Dresscode of schutkleur?

Wat is dat toch met mensen dat ze maar achter elkaar aan hollen en blijkbaar niet zonder rolmodellen kunnen die hun het voorbeeld geven hoe zich te gedragen en welke kleding, welke dracht op een bepaald moment het meest gewenst is? Ik zie dat nu al tientallen jaren voor mijn ogen gebeuren en nog altijd krijg ik de vinger er voor mijn gevoel niet echt achter en snap ik niet wat mensen beweegt om anderen in zoveel opzichten na te bootsen. Tot in zijn uiterste konsekwentie. Want daar kan je gerust van spreken als iemand zich naar de eisen van de heersende mode kleedt om die outfit met het grootste gemak te laten vallen en in te wisselen voor een nieuwe kledingstijl als die gedicteerd wordt door couturiers en opvolging krijgt in de direkte omgeving van betrokkene, waarnaar deze zich dus even snel voegt. Zoeken van veiligheid kon het wel zijn. En die is natuurlijk in de strijd om het bestaan het meeste gewaarborgd als het mannetje of vrouwtje zich voortdurend voorziet van de geldende schutkleur, welke opvallen in de eigen wereld en omgeving uitsluit. Simpel dus als wat, als de dresscode van de eigen groep maar wordt gevolgd en gerespecteerd, dan hoor je er blijkbaar bij en kan er totaal niets gebeuren.

Iets anders kan ik er niet van maken. Dus zijn al die kledingstijlen of delen daarvan volgens mij geen bewijs van een gevoel voor moderniteit, maar meer het teken van iemands behoefte om ergens bij te horen, van die zucht naar veiligheid. Dat moet die plotselinge verschijning van sneakers onder het herenkostuum verklaren. Evenals de omstandigheid dat die roodbruine schoenen onder een zwart kostuum gedragen mogen worden. En wat te denken van die twee knoopjes waarmee een overhemd nu open moet staan of het feit dat kaalhoofdigheid in brede kring geaccepteerd is en zelfs aangemoedigd wordt? Bij vrouwen van hetzelfde laken een pak. Met als meest recente modeverschijnselen het plotseling royale gebruik van shawls die eigenzinnig geknoopt en omgeslagen worden, en de broek die niet meer over de laarzen wordt gedragen, maar er waarschijnlijk met veel moeite in is gestopt. Wat ook wel weer over zal waaien. Is een kwestie van seizoenen, enkele maanden en er wordt weer een nieuwe look voorgeschreven, waarvoor ook het motto geldt dat als er maar een schaap over de dam is, de rest vanzelf volgt. Zo zit dat mechanisme in elkaar en houdt het mensen aan de gang en aan de praat, waar ik er dus niets mee heb. Als ik er al ooit wat mee heb gehad of enig gevoel voor heb gekregen…….

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Samenleving en getagged met , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op Dresscode of schutkleur?

 1. Sjoerd zegt:

  Ik draag reeds tijden niets anders dan een spijkerbroek. Daar voel ik me fijn in en daar krijgen ze me ook niet uit… Gelukkig heb ik me altijd kunnen onttrekken aan een verplichte dresscode…

 2. Mack zegt:

  Het is wel triest gesteld met het ruggengraatgehalte in Nederland ja. Als ik Duitsland was zou ik nog eens binnenvallen, er is nu 100% kans op blijvend succes.

 3. Ximaar zegt:

  Waarom niet gewoon drachtafspraak ipv van dat Engelse gedoe. šŸ™‚

  Ik bepaal idd zelf wat ik draag. Dus geen strop (valt bij mij in de categorie neusringen en andere ellende) en geen spijkergoed (slecht voor je wasmachine en het milieu). Daarnaast moet het lekker zitten en niet plakken. Nylon-achtige kunsstroffen vallen daarmee ook af, waardoor ik doorgaans bij katoen uit kom wat ook niet optimaal is voor het milieu.

  Qua materiaal kan ik het in de winkels nog wel vinden, maar als het om de kleuren en opdrukken gaat is het tegenwoordig erg behelpen. Je kan dus wel meer willen, maar er is niet meer dan effen, een streepje of hooguit een ruitje. En broeken zijn er volgens mij alleen nog maar in effen.

 4. Margo zegt:

  Jarenlang waren witte sokken absolutely not done. Nu mag het ineens weer! Sterker, nu moeten ze weer. Ik vind die hele modebranche een grote grap, hoe serieus ze zichzelf ook nemen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s