De moeite van Rutte

Het staat nog in mijn geheugen gegrift, die zelfgenoegzame kreet van de toen al eeuwig grijnzende plakplaat Rutte bij het aantreden van zijn kabinet. Rechts Nederland zou zich de vingers aflikken bij het program dat zijn regering in petto had. Daarom zal ik er wel niks van gemerkt hebben en zie ik, nu zijn hele poppenkast opgeruimd wordt, alleen maar een land dat zijn wonden likt. Om de doodeenvoudige reden dat Rutte in anderhalf jaar tijd de boel kompleet verkloot heeft en wel zozeer dat we internationaal totaal voor paal zijn komen te staan. Want je kunt het je toch bijna niet voorstellen dat waar wij al onze EU – partners stevig de maat namen met die 3% – eis ten aanzien van de maximale hoogte van hun begrotingstekort, wij er zelfs op hebben aangedrongen om die eis per verdrag te regelen, wij zelf in de persoon van die Rutte bij de eerste de beste gelegenheid zelf niet aan die eis kunnen voldoen en hem het liefst zouden willen oprekken.

Dan ben je om het in hedendaagse termen uit te drukken volmaakt kansloos geworden en heb je met al je gepoch en je gegrijns op bestuursniveau noch nationaal noch internationaal ergens nog iets te zoeken. Dan behoor je met de staart tussen de benen door de zijdeur af te gaan en mag je weer gewoon gaan fietsen. Omdat je als boegbeeld van rechts, want dat wilde je zo graag zijn, je kans hebt gehad maar die grandioos hebt verspeeld met dat gelul dat zeven weken duurde, maar niets anders heeft opgeleverd dan radiostilte en een toename van de staatsschuld in die tijd met 4,5 miljard. En is het dan gek dat een land dan zijn wonden moet likken en van dat gepoch en nog meer van die teflongrijns compleet over zijn nek moet gaan? Of moeten we die Rutte voor zijn moeite die nergens op sloeg, misschien ook nog bedanken?

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Politiek en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

15 reacties op De moeite van Rutte

 1. Frans54 zegt:

  En vervolgens heeft de VVD dan kennelijk nog steeds zoveel vertouwen in hem dat hij opnieuw lijsttrekker wordt voor de komende verkiezingen. Hij zal nu wel helemaal breeduit grijnzen om deze mazzel (ik had eigenlijk een ander woord in gedachten dat een zekere mate van domheid weergeeft, maar ik houd me in)

 2. RadaR zegt:

  Het is een prettige constatering, dat jouw rekenmachine op hetzelfde bedrag lijkt uit te komen als de mijne. šŸ™‚ Maar mag ik een vraag aan je logje koppelen? Interpreteer ik het juist als ik veronderstel, dat ook jij van mening bent dat het in feite “exit-Rutte” moet zijn? En nu ik toch bezig ben: wanneer je die vraag bevestigend beantwoordt hoe hoog schat je de kans in dat dit alleen bij gedachte eraan al verheugende feit zich werkelijk zal voordoen?

  • robschimmert zegt:

   Nou, af door de zijdeur laat toch niets aan duidelijkheid te wensen over. Maar ik maak me geen illusies over de zelfgenoegzaamheid van de VVD en Rutte. Want natuurlijk vinden zij dat ze het geweldig hebben gedaan.

 3. Mack zegt:

  Helaas. Nu krijgen we weer een hoop betweterig gedoe en begint het allemaal weer van voor af aan. En de staatsschuld loopt maar op en op, maar dat schijnt minder belangrijk voor je te zijn dan nog even zout in de wonden te gooien. Never bite the hand that feeds you, zeggen de Engelsen.

  • robschimmert zegt:

   Hoe je het ook keert of wendt. Rutte cum suis hebben er een klotezooi van gemaakt. Zeven weken lullen met nul resultaat. En daar zou ik geen mening over mogen hebben? Kom nou. En wat die hand betreft. Het enige dat ik ontvang is AOW, waar ik veertig, vijftig jaar lang premie voor heb betaald. Dus kunnen die Engelsen met deze wijsheid wat mij betreft de boom in. Daar heb ik geen boodschap aan, zoals het mij niet het recht ontneemt om een mening te verkondigen. En als je dat betweterij vindt, ook goed…..

 4. Mack zegt:

  Ik vind wel dat je ondanks dat jij aan dezelfde kant van de grens woont als ik, je erg tegen het gezamenlijk belang keert, en alleen om te laten zien dat jij Rutte van te voren al door had. Het gaat mij niet om links of rechts. Het is gewoon niet goed als een kabinet voortijdig valt. Dat weet iedereen. Oppositie weet het ook, alleen zijn die kennelijk net zo hard op de macht uit als de regeringspartijen, dus laten ze het liever vallen ondanks dat tegen het gezamenlijk belang ingaat. En ik zeg alleen dat dit geld kost en dat we inderdaad voor lul staan in het buitenland en dat we ons kunnen schamen. Met het verschil dat ik dat niet leuk vind. Ik bedoelde met betweterig meer Samsom/Sap, die helemaal nog nooit iets gepresteerd hebben, maar het wel allemaal beter weten, omdat hun lei nog schoon is.

  • Laurent zegt:

   In het algemeen is dat misschien niet goed als een regering voortijdig valt, maar in dit geval wel. Een hoop compleet asociale maatregelen plus een paar zwakzinnige PVV-ideeƫn wordt nu mooi de voet dwars gezet.

  • robschimmert zegt:

   Wat verwacht je dan van Samsom/Roemer en Sap? Dat ze het zwijgen ertoe doen en keurig hun beurt afwachten omdat ze dus nog geen staat van dienst hebben? Je kunt je ook afvragen of Rutte c.s het gezamenlijk belang hebben gediend. Met deze mislukte exercitie, met hun grote mond in Europa. Wat dat aangaat maak ik mij dus echt druk om het Nederlands belang. Want ik kan me niet herinneren dat wij ooit zo voor joker hebben gestaan. En als het gaat om het bezuinigingspakket, weet ik ook dat dat er moet komen. Maar zoals je weet leiden er meer wegen naar Rome en is de weg van de VVD bepaald niet zaligmakend. Met als fraai voorbeeld de 9 euro eigen bijdrage per recept. Mogelijk voor jou peanuts, maar voor veel gepensioneerden, die AOW en een klein aanvullend pensioen hebben, een rib uit het lijf, juist omdat er zo vaak een beroep op geneesmiddelen moet worden gedaan.

 5. Mack zegt:

  Ik wil ook helemaal niet de indruk wekken dat wat de VVD doet, zaligmakend is. Ik heb niks met de VVD of welke partij dan ook. Ik vind gewoon dat er goed samengewerkt moet worden in het landsbelang. Ik heb wel begrepen dat er enorm in de kosten van de zorg gesneden moet worden. Ik zou niet weten hoe je dat socialer zou kunnen doen, omdat ik daar nooit over heb nagedacht. Ik heb zelfs begrepen dat de hypotheekrenteaftrek niet meer heilig is bij zelfs de VVD. Hiephoi. Pluspuntje. Maar ik baal het meest van het feit dat we nu weer een half jaar geen idee hebben waar we aan toe zijn. Dat we maar wat ronddobberen. Ik word daar niet vrolijk van. Hier lees ik alleen maar dat je wel vrolijk moet worden van wat er gebeurd is. Dat trek ik sterk in twijfel. Ik vind dus dat je een eenzijdig beeld schetst van iets waar volgens mij duidelijk meerdere kanten aan zitten. Of het moet juist je bedoeling zijn een eenzijdig beeld te schetsen, dan verwoord je het prima. Maar goed, ik heb altijd al wat moeite gehad een duidelijk standpunt in te nemen omdat volgens mij overal meerdere kanten aan zitten. Er leiden zeker meer wegen naar Rome, maar verdorie, als je al 500 km onderweg bent ga je toch niet weer terug om een kortere weg te zoeken?

  • robschimmert zegt:

   Natuurlijk neem ik op dit gebied stelling en welke dat zal duidelijk zijn. De nuance is hier wat mij betreft niet aan de orde, omdat het bestek hier daarvoor veel te beperkt is.

   • Mack zegt:

    Ik heb gegoogled, maar kom er niet helemaal uit. Wat bedoel je met dat het bestek te beperkt is?

    • robschimmert zegt:

     Ik probeer mijn logjes tot 500 woorden te beperken terwille van de leesbaarheid. Mijn gevoel zegt mij dat mensen afhaken als je ellenlange verhalen produceert. Dat bedoel ik met het bestek, het bestek van dit weblog dus.

    • RadaR zegt:

     Mijn ervaring is anders, Rob. Ik laat me in mijn bloggen niet beperken door “een bestek” om mijn verhaal te doen. De enige “beperking” vormt, dat ik zeg wat ik wil zeggen, desnoods ook als ik er 1500 woorden voor nodig heb. En wat dat afhaken betreft: mijn ervaring is al een hele tijd, dat voor echte lezers [niet de kwebbelkousen, maar de in de materie geĆÆnteresseerde lezers] lengte geen enkel probleem is. Zolang onderwerp, inhoud en kwaliteit maar aan hun verwachtigingen voldoet. En daaraan voldoen blijft m.i. de uitdaging voor elke blogger.
     Zo zou ik er geen enkele moeite mee hebben als je morgen met 1000 woorden op de proppen komt. Die opmerking heeft niets met “stroop” te maken maar wel met de 3 criteria, die ik eerder opsomde.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s