Apen uit de mouwen

Het is nog veel te vroeg en voorbarig om Diederik Samsom en Emile Roemer op het schild te hijsen Maar hun beider namen staan toch opeens wel voor het wenkend alternatief dat zich nu des te nadrukkelijker aandient nadat gisteren een aantal apen uit de mouw zijn gekomen die wel heel duidelijk maken waar Rutte, Verhagen en Wilders gedurende de zeven weken van hun samenzijn aan hebben gedacht. Daardoor weten we nu welke rampspoed Nederland bespaard is gebleven door de stranding van hun Catshuisberaad, maar nog meer tot hoever deze heren en hun partijen het Nederlandse volk in de kleren wilden gaan en wat nog veel helderder is, hoe daarbij de lasten verdeeld zouden worden. Niets transparanter dan de doorrekening van hun gedachten en plannen door het Centraal Plan Bureau en de effecten daarvan op de koopkracht van de individuele burger. Waardoor ieder aan de weet is gekomen wat men te verwachten had en heeft van de VVD, het CDA en de PVV in slechte, maar even goed in betere tijden.

Omdat cijfers bepaald niet liegen en dus laten zien dat door de beoogde maatregelen de laagst betaalden er 4% op achteruit zouden gaan, de middengroepen met 2,5%, de AOW’ers met 1,75% terwijl de hoogste inkomens op 1% achteruitgang hoefden te rekenen. Aan die verdeling van pijn was er serieus gedacht, met dus de grootste last op de zwakste schouders. Waarmee en met de 750 miljoen die bij ontwikkelingssamenwerking werd opgehaald, door deze coalitie het duidelijkst mogelijke signaal werd afgegeven en iedereen nu exact weet wat men van die partijen die er deel van uitmaakten, te verwachten heeft. Daar zal geen propaganda en verkiezingsretoriek die zonder twijfel de komende maanden zal losbarsten, tegen opgewassen zijn. Want de kiezer is allerminst op zijn hoofd gevallen en vergeet zulke cijfers niet, die door de VVD, het CDA en de PVV met hun volle verstand zijn bedacht. Wat let Samsom en Roemer daarom nog om de kansen die er nu daardoor zo toonbaar liggen, met beide handen aan te grijpen om de rampspoed die Rutte en zijn maatjes voor ons in petto hadden, voorgoed aan de vergetelheid prijs te geven?

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Politiek en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

13 reacties op Apen uit de mouwen

 1. Laurent zegt:

  Ja, we zijn verlost van de PVV, maar de PVV heeft ons ook verlost van die neoliberale plannetjes. Een win-win situatie.

 2. Fien zegt:

  Waar ik me het hardst om bescheurde was de reden die Wilders gaf om te breken. Hij wilde het de AOWers niet aandoen. Als er nu één groep is die de afgelopen jaren goed voor zichzelf gezorgd heeft en vaak met prima pensioenen thuis zit zijn het de AOWers.

 3. Mack zegt:

  Ik vond dat plan van Samsom om mensen met een ton vermogen zwaarder te belasten ook niet zo heel sociaal. Ik bedoel, daar is al belasting over betaald en mensen die goed kunnen sparen worden even dubbel gepakt ten opzichte van degenen die het er doorheen jagen.

  Wat ik niet snap van deze redenatie is dat dit kabinet de zwakste schouders de zwaarste lasten wil laten dragen. Ik kan me niet voorstellen dat iemand dat wil. Waarschijnlijk zit er een andere gedachtegang achter. Niet de gedachtegang dat de VVD alleen maar voor de rijken zorgt bedoel ik. Wellicht was dat de manier om de motor weer aan het draaien te krijgen?

  • Laurent zegt:

   Nou ja, als je mensen gewoon 9 euro per receptregel eigen risico wil laten betalen zit je niet zo met de problemen van diegenen met lagere inkomens hoor.

   • Mack zegt:

    Ik bedoel alleen maar te zeggen dat het er niet om gaat om de lagere inkomens te pesten zodat de hogere nergens last van hebben. Daar zit een hele andere redenatie achter, maar nu wordt het zo gebracht alsof rijk heel erg slecht is en ten koste van alles nog rijker willen worden.

    • robschimmert zegt:

     Weet je wat het is? Ik ben niet op zoek naar een redenering die er wel achter zal zitten. Ik zie alleen wat mij wordt voorgeschoteld en daar baseer ik mijn oordeel op. En dat is in dit geval niet anders dan asociaal, zoals dat ook mij rechtdoor voert naar de konklusie die ik heb verwoord.

    • Mack zegt:

     Daarom voerde ik het plan van Samsom even aan. Anders denkt straks iedereen dat PvdA zulke kunstjes niet flikt. Als dat zo was zou er toch geen enkele reden voor niemand meer zijn om niet links te stemmen? Nou, zo is het dus ook niet.

  • Laurent zegt:

   Het zijn heel grote Amerikafans hè, dat VVD en CDA van met name Verhagen. Dat is hun ideaal hoor,

   • robschimmert zegt:

    @ Mack:
    Is het ook niet zo dat de mensen die al hun geld er doorheen jagen, ook belast worden, alleen langs een andere weg, omdat zij voor hun bestedingen altijd BTW in rekening krijgen gebracht, tegen het hoge of het lage tarief. Waardoor zij toch ook dubbel gepakt worden? En is dit iets heel anders….?

    • Mack zegt:

     Ik denk inderdaad iets heel anders, want vrijwillig. Bovendien genieten die hun aankoop, waar de ander het wat soberder houdt. Het btw tarief is niet progressief, en dat is ook terecht, want anders zou je de aankopen zelf voor een rijkere ook duurder kunnen maken dan voor een arme. Maar goed, ik vind, je bent niet voor niks rijk. Dat betekent dat je ook meer overhoudt dan een arme. Daar moet je echt verschil in maken want als niemand er meer naar zou streven om geld te verdienen, (want het loont toch niet) dan heb je pas een crisis. Daarbij vergeleken valt deze in het niet, en hoe moeten we daar dan weer uit komen?

     Bovendien vind ik het een heel verkeerd signaal om juist spaargeld zwaarder te belasten. Ik bedoel, spáren, dat is belangrijk. Nu maken we daar ook iets “vies” van. Terwijl het juist aangemoedigd zou moeten worden. Ik bedoel, de overheid doet het zelf ook, en van ons verwachten ze dat we ons geld juist in de economie pompen? Ja, dank je de koekoek. Appeltje voor de dorst is zo’n slecht advies nog niet. En ik zelf word altijd erg nerveus van het besef geen geld meer op de bank te hebben. Het draagt bij aan mijn levensgeluk als ik weet dat we niet gelijk de financiele shit in gaan als er hier iets vervangen moet worden. Dus daarom ben ik voor sparen en tegen lenen. Of ze moeten het lenen gratis maken, dan ben ik daar ook voor.

 4. Sjoerd zegt:

  Eerst maar eens de verkiezingen afwachten….

 5. Nanos zegt:

  Ik kan de combinatie van Samsom en Roemer en misschien ook nog Sap geen lonkend perspectief vinden. Er zijn vele manieren om een land naar de knoppen te krijgen. De ene manier hebben we net een paar jaar mogen zien, en de manier teveel op links zie ik ook niet zitten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s