VVD – streken

Je hoeft geen groot kenner van de vaderlandse politiek te zijn om te weten hoe de vlag er momenteel op het Catshuis voor staat en wat er daarom nu in de kring van de liberalen bekokstoofd wordt om zonder brokken toch aan de macht te blijven. Want geen denken aan dat het huidig overleg tussen VVD, CDA en PVV tot enig resultaat zal leiden met een Wilders die alleen maar meer met zijn rug tegen de muur is komen te staan en dus halsstarriger wordt. Pasen zal best wel gehaald worden, maar zonder overeenstemming over een volgende bezuinigingsronde. Daarvoor zijn de verschillen in opvatting inmiddels te groot. Met vooral het CDA en de PVV als partijen die elkaar alleen maar meer de maat zijn gaan nemen door allerlei omstandigheden. Denk aan het vertrek van Brinkman bij de PVV en nog meer aan de veranderde sfeer binnen het CDA door gewijzigde machtsverhoudingen. Een tegenstelling die alleen maar scherper is geworden door het kabinetsbeleid dat Nederland steeds meer in een isolement in Europa heeft gebracht en door alle symboolpolitiek die bedreven is om de PVV te gerieven, maar nauwelijks op begrip en draagvlak hoeft te rekenen. Omdat de VVD de bui van een gestrand overleg ziet hangen en de smaak van macht alleen maar naar meer doet verlangen, leek gisteren plotseling een nieuw scenario van kracht te worden. Want op een en dezelfde dag opperden diverse VVD – prominenten ineens openlijk de gedachte om de boel op het Catshuis op te breken, de PVV verder te laten voor wat ze is en gewoon de hele bezuinigingsoperatie met de PvdA af te maken.

Wat dan een royale parlementaire meerderheid oplevert, zonder afhankelijkheid van allerlei anti – liberale splintergroeperingen en zonder de noodzaak van verkiezingen. En omdat dit verhaal op diezelfde dag ook breed uitgemeten stond over drie pagina’s in het NRC Handelsblad, kon je dat dus nauwelijks nog toeval noemen. Eerder een fraai door de VVD – leiding geregisseerde operatie die alvast wat druk legde bij de PvdA met haar verklaring dat die partij zich in deze uitzonderlijke omstandigheden niet kon en niet mocht onttrekken aan haar verantwoordelijkheid voor het land dat zo in moeilijkheden was geraakt. Zo speel je je spelletjes als je zelf niets meer klaar maakt en een politiek leider hebt die alleen maar verder dreigt af te glijden in zijn eigen onwetendheid en onnozelheid. Die gooi je zeker niet voor de leeuwen door verkiezingen uit te schrijven. Die houd je uit het zicht en in de luwte door anderen voor een lastig karretje te spannen, dat je zelf niet getrokken krijgt. Dat moet de VVD – slimmigheid van dit moment zijn die dus ingegeven is doordat de liberalen het ook niet meer weten. Te hopen is dat de nieuwe leider van de PvdA, Samsom, zijn reputatie waar maakt, die bijvoorbeeld vertelt dat hij een groot intellect heeft, dat hem zal helpen deze streken te doorzien, dus doen konkluderen dat de VVD het maar lekker zelf moet uitzoeken en op hem en de PvdA niet hoeft te rekenen. Alleen dat zal die liberalen leren.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Politiek en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op VVD – streken

 1. Mack zegt:

  Bezuinigen met de PvdA? Dat lijkt me niet erg waarschijnlijk. PVDA is meer van de belastingverhogingen om dit soort crisissen door te komen. PVV wil de kosten van de crisis verhalen op degenen die hem veroorzaakt hebben, VVD verhaalt hem liever op de armen, Pvda doet het liever naar draagkracht van de burger. Die laatste is veruit de meest efficiente oplossing, daarom ben ik daar ook voor. De eerste is de eerlijkste en de tweede de smerigste. De BTW zal omhoog gaan, hopelijk niet halverwege het jaar, dat kost weer enorme hoeveelheden accountantskosten, maar op 1 januari. En verder heeft deze reactie een hoog Ximaar gehalte, merk ik. 😉

 2. RadaR zegt:

  Eerlijk gezegd begin ik me zo te ergeren aan de veel te grote broek, die de club van Kees v.d. Zwarte Sok aantrekt, dat ik haast begin te verlangen naar een combine Kabinet – PvdA.
  Maar na die ergernis te hebben verwerkt hervat ik wat ik al 3 weken doe: in alle rust afwachten hoe het fout gaat lopen bij het “cocktail trio”.
  Wat voor mij onwrikbaar vaststaat is, dat mocht Samsom ondanks zijn nog dampende uitlatingen van een dag of wat terug toch meewerken aan wat jij zo treffend als VVD-“Scheme” typeert, hij de toch al geringe kans dat de PvdA er op termijn weer bovenop zal komen wel op zijn schuchter opkomende buikje kan schrijven. De kiezer zal de partij spijkerhard afstraffen.

 3. Laurent zegt:

  In woorden lijkt Samsom voorlopig inderdaad van plan te zijn dit schip eens even goed te laten stranden, ik hoop dat hij zijn woorden gestand doet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s