Het verdwenen triomfalisme

Als er iets mij gisteren heel goed bevallen is, dan was dat toch wel dat verdwenen triomfalisme dat de drie samenwerkende regeringspartijen ondanks hun nageldunne meerderheid, al meer dan anderhalf jaar hebben laten zien, tot vervelens toe. Die arrogantie, die houding van ‘wie doet ons wat’ en die eeuwige grijnslach plus die permanente duim omhoog van Rutte gingen mij danig de keel uithangen, vooral ook omdat het de verbeelding werd van een snoeihard en onsociaal beleid, waaraan niet te tornen viel omdat de afspraken die eraan ten grondslag lagen, met handtekeningen van alle 76 Kamerleden, dichtgetimmerd waren en dus geen greintje ruimte gaven voor eigen verantwoordelijkheid, laat staan dat er zonder last en ruggespraak door hen gehandeld kon worden. Wat de kern van onze democratie is, maar die hiermee wel vakkundig naar de haaien ging. En in die sfeer van vermeende onaantastbaarheid kon het gewoon niet anders dan dat Rutte en de zijnen ook internationaal steeds meer hun eigen naad gingen naaien en zich niets aantrokken van daar geldende gewoonten en stilzwijgende afspraken.

Met grote poten werd er op Hollandse klompen door de Europese porseleinkast gebanjerd omdat dit kabinet vond dat dat zo moest, dat dat conform het mandaat van de kiezer was. Waarmee deze stoere jongens onze reputatie binnen de EU faliekant om zeep hebben geholpen en het mij daarom wel beviel dat ze gisteren de deksel op hun neus kregen toen ze hun kleinst mogelijke meerderheid kwijt raakten. Zo zuinig had ik ze allang niet meer zien kijken, die Rutte, die Blok, die Buma en die Wilders. Alsof ze hun laatste oortje hadden versnoept. Wat me tegelijk ook weer schrik inboezemt. Want het zal toch niet zo zijn dat deze tegenslag hen alleen maar meer harnast en ertoe aanzet om met de extra bezuinigingen nu een echte klap op het water te maken met als enig gevolg dat onze economie voor jaren naar de haaien is? Met zoveel pest in hun lijf zijn ze daartoe zeker in staat, omdat ze zich tot nu toe niets aan de Nederlander gelegen hebben laten liggen. Waardoor dat verdwenen triomfalisme er wel eens toe kan leiden dat ze tot hun bittere eind hun naam van rampkabinet ten volle waar zullen maken. Mag ik daar mijn hart misschien wel voor vast houden?

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Politiek en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

16 reacties op Het verdwenen triomfalisme

  1. RadaR zegt:

    Zolang Nederland zelf in gebreke blijft om een vuist te maken in de vorm een echt zoden aan de dijk zettend protest gaat het slopen gewoon door en triomfeert het rechtse blok.
    Je kunt Rutte c.s. moeilijk kwalijk nemen, dat ze de kans voor open doel met beide handen aangrijpen om te scoren. En onderschat niet, dat Rutte c.s. er werkelijk van overtuigd zijn, dat wat zij doen Nederland er bovenop zal helpen.
    Dat over een paar jaar het tegendeel zal blijken is dan gewoon een kwestie van “jammer, volgende keer beter”. En in plaats van de slopers te straffen zal Nederland zich voor een groot deel blijven vergapen aan die “jeune premier”, die het zo lekker doet voor de camera. Hij is niet saai,nee hij is vet! En hij lacht zo leuk!
    Hoor jij in Nederland ook maar iemand over het feit, dat Nederland straks, als per 1 juli 2012 het ESM is ingevoerd, letterlijk tientallen miljarden verplicht zal gaan bijdragen aan de pot van voorlopig 700 miljard, die in beheer gaat worden gegeven aan een stel nieuwe bankiers?
    Is er iemand die de link legt naar 16 en nu nog eens 9[?] miljard bezuinigen en die 10-tallen miljarden, die weggegeven moeten worden?
    Het is gewoon kat-in-het-bakkie voor Rutte en zijn rechtse rakkers. Als hij lacht lacht hij ons uit.

  2. bespiegelaar zegt:

    helemaal mee eens beste radar !!! meer kan bespiegelaar niet uit de mond krijgen

  3. Sjoerd zegt:

    Ik krijg ook steeds meer het idee dat die gast ons uit aan het lachen is. Het wordt hoog tijd dat er een einde aan dit kabinet komt. Wie oh wie heeft op die gasten gestemd….

  4. Mack zegt:

    Nou ja, er zijn natuurlijk meer wegen die naar Rome leiden. Echt niet alleen door links aan te houden. En bezuinigingen, dat is toch het eerste wat je doet als de kosten de pan uit rijzen. Tenminste, zo deden de mensen het vroeger. Die mensen kwamen er ook weer het snelste bovenop, al moesten ze een tijdje doorbijten. Dat doorbijten, dat schijnt het grootste probleem te zijn tegenwoordig. Maar ja, dat is ook eenmaal niet leuk. Bezuinigingen zijn een prima maatregel, het probleem zit er meer in waarop je gaat bezuinigen. Degenen die er de dupe van worden, zijn meestal in staat om het zo uit te leggen dat het lijkt alsof Den Haag compleet gek is geworden en dat het echt niet kan. Maar achteraf kon het altijd.

    Waar Rutte denk ik wel gelijk in heeft is dat verkiezingen niet goed zijn. Het wordt geroepen uit een soort onvrede met de situatie en vanuit de hoop dat er dan een links kabinet komt dat alle problemen in een half jaar weer opgelost heeft (die zijn immers wel bij hun verstand, is de redenering) onder het mom van beter ten halve gekeerd, dan ten hele gedwaald, maar een complete koerswijziging kost weer handen vol geld en maakt het effect van de reeds gedane bezuinigingen juist weer ongedaan. Je moet een poosje de tijd krijgen. Daarom hebben we elke vier jaar verkiezingen, en niet elk half jaar. Vergeet niet dat de regering is gekozen door andere Nederlanders wiens mening even belangrijk is als de onze.

    Links is mooi, socialisme is prachtig, maar wat mij opvalt is dat veel mensen links stemmen uit eigenbelang (meer geld met minder hard werken) in plaats van uit socialisme.

    Goed, uiteindelijk ben ik weer uitgekomen waar ik ooit begon, ik kan het beter zelf gaan besturen, hierzo.

    • robschimmert zegt:

      Dat van die nieuwe verkiezingen is dan zo’n beetje het enige gelijk dat Rutte haalt. Want voor de rest is het hele pakket dat hij tot nu toe heeft neergelegd plus onze Alleingang in Europa Nederland en haar economie beslist niet tot voordeel geweest.

      • Mack zegt:

        Dat ben ik ook met je eens. Ik vind jou ook een van de weinigen die er inhoudelijk tegen in gaat. Veelal wordt er alleen de suggestie gewekt dat dit kabinet er niks van snapt zonder verdere toelichting.

    • Laurent zegt:

      Dat klopt wel wat je zegt, veel mensen die vroeger socialistisch stemden zijn inmiddels rijker geworden en vonden toen ineens dat iedereen voor zijn eigen geluk en pech verantwoordelijk is en gingen VVD stemmen toen ze eenmaal binnen waren.
      Verder zijn er nog wat sukkels die tegen hun eigen belang in VVD stemmen omdat ze met de rijken geassocieerd willen worden.

      Bovendien vind ik meer geld met minder hard werken een loffelijk streven, wat ook daadwerkelijk in grote mate bereikt is in de afgelopen decennia. In de VS willen de machthebbers vooral dat iedereen, behalve zijzelf, harder werken voor minder geld. Werk is een noodzakelijk kwaad, geen levensdoel.

    • Laurent zegt:

      Verder vind ik er dat koste wat kost een eind aan de chantage van de regering door Wilders moet komen. De maatschappelijk schade die dat aanricht is bijna onherstelbaar, en elk kwartaal dat het langer duurt wordt er meer kapot gemaakt. Ik maak me inderdaad geen illusies dat een links kabinet de economische problemen dan wél even oplost, overigens, maar die zijn ondergeschikt aan het ethisch probleem van dit kabinet, vind ik.

  5. RadaR zegt:

    Links is mooi, socialisme is prachtig, maar wat mij opvalt is dat veel mensen links stemmen uit eigenbelang (meer geld met minder hard werken) in plaats van uit socialisme

    Op zijn zachtsts gezegd opmerkelijk hoe deze filosoof juist de kenmerken, die naadloos passen op de rechtse bloedgroep in Nederland, zonder enige terughoudendheid plakt op de linkse. Moet ik nu hierbij lachen of is meewarig hoofdschudden meer gepast?

    • Mack zegt:

      Het is mijn constatering. Enkele mensen uit mijn omgeving hebben hun mond vol linkse praat, ondertussen is hun werkgever fascist, maken ze maximaal gebruik van de mogelijkheid om ziek thuis te blijven, en protesteren tegen procentuele verhogingen omdat die bij de hogere inkomens per saldo hoger uitvallen. Daarbij denken ze dat rijkeren meer profiteren van de hypotheekrenteaftrek dan middeninkomens omdat die een hoger tarief terugkrijgen. Vergeten wordt dat je geen hoger tarief terugkrijgt als je het eerst niet hebt betaald.

      Wat Laurent zegt over mensen die VVD stemmen omdat ze dan met de rijken geassocieerd worden, die ken ik ook ja. Of de VVD het belang van de rijkeren dient is een andere vraag. En ik ken mensen die PVDA stemden omdat Wouter Bos zo’n lekker kontje had. En ik ken mensen die links stemmen terwijl ze in de quote 500 staan. Een stem is een stem, weloverwogen of ondoordacht.

      Uiteindelijk zullen wij kiezers mee moeten werken met het vormen van een leefbaarder klimaat, en het niet alleen bij de politiek neerleggen. Dat betekent dus dat we eerlijker moeten worden, en niet misbruik maken van situaties zodra we de kans hebben.

  6. RadaR zegt:

    Uiteindelijk zullen wij kiezers mee moeten werken met het vormen van een leefbaarder klimaat, en het niet alleen bij de politiek neerleggen. Dat betekent dus dat we eerlijker moeten worden, en niet misbruik maken van situaties zodra we de kans hebben.

    Je vertrouwen in de mens is even ontroerend als misplaatst.

    Vergeten wordt dat je geen hoger tarief terugkrijgt als je het eerst niet hebt betaald.
    Ook hier schiet ik bijna bij vol. Want je probeert me, althans die indruk krijg ik, te doen geloven, dat de lui die in de “hoge tarief-klasse” vallen dat hoge tarief ook daadwerkelijk betalen. Dat lui als Erik Staal van de 3,5 miljoen vertrekpremie en de 500.000 euro salaris werkelijk 65% afdragen.
    Ik hoor hem en zijn vrienden bijna lachen daar op Aruba.
    Je hebt een ietwat overtrokken beeld van de efficiency en effectiviteit van onze fiscus, Mack.

  7. Mack zegt:

    Onze fiscus werkt als een van de beste ter wereld. Toen Jan Kees er nog de baas was, misschien wel als beste. Dit in tegenstelling tot Griekenland bijvoorbeeld, waar ze nu in de shit zitten door corruptie en door een inefficiente fiscus.

    Het is tegenwoordig zo dat die hoge vertrekpremies zo zwaar belast worden, in de vpb, dat het voor de aandeelhouders in elk geval niet meer gunstig is dit soort grappen uit te keren. Dat ze het toch doen, uit vriendjespolitiek, is wat anders. Ik heb niet zoveel inzage in de belastingaangiften van de allerrijksten, maar ik weet toch wel dat ze -willen ze hier in Nederland blijven- minimaal 45% afdragen van wat ze zichzelf uitkeren. En meestal 50%. En degenen in (Nederlandse) loondienst, ik zou niet weten hoe die onder het hoogste tarief van 52% uit zouden moeten komen. Behalve door fraude dan.

    Ik heb altijd gezegd dat rijken die dreigen naar het buitenland te vertrekken (topmanagers, bedrijven) moet je lekker laten gaan. Die willen toch niet bijdragen.

    • RadaR zegt:

      Met je laatste zin geef je eigenlijk aan, dat je er voor pleit de VVD haar electoraat voor een groot deel te laten verliezen. Vruchtbare gedachte.
      Maar als je het me niet kwalijk neemt ben ik er toch meer voorstander van iedereen te laten bijdragen waar dat wettelijk voorgeschreven is. En naar draagkracht [dat is links gedachtengoed by the way].

      • Mack zegt:

        Ik zou zelf niet in het buitenland gaan wonen vanwege financiële redenen. Ik vind dat ook raar, want je hebt dan kennelijk al zoveel en je wilt alsmaar meer. Ik vind ook dat iedereen moet bijdragen wat voorgeschreven is. Daarom mogen ze van mij naar het buitenland vertrekken als ze vinden dat ze hier te veel betalen of als de topmanagers er moeite mee hebben dat Nederlanders er moeite mee hebben dat er van die belachelijke salarissen worden uitgekeerd. Ik zie dat als geen enkele bedreiging. Bij grote bedrijven met veel werkgelegenheid die naar andere landen verkassen (Fiat s.p.a.) heb ik veel meer moeite. Maar wat zou je er tegen moeten doen? Er ontbreekt een moraal, en mensen met een moraal komen niet aan de top van zo’n bedrijf. De consumenten zouden er iets aan kunnen doen door massaal geen Fiat meer te kopen, maar consumenten denken ook in hun eigen belang. Daarom is het goed dat er een overheid is die de boel reguleert. En daarom denk ik dat het soms links en soms rechts moet zijn.

        Links gedachtegoed is prima. Iedereen draagt zijn steentje naar draagkracht bij. Maar toch blijft een groep mensen proberen de kantjes eraf te lopen, als ze moeten bijdragen. Arm en rijk. Dat zal wel nooit veranderen. Maar het is in mijn ogen niet zo dat rijken per definitie geen wil hebben om hun rijkdom te delen. Of om anderen mee te laten profiteren.

        Waarom gaat het trouwens zo slecht met de vakbonden? Waarom hebben ze steeds minder invloed? Kennelijk zijn de arbeidsomstandigheden zo verbeterd dat mensen het de lidmaatschapskosten niet meer waard vinden. Dat is geen links gedachtegoed, maar het is wel het gedachtegoed van de linkse kiezer die liever voor dat geld een abonnement op eredivisie live heeft. Ook daar schort het aan de principes.

        • robschimmert zegt:

          Deze laatste alinea mag je wat mij betreft inlijsten en ter overweging naar het complete vakbondskader sturen en verder niet te vergeten naar alle politici die ter linkerzijde opereren. Want dit is het duivels dilemma waar de leer van Marx ook stuk op loopt.

  8. Mack zegt:

    Ja, het is een lekkere uitwisseling van gedachtegoederen, dit logje. 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s