Na de radiostilte……

Aan grote woorden gisterenavond in de Tweede Kamer geen gebrek. De zelfgenoegzaamheid ronkte er luidruchtig in het rond met kreten als ‘verantwoordelijkheid die genomen moest worden’ en ‘over de eigen schaduw heen springen’. Borstklopperij in overvloed. Kritisch bevragen kwam even niet uit, want wat waren die spotlights van het succes toch aangenaam. Dat sfeertje hing er zo ongeveer, althans bij die politici die bij hadden gedragen aan de totstandkoming van dat akkoord over te verrichten bezuinigingen om het begrotingstekort in 2013 tot 3% terug te dringen. Wat was er een prestatie geleverd en wat hadden ze het met elkaar getroffen, waarbij nauwelijks de ruimte geboden werd tot enige afstand of relativering, welke overigens meer dan op zijn plaats was geweest. Want allereerst kwam door de snelheid waarmee dit akkoord tot stand kwam, dat vruchteloos onderhandelen gedurende zeven weken in het Catshuis wel in een heel schril daglicht te staan. En niet in de laatste plaats de rol van Rutte, waarover met recht en reden de vraag gesteld kan worden wat hij daar precies heeft uitgevoerd, wat zijn bijdrage is geweest en of en zo ja in welke mate hij dat hele proces gemanaged heeft. Waarbij de konklusie zich wel heel snel opdringt dat dat nul komma nul moet zijn geweest, zeker als een de Jager, zijn minister van Financiën, erin slaagt om in nog geen twee dagen overeenstemming te bewerkstelligen.

Hoewel dat ook meteen de volgende vraag rechtvaardigt wat zo’n akkoord nou precies waard is. Want te oordelen naar het lijstje, kan er nauwelijks gesproken worden van een idee dat er achter zit of van enige consistentie. Veel eerder ontstaat het beeld van een tombola waarin ieder naar hartelust heeft mogen graaien en er ook nog wat wensen aan heeft mogen toevoegen met als gevolg een document dat de indruk wekt de uitkomst te zijn van een inspanning die erop was gericht om een bepaald resultaat te bereiken. Oftewel dat er wat in elkaar is geflanst dat de Europese Commissie moet gerieven en het zwijgen opleggen, maar waarvan verder niet al te veel verwacht moet worden. Een beeld dat nog eens werd bevestigd door de uitspraken van een van de deelnemende politici, i.c. Jolande Sap, dat alles over een paar maanden toch weer anders wordt, want opnieuw uitonderhandeld kan worden na de Kamerverkiezingen van 12 september. Waarna immers een nieuwe coalitie gevormd moet worden met een nieuw regeerakkoord, dat een volstrekt andere inhoud kan hebben. Vandaar dat ten aanzien van het hele circus van gisteren en eergisteren geen andere slotsom geldt dan dat het opnieuw een hoop gedoe op het Binnenhof was dat alweer niet het niveau van de schijnvertoning wist te passeren met als enige winst dat de radiostilte van zeven weken zo in elk geval voorgoed is verbroken.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Politiek en getagged met , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

7 reacties op Na de radiostilte……

 1. nog even 12 seoptember afwachten hoe het kiezersvolk gaat reageren, maar vandaag is er bij bespiegelaar een vervelend gevoel dat het handelen van SAMSON toch niet al te handig is geweest en vooral ingegeven door angst om zich verder te vervreemden van de sp. Hoe denkt jij daarover ?? ben benieuwd !!!

  • robschimmert zegt:

   Ik denk dat er hier sprake is van twee factoren die elkaar versterkt hebben en tot deze afloop moesten leiden. Allereerst was daar Samsom die al naar links aan het opschuiven was onder druk van een groeiende SP, die geen brood zag in het akkoord, omdat zijn mogelijke achterban er daardoor met name qua koopkracht heel bekaaid af zou komen. Als gevolg daarvan moeten Pechtold en Sap hun kans schoon gezien hebben om met dit akkoord goede sier te maken met VVD en CDA met uitsluiting van de PvdA. Want zonder die partij zou het grote succes van dit akkoord zonder twijfel op hen afstralen. Maar of deze glorie tot 12 september stand houdt dan wel een basis vindt in doorrekeningen van het CPB als het om de koopkrachteffecten gaat, zal de tijd leren. Zoals dan ook zal blijken of Samsom er goed aan heeft gedaan om zijn handtekening niet onder dit verhaal te zetten.

 2. Laurent zegt:

  Ja, precies, dat tijdelijke karakter avn het akkoord werd door Roemer even heel mooi duidelijk gemaakt, nadat hij Sap gedwongen had toe te geven dat dit geen vooruitlopen op een eventueel regeerakoord was.
  En iedereen roept nu wel dat Samsom de trein gemist heeft, maar laten we in september maar eens kijken of de Kunduzcoalitie niet gewoon in de verkeerde trein gesprongen is. Net zoals met die Kunduztoestand, trouwens.

 3. Mack zegt:

  Ik vind de prestatie van de Jager vergelijkbaar met die van Bos, toen hij het Nederlandse bankwezen redde.

  • robschimmert zegt:

   Maar de blamage voor Rutte en ook voor de VVD die met lange tanden moest aanschuiven en ook nog eens veel moest slikken, daardoor ook des te groter. En van Verhagen is al een week niks meer gehoord. Een net zo veeg teken.

   • Mack zegt:

    Ja, dat is zo. Ik was in zijn tijd als staatssecrataris al gecharmeerd van De Jager, hoe hij joeg op verborgen buitenlandse vermogens, en hoe hij zich nu als redder opstelt.
    Rutte vond wel dat hij veel voor elkaar had gekregen in 1,5 jaar tijd. Ik heb er eigenlijk niks van gemerkt, behalve dat je af en toe iets las.

  • Laurent zegt:

   Alleen al dat geloop al, met die 120+ kilo….

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s