Burgemeesters en burgemeesters

Over de taakopvatting en professionaliteit van onze bestuurders kunnen boeken vol geschreven worden, met een toenemend aantal zwarte bladzijden. Wat zonder twijfel zijn oorzaak vindt in het feit dat de baantjescarroussel nog steeds lustig en kwistig vanuit het Haagse Binnenhof wordt bediend, hoewel de eisen aan bijvoorbeeld burgemeesters steeds hoger worden. Met als gevolg dat je er bijna elke dag weer op kunt wachten dat zo’n aangewezen ambtsdrager door de mand valt. Bij de meesten van hen blijkt nog wel leervermogen aanwezig te zijn, waardoor hun naam maar die ene keer ongelukkig in de publiciteit komt. Maar er zijn enkelen zo hardleers dat zij zich in tegenstelling tot ezels wel vaker aan eenzelfde steen stoten en het dus nooit zullen leren. Met als een uitgesproken voorbeeld van incompetentie Annemarie Jorritsma die kennelijk er voor geschapen is om af te gaan. De incidenten rijgen zich om haar aaneen. Van die hele affaire rond haar ambtswoning in Almere tot die misser om voor 3 miljoen euro een feestje te houden ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. En de rookwolken rond die kwestie waren nog niet opgetrokken of de volgende afgang diende zich aan toen ze naar een verzorgingstehuis wilde om daar een 100-jarige vrouw te feliciteren met haar verjaardag. Maar de vrouw bleek vorige maand al te zijn overleden.

De blunder werd ontdekt toen een aanwezige fotograaf naar de gemeente belde om aan te geven dat er weinig te fotograferen viel. Jorritsma was toen net op weg naar het verzorgingstehuis, en kon juist op tijd omdraaien om volledig gezichtsverlies te voorkomen, hoewel zij dit ook weer op haar weinig verheffende conduitestaat mag bijschrijven. Gelukkig is het niet allemaal kommer en kwel in burgemeestersland, zoals een kollega van Jorritsma in de gemeente Giessenlanden liet zien. Daar heeft namelijk burgemeester Els Boot de politie verboden mee te werken aan het uitzetten van een 45-jarige Afghaan. Deze Rafiq Naibzay uit het dorp Hoogblokland probeert al 14 jaar een verblijfsvergunning te krijgen. Zijn ernstig zieke vrouw en zijn vier kinderen hebben wel een verblijfsvergunning. Volgens psychiatrische rapporten kan de vrouw niet zonder de zorg van haar man en kunnen de kinderen niet zonder hun vader. Burgemeester Boot is bang voor ernstige problemen als Naibzay wordt uitgezet. “Ik ben als burgemeester gehouden aan mijn zorgplicht voor iedere inwoner en kan niet met de handen op de rug een dergelijk drama in mijn gemeente afwachten”, zo verklaarde zij gewetensvol en voorbeeldig zoals van een eerste burger verwacht mag worden, en waarmee zij haar kollega Jorritsma extra pijnlijk in de schaduw stelde en in de hoek van de feesten en partijen zette, waar ze ook alleen de plank mis kan slaan.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Politiek en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Burgemeesters en burgemeesters

  1. Mack zegt:

    Je schijnt niet op uiterlijk af te mogen gaan, maar hier zie je duidelijk wie de incompetente en de competente is.

  2. Sjoerd zegt:

    De laatste heeft tenminste lef…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s