De farce van de wietpas

Het is het summum van decadentie. In elk geval zwaar over de top en het laat zien hoever wij met onze beschaving en het bestuur ervan zijn afgegleden als er van de invoering van een wietpas zo’n geweldig nummer wordt gemaakt. Door overheden die opeens en zo nodig de koop en verkoop van soft drugs aan banden willen leggen zonder dat daarvoor een dringende reden te noemen is, zonder de aanwezigheid van enige urgentie omdat er nergens van overlast gesproken kan worden of dat de burger er hinder van ondervindt. Maar er moest kennelijk weer iets flinks gebeuren, beleid en veiligheid moesten plotseling een gezicht krijgen omdat een aantal politici graag goede sier wilden maken en iets in handen moesten hebben om van hun daadkracht een bewijs te kunnen leveren. Met als gevolg die dwaze regel die het coffeeshophouders in de drie zuidelijke provincies verder verbood of liever gezegd onmogelijk maakte om hun waar aan buitenlanders te verkopen. Vandaar dat verordonneerde bewijs van lidmaatschap van hun winkel dat alleen aan Nederlanders mocht worden gegeven. Waartegen die belanghebbenden, die coffeeshophouders net zo oneigenlijk in het geweer kwamen omdat het hier zou gaan om een inbreuk op de burgerlijke vrijheden.

En nog meer van dat soort gezwollen tralala die in geen enkele verhouding stond tot de aard van de hele kwestie, de beperkingen op de verkoop van soft drugs. Alsof het daarbij dus om een halszaak ging, om een kwestie van leven en dood, alsof grondwettelijke rechten in het geding zouden zijn. Zo zeer werd deze hele kwestie ook van die andere kant opgetoeterd, terwijl het over niets, echt helemaal niets gaat. Want wat is nu in feite de plaats en betekenis van soft drugs in onze samenleving? Alsof die daar volkomen op drijft en niet meer zonder kan. Zoveel lawaai is er van beide kanten gemaakt, met daaronder nog wel het meest zielige geluid dat uit de mond kwam van de burgemeester van Maastricht, Onno Hoes, die wel heel erg bezig was om zijn gelijk in deze onbetekenende aangelegenheid te halen. Zo blij was hij namelijk met de aangiften van burgers van overlast door de straatverkoop van wiet, dat hij nota bene beweerde dat de invoering van die pas als katalysator onder de Maastrichtenaren had gewerkt omdat zij nu voelden dat zij ook de handschoen op moesten nemen tegen het dealen van drugs. Waarmee hij zover over the top van zijn eigen verstand was geraakt dat hij echt in zijn eigen wereld begon te zweven. Terwijl de hele kwestie gewoon over niks gaat.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Politiek en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

5 reacties op De farce van de wietpas

 1. Sjoerd zegt:

  Ik weet het niet, ik zit niet te wachten op al die drugstoeristen uit het buitenland. Het aantal Duitse kentekens hier in Hoensbroek is behoorlijk minder geworden en de drukte in de Akerstraat ook…

 2. Mack zegt:

  De softdrugs worden hier verboden en in Amerika wordt het homohuwelijk legaal. Het is de wereld op z’n kop.

 3. Stefan zegt:

  1 ding weet ik wel, Opstelten wordt betaald door de misdaad, want anders had ie het voor de burger opgenomen. Hij dient ons te beschermen, niet af te stoten in de armen van de misdaad. Legaliseer en wel nu!
  Ik sta open voor discussie met tegenstanders, maar dan alleen als ze ook openstaan voor mijn kant van het verhaal. Dan wil ik niet horen “je gedachten zijn vertroebeld door de wiet”, want dan begrijp je het begrip “referentiekader” niet.
  Ik blow ongeveer sinds 1994 en sta prima in de maatschappij, dus vertel me niet wat ik wel of niet mag innemen. Tenzij ik uiteraard andere mensen benadeel.

 4. Jan zegt:

  Zegt de ene Ollander tegen de andere : heb jij al een wietpas? 🙂 Nee zegt de andere. Ik mag hem niet gaan afhalen van m’n vrouw. Ze vreest dat ik mij belachelijk zal gaan maken. Ik koop mijn wiet nu bij Tuur van Toon van de naftpomp.

  Eerst was er overlast voor relatief weinig mensen, nu voor miljoenen. Als ze de overlast gevende ettertjes gewoon een borstel in hun pollen zouden gedouwd hebben en de stad hebben laten schoonvegen, dat zou al veel geholpen hebben. Nultolerantie voor blowen op straat of knijpen in borsten bvb. Maar ja. Duw eens een buitenlander een borstel in zijn handen of sluit hem een paar uur op. Dat kost bergen papierwerk en ze zijn altijd heel bang om de Buitenlandse Overheid voor de kop te lopen. Ze lopen liever de ménsen voor de kop. Met een wietpas begot.

  Ik heb al duizenden keren het ‘misdrijf’ begaan om een zakje wiet over de grens te brengen. Leuk misdrijfje. Beetje oppassen voor Adolf & Adolf. 28 jaar geleden misdroeg ik me ook al niet. En zeker niet in Nederland. Ze zouden de buitenlandse jongeren die zich misdragen gewoon een flink pak voor hun broek moeten geven. Dan denken de buitenlandse jongeren : in Maastricht kun je gerust een zakje wiet kopen maar je kunt er net zo goed een flink pak slaag oplopen van de flikken. 🙂 Verplicht de jongeren om hun auto buiten de stad te parkeren, waar ze geen overlast geven. Ze hebben jonge benen. Dat is ook discriminerend, maar zo’n wietpas is pas discriminerend. Er zijn zoveel andere mogelijkheden. De jongeren zullen het wel snappen, zeker nu met, enfin zonder die gekke pas.

  Het zou beter zijn dat ze dat onding afschaffen en tegelijk een aantal doordachte maatregelen treffen. Dan is die wietpas toch nog voor iets goed geweest. Nu is de boel helemaal ontwricht. Kijk ook naar de horeca in Maastricht. Zelfs de schoenmaker zeurt over de wietpas. Buitenlandse vrouwen trappen blijkbaar nogal eens hun hak scheef nadat ze een coffeeshop bezocht hebben.

  Nu moet ik weer meer geld uitgeven aan wie ik het vooral niet graag uitgeef : de soepjurken in Arabië. Het voordeel is natuurlijk dat ik zo het midden van Nederland ook eens kan bekijken. Ik hoop dat ze me niet meteen komen achtervolgen. Hasj? Wiet? Ik haat dat. Ik ga me een geruite pet kopen om er ouder uit te zien. Goed tegen het gespuis én de wouten. Ik val liever niet op bij de wouten want dan hou ik hun van hun werk af.

  Cannabis is o.a. goed voor de creativiteit. En je kunt beter verbanden leggen. En polletiek gespuis doorzien. Dat vinden ze niet leuk. Ze hebben liever dat je gewoon zonder zeuren werkt tot je 80 bent en dan gelijk doodvalt. Daarom willen ze cannabis het liefst afschaffen. Dat is heel die zaak. Daarom draaien ze zo rond de pot. Als ze maar niet zat worden van al dat gedraai…

  Als je straks wat gek doet pakken ze je zo je wietpas af. Je zult wel zien. En probeer hem dan maar eens terug te krijgen. Raak eens per ongeluk in een rare zaak betrokken. Of gewoon een echtscheiding. De advocaat gaat zeggen : en hij rookte nog MARIHUANA ook. Je zou wel zot moeten zijn om zo’n pas te willen. Daarom raken ze hem aan de straatstenen niet kwijt. De Nederlanders zijn lang niet zot zo te zien. Dat dacht ik al langer, maar nu weet ik het zeker.

  Door heel dit gehannes bereiken ze precies het tegengestelde van wat ze wilden. Jongeren en wietrokers zijn tamelijk averechts.

  Groetjes, Jan

 5. Jan zegt:

  Ik was aan het denken over nieuwe plaatsen waar ik mijn zakje wiet zou kunnen gaan verstoppen. Normaal was dat nooit een probleem behalve toen ze met die zwarte hond afkwamen. We gaan nogal eens winkelen in de C1000 club. Met een elektrische frigobox. Het lijkt me geen slecht idee om de wiet in een gehaktbal te verstoppen en die bovenin de elektrische frigobox te verstoppen. Eens in een fuik terechtgekomen vreet zo’n hond meteen de de evidence op. Met wat ‘geluk’. Dan kun je tegen zo’n buitenlandse flik zeggen : krijgt jouw hond thuis geen vreet of wat? Wat zijn dat nou voor manieren? Een buitenlander zijn eten komen afpakken? Door middel van een hond dan nog. Gij durft! Ik ga hem zijn flikkenpas en zijn telefoonnummer vragen. En hem zeggen dat hij er nog van gaat horen. Dat ik ‘Brussel’ ga bellen.

  Om hem dan, eens veilig terug in het buitenland, op te bellen om hem te zeggen dat hij er niet van moet verschieten als zijn hond straks wat raar gaat doen. Dat hij er maar beter meteen mee naar de veterinair kan trekken. Je weet maar nooit hoe zo een drugshond reageert op het opvreten van 5 gram half illegale weed. Misschien bijt ie wel een aantal flikken hun broek kapot? Wellicht weigert hij gewoon om verdere onderzoekdaden te verrichten. Voor een dag of twee.

  En dan gaan ze MIJ natuurlijk beschuldigen. Dan sta ik straks voor het buitenlandse gerecht wegens ‘het vergiftigen van een drugshond tot hij ordehandhavers beet en daarna totaal onbruikbaar werd’. En 5 kapotte flikkenbroeken. Ik ga meteen tegen de rechter zeggen van kijk : als die hond zijn kop uit mijn binnenlandse frigobox zou gehouden hebben, zou hij er zo vreemd niet bijgelopen hebben. Laten we wel wezen. Die hond pakte die dag wel 27 mensen hun zakje wiet af. Het is per slot een drugs-hond. Die vreet wel meer zakjes wiet op achter de flikken hun rug. Geen wonder dat die hond zijn eigen referentiekader kwijt raakte. Je zou voor minder.

  Het misbruiken van dieren om mensen ne kloot af te trekken. Pardon. Dat zou buiten de wet moeten gesteld worden. Lang leve de Party van de Dieren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s