Koninginnedag

Vanaf mijn tiende heb ik nooit meer iets in Koninginnedag gezien. Dat was de leeftijd waarop ik mij behoorlijk ongemakkelijk begon te voelen als ik mee moest doen met alle flauwekul die op die dag voor de schoolgaande jeugd was verzonnen. Zaklopen, koekhappen, zeepkistenraces en meer van dat soort spellen, waar je je als jongen van elf, twaalf jaar rot voor schaamde dat je je daar in het openbaar mee moest vermaken. En nadien is het ook nooit meer wat geworden tussen mij en Koninginnedag. Wat dus onmogelijk aan mij kan liggen, maar zijn oorzaak vindt in de volmaakte fantasieloosheid die spreekt uit het feit dat in de zestig jaren daarna er in essentie niets is veranderd aan de programmering van die Oranjefeesten op 30 april. Nog steeds staan ze bol van dezelfde volksspelen voor de jeugd als in mijn jonge jaren, terwijl volwassenen nog altijd geacht worden zich te amuseren met ringsteken en meer van die oubollige tradities.

En omdat ik er verder toch totaal niets mee heb, mag het van mij even goed op dezelfde voet verder gaan, als het moet tot in de dertigste eeuw. Want last heb ik er niet van, als die festiviteiten zich buiten mijn gezichtsveld afspelen. Maar dat neemt echter niet weg dat mij de vraag niet loslaat wat het toch is dat er kennelijk een groep van mensen blijft bestaan die brood in zo’n Koninginnedag ziet, ook als de opzet daarvan tot in de eeuwigheid in beton gegoten is en dus nooit veranderen zal. Wie zijn die mensen en wat beweegt hen om zich elk jaar weer in die steeds zoutelozer lol te storten? Is dat nou het Oranjegevoel of is dat het idee of liever gezegd de illusie om zo met elkaar verbonden te zijn? Of is dit de uiting van die Calvinistische component die verankerd schijnt in onze volksaard? Ik geloof waarachtig dat het dat laatste is. Dat het die gereformeerde toets moet zijn, dat zwart van de mannenbroeders dat die ene dag per jaar zichzelf te buiten mag gaan en daar de kleur oranje voor kiest, maar alles verder graag bij het oude houdt, omdat het nu eenmaal zo is voorbestemd.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Samenleving en getagged met , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Koninginnedag

  1. nieuw in het spelcircuit van deze dag is het WCPOTTEN gooien. Naar het schijnt mogen de prinsen meedoen met weliiswaar een in oranje geverfde pot. MOrgen mogen zij zich weer in te snelle auto’s voortbewegen, nu even business as usual for god en vaderland.
    Tenenkrommend, elk jaar weer !!! Het is natuurlijk wel zo dat het oranjezonnetje schijnt en daar genieten ook wij van !!!

  2. Sjoerd zegt:

    Ach het was mooi weer in Maastricht. en goed toeven op het terras…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s