Een ‘Vorentscheidung’

Zo’n doordeweekse voetbalavond met al haar emoties zoals we gisteren hebben beleefd, is eigenlijk een beetje te veel van het goede. Vier uur lang denderen de beelden over je heen en wat dan helemaal sloopt, is dat je er ook nog niet afstandelijk naar kunt kijken. Tenminste als je voetballiefhebber bent. Bij anderen zal het slechts tot verwondering en verbazing leiden. Maar goed, is zo’n competitieronde op woensdag al wat overvraagd, daar blijft het in deze fase van de competitie ook nog niet bij. Want naast het onvermijdelijke nakaarten direkt na de wedstrijd en de volgende ochtend, zijn er ook nog de gevoelens van de supporters en belangstellenden die alle kanten opvliegen, waarvan in een enkel geval toch om wat meer commentaar van mijn kant wordt gevraagd. Het zal namelijk niet zo zijn dat het huilen van de wolven al weer te horen is nu na gisterenavond de kans steeds groter wordt dat Ajax de landstitel behaalt. En als die nou gestolen was of zelfs gekocht, dan zou ik mij er nog iets bij kunnen voorstellen. Maar oneigenlijke sentimenten steken plotseling de kop op, waarbij zoals te doen gebruikelijk weer wordt gerefereerd aan de hoofdstedelijke arrogantie. Wat zoveel als een vooroordeel is, juist gezien het verloop van deze editie van de voetbalcompetitie, waarin Ajax het een groot deel van het seizoen heeft moeten doen met jongelingen en debutanten die slechts verbaasd de voetbalwereld in konden kijken en voor de rest zoveel mogelijk hun ding moesten doen.

Dus absoluut misplaatst deze korzeligheid uit den lande tegen deze groep jonge voetballers die meer tegen de stroom op hebben moeten roeien dan dat ze de wind mee hebben gehad met alle blessures die de Ajax – selectie teisterden en waarbij ik ook mijn vraagtekens had. Neem verder in aanmerking alle bestuurlijke commotie die bepaald niet heeft bijgedragen tot die rust in de tent die een voorwaarde heet te zijn voor een topprestatie, en het moet duidelijk zijn dat dit jonge Ajax, dat een half jaar lang vleugellam is geweest, best veel respect verdient en ook aanspraak mag maken op het landskampioenschap omdat al die andere gegadigden Ajax in één opzicht wel voor zijn gebleven, en dat is in het morsen van punten. Maar om dan uit frustratie daarover van hoofdstedelijke arrogantie te reppen, is niet alleen volkomen misplaatst en een brug te ver, het getuigt zelfs van een vooroordeel dat nu eens op niets is gebaseerd, omdat als die titel door de Amsterdammers wordt gehaald, dat dat met bloed, zweet en tranen is gebeurd en dat ze niet gestolen en al helemaal niet gekocht is. Dat inzicht moet de Vorentscheidung van gisterenavond aan ieder weldenkend mens toch hebben gegeven.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Sport en getagged met , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

7 reacties op Een ‘Vorentscheidung’

 1. RadaR zegt:

  Ajax is op dit moment gewoon de best voetballende ploeg, wat tot een reeks van 9 overwinningen op rij heeft geleid. En dus alsnog de koppositie én de grootste kans op de titel. Maar voorzichtigheid is geboden: de race is nog niet gelopen, alhoewel het slappe PSV wel lijkt te zijn afgehaakt. PSV – AZ in het weekend zal veel duidelijkheid geven.

 2. bespiegelaar zegt:

  het bloed, zweet en tranen van de amsterdamse volkszanger hazes, komt nu goed van pas !!!

 3. Mack zegt:

  Komop, je maakte vanmiddag zelf een opmerking over de provincialen en de hoofdstad. Dus wat wil je nu? Die arrogantie zit er gewoon diep ingeworteld hoor. Zelf bij Zuid Limburgse fans die met het waanidee leven dat Amsterdam niet in een provincie ligt.

  • robschimmert zegt:

   Dat valt me nou tegen. Je gaat helemaal voorbij aan de inhoud van mijn logje, aan de stelling die ik poneer dat het laatste dat aan deze Ajax – selectie wel de hoofdstedelijke arrogantie was. Bijvoorbeeld omdat een groot deel gewoon debutanten was en verder omdat Ajax wel van heel ver en met knokken er heeft moeten komen. Daar had ik graag iets over willen horen.

 4. Mack zegt:

  Nee! Niet zolang jij als fan nog gewoon die hoofdstedelijke arrogantie uitdraagt. Terwijl je verdorie niet verder van Amsterdam af kunt wonen dan jij. En de voetballers zijn niet arrogant, het zijn de supporters. De voetballers voetballen gewoon bij de club waar ze het meeste verdienen, het maakt ze niet uit of dat Ajax of Excelsior is. Dus die voetballers verwijt ik geen arrogantie.

  • robschimmert zegt:

   Ik geef je een antwoord dat je waarschijnlijk zal verbazen. Natuurlijk vind ik het leuk dat Ajax zo presteert en vind ik het nog leuker dat die 30 mio bij PSV geen zoden aan de dijk hebben gezet. Maar het leukst vind ik het dat Feyenoord, komend van het absolute nulpunt, zo is gaan presteren in dit seizoen. Daar heb ik lol om. Om met nul middelen zo’n prestatie neer te zetten. Daarom wordt voetbal weer leuk en niet door alle gesmijt met miljoenen. Dat is het achterliggend verhaal dat ik hier toch verteld wil hebben omdat ik voetbal leuk vind, vooral als het bedreven wordt op een manier waar we het afgelopen jaar van hebben kunnen genieten. En nog een keer. Dan heb ik veel meer op met de manier waarop Ajax en Feyenoord hun aspiraties proberen waar te maken dan de wijze waarop de beleidsmakers bij PSV dat denken te moeten doen. Daar is mijn sympathie dus op gebaseerd en all the rest is gewoon Spielerei. Maar volgens mij heb jij dat best goed in de gaten.

   • Mack zegt:

    We hebben het er wel eens eerder over gehad, maar met dat argument van die 30 miljoen kan ik niks. Ajax heeft een hoger budget dan PSV, hoe ze het besteden is een interne kwestie. Verder zul je begrijpen dat het leedvermaak niet van de lucht zal zijn mocht Ajax het niet redden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s