Groot Volendam

Op een of andere manier die zich voor mij in elk geval lastig laat benoemen, blijft er maar een misverstand bestaan rond Volendam. Van oudsher, bijna traditioneel wordt die plaats en haar bevolking in klederdracht door buitenlanders, door Amerikanen, Japanners en Chinezen, beschouwd als gezichtsbepalend voor Nederland en haar cultuur. De wijdbroek, de klompen en de molen. In dat beeld is ons imago al zo lang gevangen dat daar ook de ontsporing begonnen moet zijn. Op de eerste plaats bij de Volendammers die uiteraard daardoor een overspannen zelfbeeld zullen hebben gekregen. Een logisch gevolg van permanente en overtrokken aandacht, waardoor je wel gaat geloven dat er iets heel bijzonders met je aan de hand moet zijn en dat vervolgens ook incidenteel ziet gebeuren als de plaatselijke voetbalclub en wat popgroepen zich in the picture spelen. Waarna dit proces zich vervolgens door de jaren heen steeds sneller en breder ontrolt als de omgeving, in dit geval Nederland, daarop begint te reageren, er positieve respons op geeft.

Dan roept het een het ander op en versterkt alles elkaar tot die golf die vanuit dat dorp het hele land overspoelt en op geen enkele wijze meer te stuiten is. Waardoor heel Nederland dat dorp geworden is dat Volendam heet en dus ook die taal spreekt en dat gedrag vertoont, tot in de uiterste konsekwentie. Want daar is dus sprake van als zelfs de landelijke politiek daardoor is bereikt en we het misschien wel moeten doen met een Mona Keijzer die het CDA aanvoert. Wat de vergulding zal zijn van de bittere pil die datzelfde Volendam Nederland twee jaar terug bereidde toen het massaal op de PVV stemde en zo representatief kon zijn voor het humeur van een heel land. Alsof dat begint in Volendam en daar ook aan de haven eindigt. Zo ver lijkt het inmiddels wel gekomen. Waarmee het beeld van de buitenwacht en onze eigen werkelijkheid wel verdacht dicht bij elkaar zijn gekomen als ze al niet over elkaar geschoven zijn. En we dus een raar volkje zijn geworden, dat zich nog alleen thuis voelt op de Dijk en bij de dorpspomp, waar ons ons kent. Dat is ons land. Of is het Volendam?

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Samenleving en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Groot Volendam

  1. Mack zegt:

    Dus een Chinees denkt dat wij er bij lopen als de Volendammer in klederdracht? Belachelijk. Dat is toch alleen de Nederlanders gegeven, een juist oordeel kunnen vellen over landen waar ze nog nooit geweest zijn?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s