Leeftijdsverschillen

Er zijn van die kwesties die mij boven de pet gaan, waar ik mij echt niets bij kan voorstellen en waar ik er niet aan moet denken dat ik ermee te maken kan krijgen. Aanleiding is mijn logje van gisteren waarin ik eraan refereerde dat Henk Bleker het op zijn zevenenvijftigste had aangelegd met een vrouw van zesentwintig. Een moreel oordeel over de situatie an sich vel ik niet. Hoogstens vraag ik mij af of het voor een publiek persoon, een staatssecretaris in dit geval, wel zo handig is om een dergelijke relatie aan te gaan. Verder is het mijn probleem niet en houd ik de gedachte eraan ook ver van mijn bed. Want ik moet er niet aan denken dat ik ook zo’n affaire zou beginnen als er sprake is van een dergelijk leeftijdsverschil. Wat haal je je in je hersens en op je hals, is een logische vraag als je even doordenkt over alle praktische konsekwenties en implicaties van een dergelijke verhouding. Dat moet per saldo voor beiden toch een brug te ver zijn met zulke verschillen in vitaliteit, achtergrond en referenties, die nooit overbrugd kunnen worden, tenzij je als partners van elkaar erkent dat die verschillen er zijn en er ook altijd zullen blijven. Je moet er namelijk toch niet aan denken dat je met zo’n jonge vriendin nog op stap moet, naar danceparties en disco’s. Is toch niet op te brengen afgezien van het feit dat je met je jaren toch een curieus figuur slaat tussen het jonge volkje.

En wat te denken van een kinderwens die er bij zo’n jonge partner zonder twijfel zal leven en waaraan beslist voldaan zal moeten worden met als gevolg dat kinderen een vader krijgen die net zo oud zal zijn als de grootvaders van hun leeftijdgenoten. Een vader die door zijn ouderdom steeds beperkter wordt en daarom er niet in optima forma kan zijn voor zijn kinderen. Wat doe je je zelf dus aan en ook tekort om als oudere man nog iets met zo’n jonge vrouw te beginnen? Want een keuze heb je niet. Je hebt mee te gaan in het levenstempo en ritme van de jeugd om tegelijk de rust erbij in te schieten die je als senior veel eerder wenst en ook nodig hebt, nog afgezien van het feit dat je jezelf zo een levensavond bezorgt tijdens welke je alleen op je tenen moet lopen. En denk helemaal niet aan de eenzaamheid die je te wachten staat als de ouderdomskwalen zich aandienen, want op een moment dat moeder en kinderen zich voluit in het spitsuur van het leven bewegen. Kortom, je moet wel volledig buiten zinnen zijn om het als oudere man met een jonge vrouw aan te leggen. Wat doe je jezelf, maar tegelijk ook anderen aan als je een situatie, een verhouding creëert die je als weldenkend mens niet zou moeten willen en die ik voor mijzelf het meest helder kreeg door de enkele gedachte dat een van mijn dochters met een geliefde thuis zou komen die nog ouder dan ik was. Waarna ik mijn mening en standpunt in deze kwestie heel snel volkomen helder kreeg.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Persoonlijk en getagged met , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

8 reacties op Leeftijdsverschillen

 1. Mack zegt:

  Boontje komt om zijn loontje, nu dit weer, je wordt met rasse schreden minder ruimdenkend. 😉

 2. Nanos zegt:

  Ik snap die jonge vrouw ook niet. Als ze vijftig is, zal ze een man van 81 hebben. Als hij tijd van leven heeft, is hij 96, als zijn 65 is (en waarschijnlijk nog van alles wil en kan).

 3. Mack zegt:

  Simpel, voor een jonge vrouw is zo’n oudere man aantrekkelijk omdat hij een overlever is. Hij heeft immers bewezen dat hij oud kon worden. Hij moet dus goede genen bezitten. Het mooie van deze loop der natuur is: je kunt het tegendeel nooit bewijzen. Het is net als met reclame. Zo werkt het nu eenmaal.

 4. math zegt:

  Bekijk de saldo’s op beider bankrekeningen , en je kunt snel zien of de liefde dik of dun is.

 5. Sjoerd zegt:

  Het is alsof je met de jongere vriendinnetjes van je dochters gaat slapen…

 6. Margo zegt:

  Hij heeft macht en aanzien en geld (denkt/hoopt zij), zij is jong en krikt zijn ego op. Over een poosje komen ze er achter dat het allemaal niks is en niks wordt en vertrekt zij weer. Zijn vrouw mag intussen blij zijn dat ze van hem af is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s