Het Ajax – virus

Over voetbal raak je niet uitgepraat. Het is eigenlijk elke dag wel wat. En een op de twee keren is het Ajax dat stof tot spreken biedt, spraakmakend is. Neem deze keer bijvoorbeeld hun trainer Frank de Boer. Gewone jongen, korrekt, niets op aan te merken, maar ongemerkt toch besmet geraakt met het Ajax – virus dat mensen loszingt van de werkelijkheid en hen verheft boven die lui uit de provincie. Waardoor ze zich nog wel eens wat permitteren dat ze door de rest van de voetbalwereld niet in dank wordt afgenomen en die hen daardoor gemakkelijk van het stempel arrogant voorziet. Niet dat Frank de Boer daar nu openlijk naar solliciteert. Maar met zijn zelfbewuste houding en gedrag ontkomt hij er natuurlijk niet aan dat dat etiket ook op hem wordt geplakt. En natuurlijk wordt dat stigmatiseren voor een deel ingegeven door jaloezie, door nijd vanwege het feit dat de tweede landstitel op binnenhalen staat, op weg lijkt naar Amsterdam. Dat neemt echter niet weg dat hij er desondanks alle aanleiding toe geeft door voor openstaande microfoons en tegenover schrijvende journalisten hardop te filosoferen over spelers van andere clubs die eventueel wel in de Ajax – doctrine zouden passen. Alsof Ajax maar met de vingers hoeft te knippen, het voor het bestellen heeft wie al of niet goed genoeg is om in haar rood en wit uit te komen.

Dat moet wel irritaties oproepen, ook al zal dat zeker niet door Frank de Boer bedoeld zijn. Maar dat zelfbewustzijn dat verblindt en geen oog heeft voor gevoelens van anderen, is dus wel een minpuntje bij hem, een zwakte welke om een verdere ontwikkeling vraagt. Zoals dat in feite voor de hele club, het grote Ajax geldt als het met de grote voeten door de porseleinkast van het Nederlands betaald voetbal banjert en daarin geldende gentlemans agreements, hoewel niet als zodanig vastgelegd, vrolijk aan de laars lapt en bijvoorbeeld links en rechts jonge talenten wegkaapt bij concurrerende clubs. Wat natuurlijk mateloze irritatie oproept omdat die Amsterdammers denken dat ze zich alles kunnen veroorloven omdat Cruijff toevallig bij hen rondloopt en omdat ze voor de tweede achtereenvolgende keer landskampioen lijken te worden. Dat is een stemming die er als vanzelf gaat heersen, waarin supporters en achterban worden meegezogen met als gevolg toenemende haat en nijd en vooral de kift ten opzichte van dat succesvolle Ajax dat daardoor steeds minder wordt gegund. Dat kan nooit de bedoeling zijn en moet voorkomen worden. Wat met gemak kan. Gewoon door een aantal toontjes lager te zingen en enige bescheidenheid en voorzichtigheid in acht te nemen. Want in de beperking laat de meester zich pas echt zien. Misschien moest Ajax daarin nu maar eens kampioen worden.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Sport en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Het Ajax – virus

  1. Mack zegt:

    Weinig op aan te merken, op Frank de Boer. Uiteindelijk op heel weinig Ajax-vedetten. Zelfs van Gaal doet een handreiking naar Cruijff. Bergkamp, Van Basten, allemaal even sympathiek. Maar meestal merk je die sympathie pas op als ze al lang en breed weg zijn bij Ajax. Het enige wat vreemd is, en wat Ximaar ook altijd opmerkt, is dat ze bij Ajax niet weten dat Ajax ook een provincieclub is. Amsterdam ligt in de provincie. Het is bekend dat Amsterdammers wat dat betreft een hiaat in hun kennis hebben. Niet alleen Amsterdammers trouwens, want zoals Youp ooit aangaf, zijn er ook boeren uit het achterland die denken dat Amsterdammer zijn iets voorstelt, die verhuizen van het platteland naar de grote stad en zegggen dan: Noe, ik ben Amstrdamm’r.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s