Wishful thinking…?

Uit de resultaten van de verkiezingen in Frankrijk en Griekenland zijn verrassend genoeg veelbelovende signalen af te leiden. Want dacht ik tot nu toe dat de Europese burger niets anders meer kon dan lijdzaam toekijken hoe hem de verworvenheden van de verzorgingsstaat werden afgenomen. Ik lijk me toch vergist te hebben. Zo gemakkelijk zal het de neo – liberalen, de rating – agencies, de banken en vooral de EU plus de regerende elites namelijk niet lukken om de massa’s via het pad van aanhoudende en moordende bezuinigingen weer terug te brengen naar een staat die nog het meest aan de periode van vlak na de Tweede Wereldoorlog doet denken. Natuurlijk is het een wenkend perspectief voor die elite, voor de rijken om nog alleen maar bevoorrechter en rijker te worden als mensen weer langer en meer gaan werken voor ook nog eens minder geld, terwijl ze daarbij bovendien voor producten en diensten meer moeten gaan betalen. Dat doet ze namelijk weer een toontje lager zingen nadat ze zich al emanciperend een te grote mond hadden verworven, moet zonder twijfel de leidende gedachte zijn geweest van die figuren. Onder wie ook Bernard Wientjes, werkgeversvoorzitter, die in die zin het afgelopen weekend zijn mond wel erg luidruchtig voorbij praatte. Zodat het dus extra deugd deed toen hij, en al zijn companen, een dag later al de deksel op de neus kregen.

Dankzij de Franse en Griekse kiezers die met hun stem kenbaar maakten dat zij door hen verworven terrein niet voetstoots prijs wilden geven. Zo en niet anders moeten die verkiezingsuitslagen begrepen worden, waar ze al een vooraankondiging kregen bij tussentijdse verkiezingen in Engeland, tijdens welke Labour overweldigend won. Voeg daar het optreden van de socialistische Belgische premier di Rupo aan toe alsook de val van het meest rechtse kabinet dat Nederland ooit heeft gekend, en de konklusie dringt zich onvermijdelijk op dat er beweging begint op te treden in het voelen en denken van de Europese massa’s, die wat hen overkomt, niet langer wensen te pikken. Hoewel het natuurlijk zeker is dat die ene zwaluw – want dat zijn deze processen toch nog wel – beslist nog geen zomer maakt. Maar mag ik dan toch zo vrij zijn om te konstateren dat er toch iets als een nieuwe lente op gang aan het komen is, welke op 12 september een volgende impuls kan krijgen als links Nederland bij de Kamerverkiezingen een goede uitslag scoort en van die nieuwe lente zomaar een flow kan maken in de richting van een Europa waarin ieder aan bod komt en de kansen eerlijker verdeeld worden in plaats van dat ze ieder ontnomen worden. Wedden dat dit nu eens geen wishful thinking wordt?

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in De wereld en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

6 reacties op Wishful thinking…?

 1. Mack zegt:

  Ik ben benieuwd. Zou mooi zijn. Maar in Griekenland was de grootste partij nog altijd een rechtse partij, alleen kregen die de coalitie niet rond. Dus of het volk dan zo goed zijn best heeft gedaan? In Frankrijk had de verkiezing geen week later moeten zijn, want dan had Sarkozy misschien wel gewonnen. Ik verbaasde me er trouwens over dat er in Frankrijk zo weining linkse kabinetten zijn geweest. Ik dacht altijd dat Frankrijk een socialistisch land was.

  Over de verzorgingsstaat, ik snap er werkelijk geen bal meer van, dat vroeger alles kon en nu ineens niks meer. Zorg, pensioen, subsidies…wat is er in godsnaam aan de hand? Waarom kon vroeger alles?

  Ik had het vandaag met een paar collega’s over de afschaffing van de 500 km grens en het daardoor moeilijker worden van het uit de bijtelling houden van de leaseauto. Het gaat ze zomaar 700 euro per maand kosten. Nu kunnen ze dat wel dragen, maar ik vind het toch een opvallende maatregel om de maxima even te pakken. Hoor je nooit iets over.

  En tot slot, waar ik me “zorgen” over maak, is de “verkiezing” van Poetin. Goed, wij hebben hier ook een stel rechtste misdadigers in het kabinet, šŸ˜‰ maar dat is toch pas echt iets waarvan we blij moeten zijn dat we dat hier niet hebben? Ik verwacht binnenkort een logje over dit onderwerp. Dank je.

  • robschimmert zegt:

   Je vergeet alleen dat Rusland geen enkele democratische traditie heeft, maar altijd autoritaire regimes heeft gehad. Van tsaar Peter de Grote en tsaar Nicolaas via Lenin, Stalin en Breznjew tot Poetin toe. Niets nieuws daar onder de zon dat mij nog kan verrassen, laat staan beroeren. En logisch dat dat land ook een naam heeft te verliezen als het om revoluties en opstanden gaat, waardoor het ook de beste voedingsbodem was en werd voor de mooiste literatuur en klassieke muziek.

   • Mack zegt:

    Nee dat is misschien waar. Alhoewel ik Gorbatsjov toch wel een geschikte peer vond. En Jeltzin was ook niet zo’n gevaar. Hoe werkt een democratie daar eigenlijk? Meeste stemmen gelden? Of elke stem op Poetin telt voor 100?

 2. Sjoerd zegt:

  Ik vrees dat het bij Wishful thinking blijft… Bezuinigen zullen we, en het zijn altijd dezelfden die het betalen…

 3. math zegt:

  Hoe willen jullie op minder dan een a-4tje , als verwende jongetjes opgegroeid in een dorp van 16 miljoen rijken, oordelen over 140 miljoen mensen, uitgestrekt over 10 tijdzones, vele volkeren, culturen, talen en met een dramatisch verleden. Het is zo complex dat het niet past om daar te denken in termen van ons ouderwets en achterhaalt sjabloon van democratie. Niet dat ik een fan van Poetin en Medvedev ben, maar naar een beter alternatief zullen ze samen op weg moeten, en zeker niet volgens het modderpad van onze ruzieende klootjes-parlementaire kleutercreche, die al weer aan hun volgende reces denken.

  • Mack zegt:

   Ja, das een goeie Math. Natuurlijk kan ik daar niet over oordelen. Maar we hebben meestal wel een mening over landen waar we nog nooit geweest zijn. Slaat inderdaad nergens op. Maar ja, laat het dan ook uit het nieuws, dan weten we het niet en wat niet weet wat niet deert.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s