer terug, maar het gedeelte wat ze niet terugverdienen, daarmee is de staatsschuld extra opgelopen. De economie zit nu ook niet in het slop door de schuld van de overheid. Een aantrekkende economie is mooi, maar dat heeft alles te maken met consumentenvertrouwen (=lucht) en hoe de boodschap wordt gebracht. Als de overheidsfinancieen op orde moeten komen, dan zal er hoe dan ook op de uitgaven gelet moeten worden, want van de inkomsten heb je geen zekerheid.
Ja, maar ik vind hem (Jager) wel een man van daden, geen woorden. En ik ga dit akkoord niet aanvallen, want zoals altijd geef ik het je te doen om zo’n akkoord te maken. Het gaat mensen misschien pijn doen, maar Samsom moet niet net doen alsof dat bij hem niet het geval was. 100% zeker van wel, want hij heeft immers ook rekening te houden met de coalitie net als iedereen. Voorlopig kletst hij teveel en oppositie schudt immers altijd nee, zelfs al zijn ze het eens. Ik heb zelf juist een goed gevoel bij die kleine partijen die dit mogelijk maakten. Ik zie trouwens nu voorbeelden van 100.000 inkomens die er keihard op achteruit gaan. Geen medelijden, maar wel een evenredige verdeling. (leaseauto’s, kinderopvang, ik denk zomaar 1000 euro netto per maand)
Je vergeet dat het consumentenvertrouwen dat toch al historisch laag ligt, hiermee helemaal door zijn ondergrens gaat. Die ontwikkeling moet gekeerd worden en dat zal zo zeker niet zijn beslag krijgen. Vandaar toch mijn grote verwachtingen tav Hollande (en ook Samsom?) om de discussie op Europees niveau nu eens weg te krijgen van dat dogma – want dat is het geworden – van die verflixte 3%.
Ik vind wel dat een boekhouder het woord financiën moet kennen.
Klopt ja. Ik zal het nu niet meer fout doen.
Wanneer een lager consumentenvertrouwen leidt tot consuminderen, is dat dan zo’n verkeerde weg?
Op zich is dat niet verkeerd, maar als dat massaal gebeurt heeft dat wel een stagnerende economie tot gevolg.