De zomertijd

Het is allemaal niet vreselijk en wereldschokkend, die invoering van de zomertijd, die ene keer in het jaar. En van het gedoe, het gelijk zetten van alle klokken word ik ook niet echt moe. Het neemt echter niet weg dat ik er allang geen warm pleitbezorger meer voor ben omdat ik geen snars geloof van het praatje dat het zo’n serieuze bijdrage is tot energiebesparing. Destijds leuk geprobeerd en erin gegaan als koek omdat de omstandigheden toen anders waren. Maar op dit moment gaat die vlieger totaal niet meer op en heeft die zomertijd die slechts in West-Europa geldt, op mondiale schaal niets meer te betekenen. Want in die dertig jaar sinds de invoering ervan, heeft de rest van de wereld ook niet stil gestaan, is zich gaan ontwikkelen, wat niet kon zonder benutting van hulpbronnen en grondstoffen.

Waardoor onze zomertijd steeds meer een druppel op een gloeiende plaat is geworden, die niets bijdraagt, eerder wat ongemak bezorgt en hoogstens de illusie biedt dat het meer zomer is omdat het langer licht blijft. Ja, destijds was een kinderhand gauw gevuld en geloofden we kollektief nog in sprookjes. Maar in de eenentwintigste eeuw moet men niet meer met die bakerpraatjes aankomen, die totaal geen gaatjes vullen. Jereinste flauwekul die zomertijd die per ommegaande afgeschaft mag worden, zodat we ook die ene nacht van haar invoering rustig en normaal kunnen slapen. Welk ongemak de direkte aanleiding was tot de ontboezeming van dit ene moment, dat toch het goede vertrekpunt is om over de horizon te kijken en te pleiten voor de afschaffing van zo’n gedateerd hersenspinsel als de zomertijd.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Persoonlijk en getagged met , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op De zomertijd

 1. Mack zegt:

  Waar ook niemand rekening mee houdt is dat ik altijd een kwartier bezig ben om een bepaalde klok precies aan de schroef waaraan hij hangt terug te hangen. Dat moet op de tast en het is erg goed voor je ontvlambaarheidsgehalte. Nog even afgezien van al die andere klokken die teruggezet moeten worden. Alleen teletekst werkt tenminste mee.

 2. Nanos zegt:

  Heerlijk, die zomertijd. Ik weet dat we onszelf voor de gek houden, maar het lijkt er toch wel op dat het een uur langer licht is. Ik hou wel van die lange avonden. En dan wil ik best twee keer jaar even de klokken bijstellen. Dat is in het najaar het meeste werk, maar dan krijgen we toch dat ‘extra’ uur, dus dan hebben we er tijd genoeg voor.

 3. Margo zegt:

  De iPhone zet de klok zelf een uur vooruit, en weer terug in de herfst. Ik hou er ook wel van, dat uurtje langer licht ’s avonds. Het valt dan even tegen dat het ’s morgens nog zo donker is. Nou ja, verandering doet leven.

 4. Sjoerd zegt:

  Zomertijd is heerlijk. Voor mij mag dat een heel jaar lang…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s