Een aanslag op de democratie

Ik weet ook wel dat je van politiek Den Haag zo langzamerhand niets meer hoeft te verwachten. Maar wat er zich daar momenteel afspeelt, tart iedere beschrijving van wat voor een behoorlijk functionerende democratie behoort door te gaan. Wat deze dagen op en rond het Binnenhof wordt vertoond, slaat alles wat Nederland de laatste jaren al te verstouwen heeft gekregen en zal zonder twijfel de laatste restjes draagvlak voor en vertrouwen in ons parlementaire stelsel doen verdwijnen. Want iets anders kan ik niet maken van het cynische machtsspel dat op dit moment over de rug van het Nederlandse volk wordt opgevoerd. We kijken er met zijn zestienmiljoenen naar en we staan er werkeloos bij en we zien hoe een feitelijke minderheid langs de weg van rigoureuze bezuinigingen een serieuze poging doet om de Nederlandse verzorgingsstaat om zeep te helpen, om de Nederlanders hun verworvenheden van de laatste vijftig jaar uit handen te nemen. Onder aanvoering van de liberalen, die hun kans schoon zien, wordt dat geflikt door een minderheid. Want dat is het, omdat het CDA nooit en te nimmer voor de volle 100 % procent deze regeringscombinatie heeft gesteund, maar daar wel volledig in gevangen zit na dat roemruchte Arnhemse congres, waar eenderde van de leden niet akkoord ging met de beoogde regeringsdeelname. Is dit al een zwakke stee in die vermeende meerderheid, hetzelfde geldt voor het gedogen door de PVV, die op ieder moment de stekker eruit kan trekken om Rutte en de zijnen in de kou te laten staan.

Neem dan ook nog mee dat die kleinst mogelijke meerderheid, die bestaat door dit gedogen, maar er eigenlijk ook niet meer is na het vertrek van een van de PVV’ers. En het wordt logisch als wat, maar wel zo bedenkelijk dat vervolgens de zwarte kousen, de fundamentalisten van de SGP binnenboord worden gehaald om die bezuinigingen, maar nog meer die afbraakagenda van de VVD mogelijk te maken, die dan uitgevoerd wordt in een constructie van een meerderheid die geen eigenlijke meerderheid is, maar desondanks onze samenleving volledig op zijn kop zet en zal onttakelen. Wat dus niets met democratie te maken heeft, zeker als het om zulke grote ingrepen gaat. En waarbij het des te ernstiger is dat het hele onderhandelingsproces dat tot die bijna – revolutie moet leiden, zich buiten ieders zicht en in de achterkamers is aan het voltrekken. Zes mensen wikken en beschikken over het lot van Nederland en de Nederlanders, terwijl ze nog niet eens een feitelijke meerderheid vertegenwoordigen. Maar het kan blijkbaar allemaal. Het wordt geslikt. Dat is de democratie anno nu. Of is dit het moment en de aanleiding om met dit gezelschap korte metten te maken, omdat wat hier gebeurt niets met de wil van het Nederlandse volk heeft te maken, omdat ze daar in Den Haag nu echt een haartje belazerd zijn geworden, zou je zomaar kunnen zeggen.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Politiek en getagged met , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

5 reacties op Een aanslag op de democratie

 1. Laurent zegt:

  Dat ben ik helemaal en hartgrondig met je eens Rob. Men heeft er alles voor over om de sociaal-democratisch agenda buiten de regeringsmacht te houden, zelfs als dat regeren met zwarte kousen en xenofoben vereist. Vooral geen nieuwe verkiezingen, ook al heb je geen poot meer om op te staan, dat zou al die mooie plannetjes doorkruisen.
  Het is en blijft vooral het CDA aan te rekenen, zij staan het verste af van deze regering maar blijven er niettemin hun steun aan verlenen.

  • RadaR zegt:

   Het is en blijft vooral het CDA aan te rekenen, zij staan het verste af van deze regering maar blijven er niettemin hun steun aan verlenen.

   Dat heet in goed Nederlands het zolang mogelijk rekken van de doodsstrijd.

 2. Mack zegt:

  Ja, een minderheidskabinet heeft het niet makkelijk. If you can’t beat them, join them, lijkt Rutte te denken. Overigens is het strategisch wel briljant wat Rutte nu doet, vind je niet? Hij zou generaal moeten worden. šŸ˜‰

  • robschimmert zegt:

   Ik vind er niets briljants aan. Hooguit cynisch dat je zo gemakkelijk je eigen beginselen inruilt voor de macht en dan zelfs niet te beroerd bent om in zee te gaan met een club waaraan het anti – liberalisme van top tot teen kleeft. Het enige dat ik Rutte moet nageven is dat hij als elke basisschoolleerling uit groep 5 kan optellen en sommen kan maken tot 150. Maar om dat meteen briljant te noemen, gaat mij toch te ver.

 3. Mack zegt:

  Nah, ik ook niet hoor. Maar het is wel zo dat SGP en VVD, afgezien van de religieuze aspecten, veel op elkaar lijken. Dus zo gek is het helemaal niet. Maar wat bedoel je nu met dat de verzorgingsstaat wordt afgebroken? Zijn de plannen al bekend? Ik denk dat je dan juist blij mag zijn dat het CDA van de partij is. Die zullen zich daartegen verzetten. Al zullen veel mensen roepen dat die hun moeder nog verkopen, maar wat heb je aan aan de macht zijn als je niet je eigen standpunten kunt doorvoeren? Toch niks? Nee, precies, en daarom is dat ook niet waar.

  Ikzelf denk dat het allemaal wel mee valt. En mocht dat niet zo zijn, dan komt er hierna een ander kabinet en die draait alles weer terug. Wat dat kan kennelijk maar zomaar. Zo hou je wel inspiratie om te schrijven.

  Je schetst wel een beetje de duivel als je het over de VVD hebt. Want die hebben kennelijk geen ander belang dan het afbreken van de verzorgingsstaat. Ik neem aan dat een intelligent man als jij ook wel weet dat dat niet waar is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s