Jongens van Jan de Wit

Met de kennis van nu en natuurlijk de wijsheid achteraf zijn de laatste jaren van die gevleugelde begrippen geworden waaraan menigeen het recht van de grote mond heeft ontleend om maar vooral over het handelen van anderen te oordelen. En liefst ook nog heel krachtig. Want zoveel comfort biedt die luie stoel wel van waaruit we de geschiedenis, ook de meest recente, tot gisteren aan toe, aan ons messcherpe oordeel kunnen onderwerpen en vooral de staf kunnen breken over al diegenen die toen en in die situaties de processen en gebeurtenissen met hun kennis van dat moment naar hun hand moesten zetten. Zoals het rapport van de parlementaire enquêtecommissie die onder leiding van Jan de Wit van de SP onderzoek deed naar de rol van de overheid ten tijde van de recente bankencrisis, dat overduidelijk laat zien. In tegenstelling tot het wijd en zijd verbreide oordeel van toen dat met name Wouter Bos als Minister van Financiën zijn werk tijdens die crisis voorbeeldig had gedaan, want doortastend was opgetreden, werd er nu geen spaan van hem heel gelaten en werd hem met name de grootst mogelijke politieke doodzonde verweten, namelijk dat hij de Tweede Kamer onvoldoende en ontijdig had geïnformeerd. Een oordeel dat nota bene tot stand kwam door diens eigen erkenning van dat feit.

Wat de vraag oproept wat elk oordeel op enig moment nog waard is als het zo makkelijk ingeruild wordt voor een ander. De lofzang op Bos is drie jaar later zo maar een klaagzang geworden met de bekende wijsheid achteraf. Dus is de vraag gewettigd hoe houdbaar het oordeel van deze onderzoekscommissie zelf nog wel is. Want ook daar knaagt de tand des tijds met veranderende inzichten aan en wordt het even snel deel van de geschiedenis waarover ook weer een oordeel geveld zal worden. Maakt dit perspectief de uitkomsten van deze parlementaire enquête al heel betrekkelijk, de waarde ervan moet evenmin overschat worden doordat de leden ervan deze taken verrichten naast hun reguliere werk als lid van de Tweede Kamer. Wat bepaald geen garantie is voor gedegenheid en bij herhaald slordig gebruik dit uiterste controlemiddel van het parlement van haar slagkracht en haar geloofwaardigheid zal ontdoen en we helemaal met de brokken zitten, namelijk slechts nog onze koers kunnen bepalen aan de hand van de waan van de dag omdat de parlementaire enquête in nog geen twintig jaar tijd tot op het bot is afgekloven en haar scherpte en betrouwbaarheid is kwijtgeraakt. Met het broddelwerk van deze jongens van Jan de Wit als de voorbode daarvan.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Politiek en getagged met , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

7 reacties op Jongens van Jan de Wit

 1. Jolie zegt:

  Ja, dit is niet meer dan koren op de molen van de Telegraaf :-/

  Trouwens vind ik het geen ‘voorbode’ van slecht werk, dat was de Parlementaire enquête naar de val van Srebrenica helaas al (of laat dat “voorbode” eigenlijk maar weg ;-}) Als ik dan denk hoe scherp en helder het rapport naar de Schipholbrand van de Onderzoeksraad Voor Veiligheid/Pieter van Vollenhoven was, dan vraag ik me af of de parlementaire enquête niet een tandeloze wassen neus geworden is ;-]

 2. Sjoerd zegt:

  snel en adequaat maak ik ervan.

 3. Mack zegt:

  Wouter Bos heeft het verdorie uitstekend gedaan. Hij heeft een rem gezet op de slee die op de afgrond afgleed. Nu is het wel zaak dat anderen die slee weer omhoog trekken. En dan komt zo’n commissie even roepen dat hij het allemaal verkeerd deed? Schandalig vind ik het. Ik wou dat er meer politici waren als Wouter Bos.

 4. Ximaar zegt:

  Ik weet me nog goed te herinneren hoe België zich genomen voelde toen Bos er met de gezonde delen van Fortis/ABN voor een prikkie binnenhaalde.

 5. math zegt:

  Verwacht je dan ooit een pluim van welke onderzoekscommissie ook. Na een amateuristische ondervraging van betrokkenen door parlementariers, die nog niet eens het verschil weten tussen begrippen als afschrijving en aflossing, en waarvan het meerendeel geen financiele balans kan lezen, worden wel kilo’s papier geproduceerd, die daarna nog niet eens meer door de Slegchte ingekocht worden. Het is de uitgelezen kans om voorgoed de geschiedenis in te gaan en dat er straks zelfs een vraag naar de naamgever van het onderzoek in een of andere kwis aan bn’ers wordt gesteld. Bovendien zijn deze “onderzoeken” van het belastinggeld betaald. Zijn er geen verwijten te maken, dan produceren de onderzoekers wel verwijten. Hoe lang nog?

 6. Mack zegt:

  Oh, nu roepen de Belgen ook ineens dat Bos het verkeerd heeft gedaan en ten onrechte het beeld heeft geschapen dat Nederland er met het beste stuk vlees vandoor ging. Volgens de Belgen wist Bos destijds niet waar het over ging. Dit is echt politiek he? Niemand weet waar het over gaat.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s