Bleker & de Vries

Natuurlijk weet ik dat je mensen zakelijk en op hun eigenlijke merites moet beoordelen. Maar lieve mensen, wat wordt dat moeilijk als je ziet hoe juist politici zich in allerlei bochten wringen om vooral bij de kiezer in de smaak te vallen. Niets is dan te dol en overschaduwt al snel hun eigenlijk functioneren, als minister, als Kamerlid of als bestuurder. Waar het in feite wel om te doen zou moeten zijn en waar een echt oordeel aan ontleend zou behoren te worden. Dus vergeet die afstand en die objectiviteit maar voor al die lieden, die het met hun escapades onmogelijk maken, die in elk geval een alibi bieden om op hen dan maar ook uit de onderbuik te reageren. En die het daarom krijgen kunnen zoals ze het hebben willen, ook nog van onder uit de zak als ze de ranzigheid in eigen persoon representeren, maar tegelijk de mond vol hebben over normen en waarden, over het gezin als de hoeksteen van de samenleving en over het fatsoen dat je wel moet doen. Zo lang dat uit de gereformeerde mond kwam van een Balkenende, kon er nog van enige consistentie gesproken worden. Maar het wordt een ander verhaal als in dat kandidatencircus van het CDA om tot een lijsttrekker te komen, zich opeens een Henk Bleker als kanshebber aandient, terwijl hij zich met zijn 57 jaar net heeft voorzien van een liefje dat 26 lentes telt.

Mag allemaal gerust van mij, maar het roept toch vraagtekens op als je zo de mond vol hebt van al dat fraais waarvan het CDA bijna beweert het patent te bezitten. Dat veroorzaakt bij mij het nodige ongemak, hoewel ik er dus eigenlijk niks van mag vinden en dat ook niet zou doen als ik niet had gezien welke secondant Bleker die mooie statements in de mond wist te leggen. Want zag ik daar niet die Jack de Vries die het als staatssecretaris nog aanlegde met zijn adjudante om zijn vrouw en kinderen te laten voor wat zij waren? Welk beeld de cirkel helemaal rond maakt. Namelijk dat wie de daad niet bij het woord kan voegen, maar daar wel de mond vol van heeft, er doodgewoon aan moet geloven, want niet meer op zijn merites beoordeeld wordt, maar erom vraagt om precies daarop afgerekend te worden. En als je je ook nog met veel lawaai presenteert als de kandidaat – leider van het CDA, dan kun je dus een ongezouten oordeel verwachten dat niets meer met politieke kwaliteiten te maken heeft, maar inderdaad recht op de man af gaat als zo’n Bleker en die de Vries hun ding denken te kunnen doen. Hoewel je er niettemin ook niet van op moet kijken als juist die dwerg uit Vlagtwedde genomineerd wordt als de lijsttrekker van het CDA, omdat in die partij nu eenmaal niets is zoals het lijkt of juist andersom schijnt. Wat zich nog het meest weerspiegelt in de persoon die Henk Bleker is of zegt te zijn.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Politiek en getagged met , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

14 reacties op Bleker & de Vries

 1. Laurent zegt:

  Ja, het is een mooi span.

 2. Mack zegt:

  Wat heeft dat nu met fatsoen te maken, dat Bleker verhaal? Toch helemaal niks? En Balkenende was degene die het riep, was ook een man van onbesproken gedrag.

  Jack De Vries, tja, heeft prive een misstap begaan en daar zal hij flink voor geboet hebben denk ik. Maar ik vind hem als gezicht van het CDA ijzersterk. En als je de verkiezingen wilt winnen moet je gezichten inzetten, geen inhoud.

  • robschimmert zegt:

   Het is typisch des CDA om gezinspartij te willen zijn en fatsoen te willen doen om dan met twee van deze ranzige types op de proppen te komen. Ik vind het best, hoor, maar misschien is het toch handiger om gezicht en inhoud in lijn met elkaar te houden. Dit is bijna de kat op het spek binden en erom vragen om ze links en rechts om de oren te krijgen.

 3. Mack zegt:

  Pfff, zo ken ik partijen die tegen commissarisbeloningen waren, totdat iemand uit de partij zelf de kans kreeg. Dat is toch allemaal niks nieuws. Bovendien, om Bleker nu als ranzig type te bestempelen omdat hij het aanlegt met een jonge meid…dan is m’n schoonvader ook een ranzig type.

  • robschimmert zegt:

   Nou, laat ik het maar zo zeggen. Het is mij gelukkig bespaard gebleven dat een van mijn dochters thuis kwam met een partner die ouder was dan ik. Ik moet er niet aan denken. Jij wel?

 4. Mack zegt:

  Nee, liever niet. Maar het staat zijn verdere functioneren als politicus toch niet in de weg? Of geloof je meer in het Amerikaanse model, waar de president er een sprookjeshuwelijk op nahoudt, omdat dat nu eenmaal beter staat als hij een speech heeft gedaan? Daar kots ik ook op hoor. Het is heel lastig om in de politiek bij de inhoud te blijven, valt me op. Ik heb dat ook hoor. Zo probeer ik de slobbertruien van Spekman te negeren, maar ik zie ze toch.

  • robschimmert zegt:

   Nou, zoals jij die slob-slob-slobbertrui maar blijft zien, zo kan ik mij niet losmaken van dat beeld van die Bleker die een meisje van 26 versiert.

   • Mack zegt:

    Maar laten we eerlijk zijn: zo’n meisje heeft nog een vrije wil. Zo’n slobbertrui wordt tegen zijn wil gedragen.

    • robschimmert zegt:

     Het gaat mij niet zozeer om het meisje. Als vent van 57 moet je zoiets toch niet willen en al helemaal niet als je een publiek figuur bent, om nog maar te zwijgen van zijn christen – democratische achtergrond. En is zo de cirkel niet fraai rond gemaakt?

 5. Mack zegt:

  Ik haal net het volgende van internet af: Bleker is ‘trending topic’ op Twitter. Waar maakt iedereen zich druk om vragen wij ons af. We hebben even gebeld met psycholoog Marcelino Lopez. Hij zegt dat in alle verontwaardiging ook een stukje jaloezie zit. Stiekem zouden we allemaal wel een flink jongere partner willen. Waar of niet?

  ©EditieNL

 6. Mack zegt:

  Overigens weet ik niet dat er in de bijbel iets staat over dat je geen jongere vriendin mag hebben.

  • robschimmert zegt:

   Met de Bijbel moet je bij mij niet aankomen, omdat die dus geen enkel gezag voor mij vertegenwoordigt.

   • Mack zegt:

    Nou ja, je rekent zo’n Bleker wel makkelijk af op zijn Christen Democratische achtergrond toch? Da’s hetzelfde als een gereformeerde strenger beoordelen op dezelfde overtredingen die we allemaal begaan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s