De terreur van de smartphone

Een van de beste dingen die mij de laatste tijd is overkomen – want het lukt mij heus nog wel om een enkele zegening te tellen – was het uitdrukkelijk advies van mijn dochters om toch vooral niet te beginnen aan het aanschaffen en het gebruiken van een smartphone. Hun argument, dat niets aan duidelijk te wensen overliet, was dat dat enkele apparaat totaal niets kon toevoegen aan de kwaliteit van mijn bestaan, nog afgezien van het feit dat er geen enkele noodzaak aanwezig was om het te bezitten. Leven zonder zou voor mij, voor ons wel net zo gemakkelijk zijn. Wat mij al opluchtte omdat ik mij al half en half belast wist met het vooruitzicht om ook in de greep, in de ban te zijn van dat apparaat, om er ook verslaafd aan te raken. Want wie is dat niet? Wie kan nog zonder? Ik zie niet anders meer dan mensen die met gebogen hoofd door het leven gaan, gebukt als ze zijn en gaan onder het gebruik van hun smartphone, die de wereld, zo wordt beweerd, bij hen binnen brengt. Op ieder moment en elke plaats. Waarbij ik mij wel de vraag stel of het allemaal ook die vaart loopt.

Omdat bij nadere beschouwing hun aandacht vooral blijkt uit te gaan naar het spelen van een spelletje als Wordfeud dan wel het kijken naar Facebook, Twitter of een filmpje en ver staat van aktiviteiten die er eigenlijk wel toe doen. Of zou het gros van al die gebruikers met hun werk, hun studie of hun hobby bezig zijn? Ik laat mij niets wijs maken sinds ik wel vaker in het voorbijgaan mijn blik heb kunnen slaan op zo’n schermpje. Het gros van wat in mijn gezichtsveld kwam, was jereinste flauwekul en had geen enkele betekenis. Waardoor het beeld dat ik zag en eigenlijk dagelijks zie alleen maar indringender wordt, namelijk een beeld van in zichzelf gekeerde mensen die alleen nog met hun speeltje bezig zijn, en nog nauwelijks tijd en belangstelling hebben voor anderen en voor elkaar. Zodat het spreken van sociale media al helemaal misplaatst is, alsof ze waarde toevoegen aan het maatschappelijk verkeer. Het tegendeel is eerder waar. Want omdat ze de gebruiker gijzelt en in zichzelf gevangen houdt, lijkt het meer op zijn plaats om te spreken van de terreur van de smartphone, waarvan ik mij dus verre houd. Omdat ik mij niks wijs wil maken en toch het liefst op mijn eigen kompas en kracht vaar.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Media en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

18 reacties op De terreur van de smartphone

 1. Jolie zegt:

  Daar ben ik het helemaal met jou en je dochters eens.. Het lijkt me een enorm tijdrovende extra belasting. Natuurlijk, voor bepaalde beroepen zijn smartphones onmisbaar (journalisten bijv.) maar ik moet er niet aan denken om de hele dag dwingende piepjes te horen van binnenkomende berichtjes.
  Ik blijf mijn 7 jaar oude, oranje Sony Ericsson w800 gebruiken, meer heb ik (gelukkig) niet nodig.

 2. Ximaar zegt:

  Zelf heb ik niet eens een stupidphone. Ik heb alleen een vaste lijn en dat vind ik voldoende.

  Maar ik wil toch wel een een aanmerking plaatsen. Als je met zo’n ding speelt, dan speel je niet met je computer of TV en die vreten elk 100x zoveel electriciteit. Het zou dus een besparing kunnen zijn. 🙂

 3. Mack zegt:

  Het zijn ondingen. Ik snap de populariteit ook niet. Je krijgt er koppijn van. Ik was afgelopen weekend vergeten het oplaadsnoertje mee naar huis te nemen waardoor ik dus vanaf zaterdagochtend zonder zat. Ik snap niet hoe ik het overleefd heb.

 4. Sjoerd zegt:

  Ieder zijn ding natuurlijk. Ik wil ‘m niet meer missen. Het bespaart mij veel (reis)tijd omdat ik altijd kan zien hoe de vlag er op het werk bij staat….

 5. Nanos zegt:

  Ik vind mijn smartphone hartstikke handig. En dat terwijl ik nooit met erover gebogen hoofd over straat ga of onderweg spelletjes speel.Dat hoeft namelijk niet, het is niet verplicht.
  Wordfeud is een heel leuk spelletje, ik speel het thuis op een tablet, ik gebruik mijn smartphone er niet voor. Misschien zijn je dochters gewoon bang dat je er niet mee om kunt gaan. 🙂 Dat denken kinderen nogal eens van hun ouders, en vaak terecht. Of ze zien je al verdiept in en verslaafd aan je phone over straat gaan en willen dat voorkomen.

 6. Margo zegt:

  Ik denk er zo over als Nanos. Het is als met alles, je kunt er goed gebruik van maken en je kunt het overdrijven. Mijn kinderen overdrijven het. Als ze bij ons zijn irriteert het me dat ze continue met de iPhone bezig zijn. Ik vind dat niet fatsoenlijk. Tijdje terug zaten we op een terrasje waar vier jonge meiden ook van het zonnetje genoten. Maar vooral van hun mobieltjes, alle vier zaten ze verdiept in dat ding, gezellig zo samen op een terrasje!! Gisteren vierde ik mijn moeder- en verjaardag ineen en heb vooraf aangegeven dat ze vooraf maar even hun belangrijke belletjes moeten plegen en hun mail moeten checken enzovoort. Dat ik geen zin had te kijken naar mensen die in hun schermpje verdiept zijn. Ze hielden zich er aardig aan. ik denk dat het bij jou ook een beetje angst is dat je niet snapt hoe het allemaal werkt. Als je geïnteresseerd bent in techniek en in nieuwe dingen is de smartphone een fantastisch apparaat. Ik gebruik de IPhone om te Whatsappen (gratis berichtjes sturen via internet), ik heb er navigatie opzitten, ik kan mijn mail lezen en alles op internet. En niet te vergeten de camera! Sinds ik de iPad heb gebruik ik de iPhone veel minder en vooral buitenshuis. Van de kinderen kreeg ik een los toetsenbordje voor bij de iPad. Ik denk dat de iPad eerder iets is voor jou!
  Maar hoe zit het met jouw verslaving aan de computer/laptop? Jij zit daar ook heel wat uurtjes per dag achter dacht ik? 😉

  • robschimmert zegt:

   Door alle besognes en zorg voor mijn vrouw ben ik behoorlijk aan huis gekluisterd. Dus ligt het voor de hand dat als ik niet met zorg of huishoudelijk werk bezig ben of dingen in de tuin doe, dat ik mijn vertier dan zoek in een boek, in de krant of aan mijn laptop. En dat laatste nog het liefst omdat ik dan nog wat van mijzelf kwijt kan.

   • Margo zegt:

    Natuurlijk! Dat begrijp ik heel goed. Wat ik wilde zeggen is dat iedereen z’n redenen heeft om te doen wat hij doet, en hoeveel tijd hij aan iets besteedt.

 7. Margo zegt:

  Rob, welke waarde voegt het toe? Als je er geen behoefte aan hebt voegt het niets toe. Je hebt waarschijnlijk een horloge om je pols en een wekker naast je bed, een apart navigatiesysteem in je auto, een losse camera, een notitieboekje voor geniale invallen, een adresboekje, een losse rekenmachine, een papier krant, enzovoort enzovoort. Toen de telefoon, de vaste, toen nog bakelieten telefoon, in de huizen in de gang aan de muur kwam te hangen waren er ongetwijfeld ook mensen die dat nergens voor nodig vonden. Internet; ik hoor het mijn jongere, oh zo bijdetijdse broer nog zeggen: wat heb je daar nou aan? ……. Zo gaat het met alles. een kwestie van wennen en de meerwaarde vormt zich vanzelf.

  • robschimmert zegt:

   Nou, met dat laatste ga ik uiteraard niet akkoord. Want dat is nu precies de makke van het kapitalisme en consumentisme. We maken wat leuks, waarna de behoefte en meerwaarde vanzelf ontstaat. Door die filosofie zitten we, vind ik, met heel veel bullshit opgescheept. Onder welke kategorie ik de iPhone niet rangschik. Echter, het direkte nut en de echte lol voor mij ontgaan mij. En dan snap je dat ik met die slotzin dus niet akkoord kan gaan.

   • Margo zegt:

    Maar zo is het toch met alles Rob? Dat heet vooruitgang. Wat zich weer nutteloos blijkt verdwijnt vanzelf. Je hoeft niet meer je hol uit te kruipen met een knuppel op je schouder om de maaltijd te bemachtigen. Je vrouw hoeft geen vuur te stoken. En zo is er nu een klein computertje waarmee je heel veel kunt doen. Maar als je het niet nodig denkt te hebben dan laat je het links liggen. Dat is de vrijheid die je hebt.
    Ik denk dat jij een beetje bang bent dat de wereld zodanig verandert dat je het ook ooit nodig zult hebben en dat je er niet mee om weet te gaan. Ik zal je geruststellen, als er iets moois is aan de i-apparaten, dan is het het gemak waarmee je ermee kunt werken. Het gaat uit van logica. Intuïtief. De iPhone heeft niet eens een gebruiksaanwijzing!

 8. Mack zegt:

  Ik moet zeggen, de iPhone valt mij tot nu toe mee. Ik heb er verplicht één, en tot nu toe gebruik ik de telefoonfunctie (ja ja, dat zit er ook op) het meest. Die andere dingen doe ik vanaf mijn pc, omdat dat nu eenmaal stukken handiger is. Ze moeten het ook niet gaan overdrijven met die iPhone. Als je ontdekt hebt hoe iets werkt, moet hij weer opgeladen worden.

  • Margo zegt:

   Oh toch! Het valt je vast tegen dat het je meevalt! 😉

   • Mack zegt:

    Nou ja, als je hem alleen als telefoon gebruikt, is het enige nadeel dat hij zo snel leeg is ten opzichte van een gewone telefoon.

    • Jolie zegt:

     En dat is een voordeel Mack! Dan kun je zeggen “Ja, sorry, m’n telefoon was leeg.” (HEEEERLIJK even geen belgeluiden ;-))

     En dan heb ik zowaar nòg een voordeel weten te bedenken: die smartphone’s typen zó beroerd, dat je er HELE beknopte berichtjes van gaat typen. (ikzou er dus eigenlijk METEEN 1 moeten aanschaffen, om ‘ns lekker beknopt te worden, maar helaas, het gaat niet gebeuren 😉 😉 De T65 heb ik immers ook gebruikt tot hij het begaf ;-))

 9. Nanos zegt:

  @Rob
  Ik kan niet voor jou bepalen of een smartphone iets aan je leven toevoegt. Er zijn legio mensen van jouw leeftijd die je niet duidelijk kunt maken dat een computer iets toevoegt. Ze wijzen de computer categorisch af, zonder er ooit een geprobeerd te hebben. En diezelfde computer voegde bij jou duidelijk wel iets toe. “We maken wat leuks, waarna de behoefte en meerwaarde vanzelf ontstaat,” gaat net zo goed voor de computer op als voor het tablet of de smartphone, de magnetron, de heggenschaar, de grammofoonplaat, de filmcamera, de telefoon. Je huis staat vol met spullen die het gros van de generaties voor je allemaal moesten missen en ook konden missen . Het is voor iedereen anders. Zo is het ook met de smartphone.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s