Na Ajax tegen PSV

Verwacht hier van mij geen overwinningsgezang of kreten van triomf na de overwinning gisteren van Ajax op PSV. Hoogstens grote tevredenheid omdat daardoor gelukkig weer eens werd bewezen dat kampioenschappen niet zo maar gekocht kunnen worden, ook al heeft dat idee in Eindhoven lang bestaan, in elk geval dik zeven, acht maanden nadat men daar voor een slordige dertig miljoen ongeveer een kampioenselftal op de been had proberen te brengen. De landstitel was nagenoeg al binnen, met daarvoor PSV dus als de gedoodverfde favoriet. Zo zong het rond die club rond. Des te schrijnender was daardoor de nederlaag gisteren van dat vermeende sterrengezelschap tegen Ajax dat in deze topper aantrad met een team waarvan tien spelers rechtstreeks vanuit de eigen opleiding waren ingestroomd in de hoofdmacht. Was dit al een opvallend verschil, nog opzienbarender wordt deze zege en de positie van de Amsterdammers op de ranglijst, een kansrijke tweede plaats, als de voetballiefhebber zich wil herinneren dat de selectie van Ajax gedurende vier, vijf maanden praktisch vleugellam is geweest omdat in die tijd vijf tot zes basisspelers wegens langdurige en hardnekkige blessures ontbraken.

Boilesen, van der Wiel, Sigthorsson, Boerrigter, Sulejmani waren er al die tijd of een groot deel daarvan niet van de partij, waardoor Ajax gisteren, ook door de schorsing van Theo Janssen, in feite maar op halve kracht kon aantreden, waar PSV de wedstrijd op volle sterkte begon, onder andere met al die spelers die samen die dertig miljoen in hun benen hebben. Met een fraaie overwinning voor Ajax als resultaat en een afgetekende tweede plaats met nog zeven wedstrijden te gaan voor het competitie-einde. Een prachtige prestatie tot nu toe van die Amsterdammers welke mijn tevredenheid verklaart en mijn verwachtingen voor de verdere toekomst nog hoger spannen. Want op hetzelfde moment dat deze zege werd geboekt, stond Jong Ajax, de kweekvijver van waaruit talenten worden geselecteerd voor de hoofdmacht, in de finale van de Champions League voor beloftenteams, nadat het al eerder in die wedstrijdserie onder andere Barcelona en Liverpool met monsterscores had verpulverd. Met als gevolg dat je hierdoor en ook door te zien met welk team PSV werd verslagen, tot de logische vraag c.q. konklusie komt dat Cruijff wat de organisatie van Ajax betreft niet voor zijn beurt heeft gesproken, nee dat zijn hele verhaal eerder verdacht veel lijkt op mosterd na de maaltijd.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Sport en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

8 reacties op Na Ajax tegen PSV

 1. Mack zegt:

  Na de eerste paar zinnen had ik alweer gegeten en gedronken. Altijd dezelfde onzin over de miljoenenaankopen van PSV en de fantastische eigen opleiding van Ajax. Feit is dat de begroting van Ajax groter is dan die van PSV. PSV doet het nu eenmaal met goeie tactische aankopen. Dat is hun specialiteit. En potverdorie zeg, Ajax wint nota bene door Aisatti. Een PSV-er! Niks eigen opleiding.

  Als ik het even doortrek zeg ik: Ja, met zoveel begrotingsgeld kan elke club dure trainers en scouts aantrekken om een eigen opleiding te beginnen.

  Laten we het erop houden dat PSV uiterst slap heeft gespeeld, dat Ajax echt geen lovende woorden verdient, en dat het nog zeven wedstrijden is, en dat als PSV de Ajax tactiek hanteert, ze nu zeggen dat ze het kampioenschap verspeeld hebben, en zich volgende week weer melden in de titelstrijd.

  • robschimmert zegt:

   Nou, die dertig miljoen of zoveel meer die op het veld stond aan PSV – kant heeft het voor de zoveelste keer laten afweten op momenten dat het er op aan komt. Afgeschreven voor een titel heb ik ze heus nog niet. Maar dan die voor het kampioenschap ‘hulpeloos naar de bank kijken’. Een treurig stel, hoor, dat zich zo laat aftroeven door een team dat eigenlijk nog een gelegenheidselftal is. En dan heb ik het maar niet over budgetten en bedragen. Want die spelen geen enkele rol als de wedstrijd zelf gespeeld wordt.

 2. Mack zegt:

  Het was gisteren een treurig stel ja. Maar je weet ook wel dat dit voor je beurt praten is. De rollen kunnen over twee weken compleet omgekeerd zijn. Ze hebben zich laten aftroeven maar hun kwaliteit is aanwezig. De vonk hoeft er maar even in te slaan en het kan ineens gaan lopen. Andersom kan de angst bij Ajax toeslaan en het is gebeurd. Het blijft van vele factoren afhankelijk. En ik begrijp dat jij als wat oudere man voor Ajax bent geworden toen het het beste elftal ter wereld was. Maar als jij nu mocht kiezen, koos jij ook niet meer voor die Amsterdamse arrogantie, schat ik in.

  • robschimmert zegt:

   Ik heb mezelf hiertoe veroordeeld midden zestiger jaren. Ik woonde in Amsterdam en voelde dat er in de Meer iets moois stond te gebeuren. Vandaar. En ik heb datzelfde gevoel, nu op grotere afstand, weer als ik kijk naar al die jonge talenten die zich aan het aandienen zijn. Dat vind ik leuk, leuker dan al dat smijten met miljoenen om succes te kopen, wat Ajax door de jaren heen ook te vaak heeft gedaan. En dit staat verder helemaal los van de Cruyff- discussie, waar ik in feite nauwelijks een mening over heb.

   • Mack zegt:

    Zo zat het met mij eind zeventiger jaren. Ik woonde in Brabant en daar waren veel vriendjes voor PSV. Dus ik werd het ook. Maar ik voel me prima bij de Brabanders die met beide benen op de grond blijven.

 3. Ximaar zegt:

  Ondanks dat AZ erg matig speelt en volgens hun trainer 4de wil worden staan ze nog altijd boven de 2 aandachttrekkende provincieclubs die je hier beschrijft. Ik heb wel eens begrepen dat AZ het met veel minder geld doet dan PSV of Ajax.

  • robschimmert zegt:

   Klopt. Maar ook hier geldt, met praktisch alleen maar gekochte spelers en een selectie praktisch het hele seizoen op volle sterkte opereert itt Ajax dat het allang op halve kracht doet.

  • Mack zegt:

   Ook in AZ zijn bergen geld gepompt, net als in Twente. Daarom presteren ze de laatste jaren ineens zo goed. Een elftal met geld kan ook rekening houden met blessures en andere bijkomende omstandigheden. Als niemand bij bijvoorbeeld Heracles geblesseerd is, en ze zijn in vorm, kunnen ze zomaar een keer een topploeg winnen. Vaak houden ze dat niveau niet een heel seizoen vast, omdat ze geen geld hebben voor goeie bankzitters.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s