Het geloof van Samsom

Het blijft toch altijd wat met de Partij van de Arbeid. Zijn daar Diederik Samsom en Hans Spekman aan het roer gekomen en denk je, nieuwe heren, nieuwe wetten, blijkt dat al gauw de zoveelste misvatting. Want in weerwil van veel mooie verhalen, een lekker links geluid waarin het delen naar daadkracht dominant doorklinkt, wordt het oude liedje nog steeds gezongen, althans ik hoor het nog altijd en niet eens tussen de regels door. Want weer worden er geen echte keuzes gemaakt, maar slagen om de arm gehouden. Niet een, niet twee, maar ontelbaar veel, wat het hele geloof zoals Diederik Samsom dat de afgelopen week vol vuur heeft uitgedragen, behoorlijk vrijblijvend en tegelijk ongeloofwaardig maakt. Want je kunt er weer alle kanten mee op en het biedt voor de PvdA voldoende mogelijkheden om hoe dan ook en om het even met wie aan de macht te komen. Want daar schijnt het toch om te doen te zijn en niet zozeer om de houdbaarheid van het verhaal dat nu zo luid verkondigd wordt en waarmee de PvdA opnieuw in charge wil komen. Met de nadruk overduidelijk op het laatste. Het lijkt waarachtig wel koste wat kost als ik Samsom tenminste heel goed beluisterd heb en dan niet zozeer in die speech waarin hij zijn sociaal – democratisch geloof beleed, maar wel in de geluiden die daaromheen uit zijn mond te horen waren.

Aan de ene kant sympathiseerde hij bepaald wel met de SP, maar sloot hij beslist niet het CDA uit en evenmin, en nu komt – ie, de VVD. Echter niet deze VVD, die van de huidige Rutte, en niet het CDA van Verhagen. Zo ongeveer en met die slagen allemaal om de arm, waardoor mij opnieuw het gevoel bekroop dat dit de zoveelste variant is op de oude wijn die in nieuwe zakken wordt gedaan. Want klinkt hier de echt ambitie in door om de sociaal – democratisch leer aan de man en in de praktijk te brengen, zonder een vorm van compromis? Spreekt hier iemand die de strijd aan wil gaan met de gevestigde orde, met de VVD, de PVV, het CDA, het kapitalisme, de graaicultuur, die bestaand onrecht te vuur en te zwaard wil bestrijden? Of is dit de zoveelste variant van de PvdA – bestuurder die hunkert naar macht en die staat te popelen om het pluche te bezetten en daar veel van zijn geloof voor wil inleveren? Ik hoop op het eerste, maar vrees het laatste op grond van de wetenschap en de ervaring dat er na Joop den Uyl geen sociaal – democraat meer is geweest die zijn rug recht heeft weten te houden en niet is gezwicht voor de glamour van macht. En ik heb geen enkele aanwijzing om voetstoots aan te nemen dat Diederik Samsom plotseling uit een ander hout gesneden zou zijn. Waardoor het zelfs lastig is om hem de gunst van de twijfel te geven, hoewel ik het toch maar doe.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Politiek en getagged met , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

5 reacties op Het geloof van Samsom

 1. Mack zegt:

  Je kunt toch niet meer teren op Joop den Uyl? Dat is hetzelfde als dat je voor Feyenoord bent omdat daar ooit Coen Moulyn speelde

  • robschimmert zegt:

   Ik teer er niet op, maar hij is voor mij wel het referentiepunt, de ‘aartsvader’, waarnaar ik sociaal – democratische integriteit probeer af te meten. Wie zou dat anders moeten zijn? Toch niet Kok, Melkert of Bos?

 2. Mack zegt:

  Is het nog reëel om hem als referentiekader te gebruiken? Ik bedoel, je wint niet meer met de Lotus JPS F1 uit 1978 deze dagen. Ad Melkert, wie was dat ook al weer?

  • robschimmert zegt:

   Joop den Uyl is de verpersoonlijking, de theoreticus van de Westeuropese sociaal – democratie, van het model waarlangs de samenleving ingericht zou moeten worden en dat nog altijd een geldig en sereius te nemen alternatief is tegenover het vechtkapitalisme waar bijvoorbeeld de VVD zo verlekkerd mee is.

 3. bespiegelaar zegt:

  voor bespiegelaar een juiste reaktie over den Uyl als theoreticus van het model van een westeuropese democratie, als nog steed geldig en serieus.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s