Burgemeesters in oorlogstijd

Maakte ik mij de mispeer door te denken dat Liesbeth Spies met haar opportunisme en haar draaierij de belichaming zou zijn van wat binnen het CDA gemeengoed is, van wat christen – democratisch denken en handelen en politiek bedrijven is. Het blijkt veel erger te zijn, omdat dat kwaad zich niet beperkt tot mevrouw Spies. Nee, het lijkt waarachtig een levensstijl binnen die partij. Want zo gemakkelijk als ze de rol van burgemeesters in oorlogstijd op zich namen, omdat het land immers bestuurd moest worden, zo eenvoudig wordt die rol nu ook afgelegd en blijken al die prominenten zich plotseling, dus als het ware na de oorlog, bekend te hebben tot het verzet, wilden ze helemaal niets meer weten van de stijl en de denkbeelden van de PVV en Wilders. Of het nu Leers is, Bleker, Verhagen, van Haersma Buma of van Bijsterveldt en dus ook Spies. Opeens wordt de PVV afgezworen, wordt het regeerexperiment met die partij als mislukt beschouwd en waait de wind voor hen opeens uit een andere hoek, nu hen de hand wordt toegestoken door partijen die ze de afgelopen anderhalf jaar niet hebben zien staan omdat het CDA zo nodig vriendjes moest zijn met Wilders en zijn trawanten.

Zo snel kan het allemaal gaan bij dat CDA en zo vlot wijzigt een koers die na een tumultueus en historisch partijcongres in 2010 was ingezet. Want het moest en zou toen koste wat kost en met veel misbaar en tranen die kant op. Opeens was niets verlokkelijker dan de VVD plus PVV. Wat de tegenstanders ervan hebben geweten omdat die inmiddels volledig tot zwijgen zijn gebracht, om niet te zeggen door dit gezelschap zijn weggezuiverd. Omdat er immers met een en dezelfde mond gesproken moest worden. Zo zijn in die partij namelijk ook de manieren. Vandaar dus nu ook die eenparig versnelde beweging de andere kant op, richting het politieke midden en met verloochening van de PVV waar het tot voor kort zo goed en innig samenwerken mee was voor deze lieden die het nu wagen om zich te kandideren om dat andere gezicht van het CDA te vertegenwoordigen. Want zo gemakkelijk gaat het draaien in die club, om niet te zeggen zo onbeschaamd dat het zelfs niet voor de kiezer weggehouden wordt, omdat verondersteld wordt dat die dat wel zal accepteren. Wat hopelijk een volgende taxatiefout van die christen – democraten zal zijn, waarmee ze dan hun lot voorgoed bezegeld zullen hebben. Tot heil en zegen van het vaderland, durf ik gerust te zeggen.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Politiek en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Burgemeesters in oorlogstijd

 1. bespiegelaar zegt:

  Bedankt voor deze heldere uiteenzetting, waaraan ook de nrc in een redactioneel commentaar een steentje bijdroeg. Wel een verzoekje !!!! Hoe verklaren we toch de alsmaar stijgende lijn van de V.V.D., de partij die toch ook deelt in de déconfiture en steeds zo goed weet weg te komen.
  Bespiegelaar is het niet duidelijk, misschien heeft observator ROB daar ook een mening over??

  • robschimmert zegt:

   De VVD vreet, want een ander woord heb ik er niet voor, de PVV en het CDA leeg, omdat ze in het rechts zijn in elk geval consistent en helder is, waar de twee andere partijen het zwalken en glibberen bijna tot evangelie hebben moeten verheffen omdat ze niet anders kunnen. En waar heeft de kiezer in deze onzekere tijd niet meer behoefte aan dan juist aan duidelijkheid? Laat Samsom zich dat vooral in de oren knopen, dus stug bij zijn eigen les en nu ingenomen postie blijven. Op 12 september krijgt hij die koersvastheid beslist uitbetaald.

 2. Mack zegt:

  Alsof de verkiezingsuitslag bepaald gaat worden door mensen als jij, Rob,die snappen waar het over gaat. Op die datum doet dit toch allemaal niet meer terzake, en gaan de mensen gewoon voor de partij met de beste marketing en een redelijk partijprogramma.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s