Op of over het randje

Toen ik in het Achtuur – journaal van gisteren enige beelden langs zag komen van de bijeenkomst in het Belgische Lommel waar de slachtoffers van het busongeluk in Zwitserland herdacht werden, voelde ik mij beschaamd en vooral niet op mijn plaats, want pottenkijker bij onpeilbaar leed. Dat was mijn eerste reactie, waarvan ik meteen voelde dat het mijn enig juiste reactie kon zijn. Wat had ik daar namelijk verloren als toeschouwer van verdriet dat niet direkt het mijne was? Moest dit nu werkelijk geregistreerd worden, niet alleen ten behoeve van een nieuwsjournaal, maar nog erger, ook voor een rechtstreekse uitzending waarnaar zonder twijfel miljoenen mensen zouden kijken? Met welk doel en welk belang? Wat schieten al die mensen ermee op om twee uur lang naar deze ellende, die ook nog eens uitvergroot en in close up wordt getoond, te kijken? Niets dus, vind ik, zoals de reportage ook geen enkele nieuwswaarde heeft en eigenlijk daardoor over het randje is.

Ofwel onbetamelijk. Anders kan ik het niet noemen als je mensen zo afleiding bezorgt van hun dagelijkse sores, die ze, als ze er goed voor gaan zitten, even kunnen vergeten door mee te gaan in het verdriet van anderen. Wat per saldo wel het effect is van zulke uitzendingen, beoogd of niet. Daar zouden verantwoordelijken zich meer rekenschap van moeten geven. Dat het in feite afleiding is die aldus wordt geboden. En hoe klein de afstand tussen afleiding en vermaak wel is, hoeft hier niet uitgelegd te worden. Waardoor de hele reportage, de registratie van dat immense verdriet in feite en strikt genomen in de buurt komt van het bieden van leedvermaak, hoewel ik ook wel goed weet dat de definitie of liever gezegd de gevoelswaarde daarvan heel anders is dan met dit woord hier wordt bedoeld. Waarmee ik slechts heb willen zeggen dat die hele uitzending duidelijk op of over het randje was, waaraan grenzen hadden moeten worden gesteld en ook afgesproken. Maar daar was geen sprake van en dus werd het van een te verwerpen gehalte. Beschamend. Een ander woord heb ik er niet voor.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Media en getagged met , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

6 reacties op Op of over het randje

 1. Laurent zegt:

  Ja, dat vond ik van begin af aan al bij de berichtgeving over dat ongeluk. Gaan ze met de camera er bovenop staan als die ouders bij de school aankomen en zo. Nul nieuwswaarde en pure sensatie. Gisteren die hele herdenking op de radio nota bene…
  Ik krijg steeds meer het gevoel dat de pers het wel makkelijk vindt, zo’n ramp. Hoeven ze weer een hele dag niet achter echt nieuws aan, gewoon lekkker uitmelken zo’n onderwerp.

 2. math zegt:

  Voor kijkcijfers doen ze alles.

 3. Sjoerd zegt:

  Ieder nieuwtje helemaal tot op het bot uitmelken, riooljournalistiek vind ik dat. Ik heb er gelukkig niet naar hoeven te kijken.

 4. Mack zegt:

  En het erge is, tegenwoordig doet de NOS het ook gewoon. Vroeger kon je het nog afschuiven op de commerciëlen commerciëlen, maar je bent nergens meer veilig als zelfdenkend mens.

 5. Margo zegt:

  Daarom: geen journaal voor mij.

 6. pjotr zegt:

  Emotietelevisie. Kennelijk is er belangstelling en een markt voor dit uitmelken van menselijk leed. Dus gaan de media voor de kijkcijfers, met achterlating van ieder gevoel voor privacy van de nabestaanden. Hetzelfde bij het ski-ongeluk van prins Friso, de rechtzaak rond kindermisbruik en zo vele andere. Iedere keer denk ik: “Het kan toch niet nog ranziger.” Maar het blijkt iedere keer nog ranziger te kunnen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s