Het onnozele liberalisme

Als het allemaal niet zo vreselijk kwalijk was, zou je ze nog een aandoenlijk volkje kunnen noemen. Want de hardnekkigheid waarmee ze blijven geloven in hun filosofie, is zo dom en daardoor haast onnozel dat je bijna niet kwaad op ze kan worden als het allemaal niet zulke ellendige effecten had, nu ze wel aan de macht zijn en dus hun gedachten fijn in de praktijk kunnen brengen. Tot schade en schande van de gemiddelde Nederlander die het langzamerhand lelijk moet bezuren. Met een nieuw hoofdstuk in het alsmaar doorlopende epos van de marktwerking, met de volgende misser die opnieuw aantoont dat de liberalen, de VVD’ers dus, niet alleen hardleers zijn, maar ook nog elk gevoel, elke compassie missen. Want anders laat je de boel niet zo uit de klauw lopen, zoals nu weer aan het gebeuren is met de vrijgave van de tandartstarieven. Dat kwam allemaal best in orde en de concurrentie die daardoor zou ontstaan, zou slechts in het voordeel van de burger werken omdat die met lagere tarieven te maken kreeg. Zo ging het dan allemaal gebeuren, volgens die optimisten die die VVD’ers nu eenmaal zijn en die daarom die mensen zijn waarop je bijna niet kwaad kan worden. Alleen rekenen ze te vaak buiten de waard, kunnen ze zich niet voorstellen dat de praktijk stukken weerbarstiger is dan die liberale leer, die aan iedereen een hemel op aarde belooft.

Tenminste als alle vrijheden, waaronder de economische, die van de markt, alle ruimte krijgen om mensen zich zo te laten ontplooien. Wat dan ook na 1 januari is gebeurd, toen al die tandartsen de hun geboden ruimte gretig benutten om zich te ontplooien, maar dan wel primair in hun eigen beurs getuige de onbeschofte wijze waarop zij hun tarieven verhoogden toen zij daar van VVD – minister Schippers de ruimte en de kans voor kregen. En als waar liberaal is zij nog altijd niet overtuigd van het fiasco van deze vrijgave. Hoewel het enigszins bij haar begint te dagen, zo lijkt het, nu zij heeft aangekondigd de vinger aan de pols te houden. Wat ook weer niet al te letterlijk moet worden genomen en eigenlijk meer als een wegwezer klinkt, met name uit de mond van deze hardcore liberaal, deze mevrouw Schippers, die zo gebakken is aan dat beginsel van de vrije markt en dat zo rechtlijnig en rigoureus in haar beleidsgebied heeft ingevoerd, dat het een illusie is om van haar te verwachten dat zij op haar schreden terugkeert. En die eigenwijsheid en dat eigenzinnig gedrag is de grootste blokkade om haar en met haar die andere VVD’ers echt aardig te vinden. Want met een glimlach en droge ogen kleden zij momenteel wel half Nederland volledig uit.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Politiek en getagged met , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Het onnozele liberalisme

  1. Mack zegt:

    Mensen die vrijheid krijgen maken er vanzelf misbruik van, dat is eigenlijk de boodschap.

  2. pjotr zegt:

    Het geloof in de vrije markt (zonder marktmeester) is een nieuwe religie geworden in liberale en andere conservatieve kringen. “Als je een maatschappelijk probleemveld aan de markt overlaat, gaat het vanzelf goed”, is de kern van dit geloof. En het gaat ook vanzelf goed voor degenen, die de sterkste partijen op die markt zijn. Het credo wordt al jaren door de hogepriesters in Wallstreet uitgekraamd en werkt ook prima: De sterksten drukken de zwakkeren weg en worden rijker en rijker. En degenen, die niet tot de sterkste partijen behoren, die hebben gewoon niet hard genoeg gewerkt.
    Het wordt tijd dat deze walgelijke doctrine rigoreus de kop wordt ingedrukt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s