Het bijentelweekend

Ook als het geen moederdag was geweest, zou het er vermoedelijk bij in zijn geschoten. We hebben namelijk het bijentelweekend achter ons liggen. Wat alle goede bedoelingen ten spijt toch echt een brug te ver voor mij was gezien de opdracht die erin besloten lag. Onmogelijk om uit te voeren. Want wie krijgt het toch verzonnen om van leken te vragen en te verwachten dat zij in een zonnige periode van dertig minuten in de eigen tuin bijen op bloemen, bladeren en op de open grond opsporen en deze dan ook nog fotograferen? Met als leidraad een zogenoemde zoekkaart op www.jaarvandebij.nl waarop twintig bijensoorten staan afgebeeld die dan moet helpen om de bijen te kunnen identificeren. Typisch het product van een wereldvreemde geest die opgesloten is in zijn eigen ivoren toren, waarin alleen maar vanzelfsprekendheden bestaan en tegelijk een schreeuwend gebrek aan voorstellingsvermogen heerst en elk oog ontbreekt voor de buitenstaanders voor wie bijen alleen bijen zijn en absoluut niet meer. Laat staan dat daar het besef bestaat dat er in Nederland 357 verschillende soorten bijen zijn, waarvan de helft met uitsterven wordt bedreigd.

Waarin dan ook de aanleiding gelegen was voor deze beoogde massale telactie, die wel tot mislukken gedoemd moest zijn, vanwege de complexiteit van de opdracht, maar nog meer doordat ze wel heel ongelukkig was gepland, namelijk in het weekend van moederdag. Waarmee de initiatiefnemers zich des te meer hebben doen kennen als bewoners van een andere planeet, voor wie de bij geen bijzaak maar een hoofdzaak is terwijl de rest van de wereld dat toch echt anders beleeft en het lot van de bij slechts als een simpel detail beschouwt en aldus het gelijk van die enthousiastelingen tot een ongelijk degradeert, omdat hun boodschap geen relevantie heeft, althans als zodanig wordt ervaren. Zodat de bij geen slechtere pleitbezorgers kon hebben getroffen dan deze roependen in de woestijn, die met hun malle initiatief de plank totaal hebben misgeslagen en geen enkel effect hebben bereikt. Wat eeuwig zonde is voor dit nuttige en sympathieke dier, dat een beter lot verdient dan overgelaten te zijn aan de bemoeienis van zulke hobbyisten.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Curiosa en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s