I.M. Maarten de Vos

Aan zijn verhalen, artikelen en beschouwingen bewaar ik de best denkbare herinneringen. Ik denk er met warmte en liefde aan terug. Ik vrat ze, ik keek ernaar uit, hoewel het maar om verslagen van al gespeelde voetbalwedstrijden ging. Maar zoals dat wel vaker gebeurt, kwam alles op dat ene moment, net in die jaren, perfect bij elkaar tezamen. De opkomst van Ajax met Cruijff en Keizer en daarnaast de baanbrekende wijze waarop daarover geschreven werd. Niet meer door middel van het traditionele verslag, maar met een beschrijving van de wedstrijd aan de hand van kleedkamerverhalen, uitspraken van spelers en door middel van achtergrondinformatie. Zo werd de wedstrijd in haar eigen geuren en kleuren bij je thuis gebracht in Dagblad de Tijd, waarin Maarten de Vos een geheel nieuwe vorm van voetbaljournalistiek introduceerde, die je als lezer en voetballiefhebber niet meer aan de kant liet staan maar meenam naar de hart van het spel. Met stijlbloempjes en zinsneden die je, zo herinner ik mij, telkens weer meevoerden en zo wisten te fascineren dat je voor het enkele genot zijn stukken vaker meer dan één keer las.

Een intrigerend vakman die altijd weer de weg naar de spelers wist te vinden zonder het geheim en de code die hij daarvoor bezat, ooit prijs te geven. Hij behield dat patent met dien verstande dat hij wel heel wat kollega’s wist te inspireren om het door hem gebaande pad van de voetbaljournalistiek ook te betreden en zorgvuldig na te bootsen of te volgen. Kees Jansma, Bert Nederlof, Mart Smeets, Eddy Poelmann, om maar een paar illustere voorbeelden te noemen die ook hun eerste stappen als schrijvend journalist bij dat toen roemruchte dagblad de Tijd hebben gezet, zijn allen daarom in hoge mate schatplichtig aan de leermeester die leeftijdgenoot en kollega Maarten de Vos toch voor hen was. Hoezeer blijkt wel uit het condoleanceregister dat op www.maartendevos.com werd geopend naar aanleiding van zijn overlijden eind maart na een periode van lange ziekte en een treurig bestaan in de vergetelheid als gevolg van die ziekte. Wat een onverdiend einde was voor een man waaraan ik dus zulke warme herinneringen bewaar en voor wie ik mij zelfs jarenlang op dat dagblad de Tijd abonneerde.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Herinneringen en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op I.M. Maarten de Vos

  1. Dennis zegt:

    Prachtige tekst!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s