Valkenburg op de schop

Een dagje uit naar Valkenburg lijkt de komende maanden, misschien wel de komende jaren niet direkt een garantie voor onbezorgd vertier, eerder voor een vorm van survival. Want sinds een paar maanden is Valkenburg volledig onbegaanbaar geworden, omdat het op de schop moet. Het stadje aan de Geul moet naar het idee van het gemeentebestuur kennelijk 21e eeuw – proof worden gemaakt en geheel opnieuw ingericht worden naar de functie van wellnesscentrum, waarmee het een trekpleister van formaat zou kunnen worden. Maar dat brengt zoals gezegd een hoop ongemak en rotzooi met zich mee dat onherroepelijk tot grote omzetverliezen bij de plaatselijke middenstand moet leiden. Des te onbegrijpelijker daarom dat die praktisch niets van zich heeft laten horen en dit scenario over zich heen heeft laten komen, terwijl zij als belangengroep juist zo’n macht heeft en haar stem dan ook bij elke gelegenheid weet te verheffen. Alleen nu dus niet. Wat werkelijk raadselachtig is gezien alle overlast die beslist nog een aantal jaren zal duren en waarvan de uitkomst allerminst zeker is. Zal Valkenburg dit overleven? Bestaat er nadien nog een middenstand? Is er nog leven voor het toerisme na de verwezenlijking van het Centrumplan dat zo nodig gerealiseerd moest worden zonder dat bij de bevolking daartoe een noodzaak werd gevoeld?

Het is er dus gewoon van gekomen en een weg terug is er niet meer. Waardoor Valkenburg tussen nu en 2015 het domein zal zijn van wegenbouwers, aannemers, betonmolens, draglines en wat dies meer zij. Een begaanbare weg zal nog moeilijk te vinden zijn terwijl omleidingen en een kruipdoor, sluipdoor voorlopig aan de orde van de dag zal zijn, zonder enig zicht op een tastbaar resultaat of een concrete doelstelling. Of het moeten die maquettes zijn waar de zolders van het gemeentehuis inmiddels boordenvol mee liggen. Meestal als bewijs of restant van het zoveelste gesneuvelde, niet of half uitgevoerde plan. Grote kans dat de nu aktuele maquette daar ook eerder een plaatsje zal krijgen omdat het volstrekt onduidelijk is wie het allemaal zal betalen, temeer omdat Valkenburg van oudsher armlastig is. Waarover bij dit prestigeproject blijkbaar geen enkele zorg bestaat bij het gemeentebestuur dat de bevolking dus welgemoed op deze troep en ellende tracteerde voor de komende drie jaar en welke er dan ook weinig plezier aan zal beleven, behalve dan die senioren die altijd bij een bouwplaats te vinden zijn. Want hun kostje is voorlopig beslist wel gekocht.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Limburg en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Valkenburg op de schop

  1. Sjoerd zegt:

    Dat is lastig, ik rij er meestal doorheen op weg naar Maastricht, maar via Geulhem gaat ook prima. Maar noodzakelijk vind ik deze move ook niet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s