De gebakken lucht van Rutte

Het zou mij een lief ding waard zijn als Rutte mij nou eens in een enkel opzicht wist te overtuigen van de capaciteiten en expertise die hij volgens zijn curriculum vitae in ruime mate moet bezitten. Tot nu toe is hij al te vaak door de mand gevallen en bleek zijn cv niet veel meer dan een papieren tijger, gebakken lucht als het bijvoorbeeld ging om de functies die hij in het bedrijfsleven heeft bekleed voordat hij de politiek in ging. Nog afgezien van de merkwaardige overgang van een studie Geschiedenis van Nederland naar een baan bij de afdeling Personeelszaken van Unilever, is het vervolg al evenmin indrukwekkend. Want vanaf zijn vijfentwintigste is hij tien jaar binnen Unilever vrij onduidelijk bezig geweest met de begeleiding van reorganisaties en het opleiden en trainen van mederkers om opeens in 2002 op een achternamiddag nog personeelsdirecteur te worden bij Iglo/Mora voordat hij in datzelfde jaar een paar maanden later op zijn vijfendertigste als staatssecretaris van Sociale Zaken aantrad. Waarbij kennelijk de vraag of hij gekwalificeerd daarvoor was, helemaal niet gold en het voor mij toen al duidelijk werd dat dus iedere boerenlul tot zulke ambten geroepen kan worden als hij maar op het goede moment en op de juist plaats bij de bepalende mensen in het gevlij weet te komen. Welke kunst Rutte dus wel verstaat. Dat moet hem nagegeven worden.

Maar daar blijft het wel bij. Want daarna heeft hij in geen enkel politiek ambt iets van betekenis weggezet behalve dan dat hij goed wist te babbelen en hij zijn eeuwige lach ook altijd bij de hand had. Wat blijkbaar helpt in deze tijd die alleen maar schreeuwt om communicatie. In welke behoefte Rutte voorziet zonder overigens verder iets aan te bieden dat op inhoud lijkt en dat je toch van iemand die zeven jaar Geschiedenis van Nederland heeft gestudeerd zou mogen verwachten. Zo niet van de historicus die Rutte zegt dat hij is, maar die in al die jaren alleen als student ingeschreven lijkt te zijn geweest omdat hij gisteren moest erkennen dat hij niet wist wat de Hollandse Schouwburg was en waar die zich bevond. Wat een regelrechte afgang is voor een man die zo lang de geschiedenis van Nederland heeft bestudeerd en daarbij nog niet eens aan de weet is gekomen dat die voormalige schouwburg in Amsterdam voor veel Nederlanders nog altijd het symbool is van de Jodenvervolging en een grote rol voor hen speelt in hun herinnering daaraan. Daar had Rutte dus geen sjoege van. Hij wist niet waar het over ging, terwijl hij wel loop te pronken en te pralen als de minister – president van Nederland. Nogmaals, een blunder van formaat van de historicus die Rutte zegt te zijn en van de premier die hij van alle Nederlanders is en een gerede aanleiding om zijn hele bagage gebakken lucht te noemen en te konkluderen dat bij Rutte dus niets is wat het lijkt.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Politiek en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op De gebakken lucht van Rutte

  1. Mack zegt:

    Je hebt beperkte kwaliteiten en grote ambities nodig om zo’n end te kunnen komen.

  2. Laurent zegt:

    Dat was een tamelijk adembenemende blunder ja.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s