De Boekenweek is gisterenavond weer met het Boekenbal ingeluid. Maar om eerlijk de waarheid te zeggen ontgaat mij met het jaar steeds meer de relevantie van dit evenement. In het verleden vond ik het nog een gebeurtenis waar je naar uitkeek en was het alleszins plausibel dat gedurende acht dagen het boek, het lezen als zodanig eens extra werd belicht. En het werkte bovendien, want het stimuleerde in die week zeker de verkoop van het boek. Maar die tijden zijn inmiddels al lang vervlogen. De Boekenweek van nu is die van toen niet meer omdat de wereld van het boek kompleet anders is geworden. Met door het jaar heen voortdurende hausses in belangstelling voor het boek doordat het aantal literatuurprijzen is toegenomen en de toekenning en uitreiking ervan gepaard gaan met de nodige publiciteit. Verder hebben zichzelf respecterende kranten een wekelijkse boekenbijlage waarin breeduit en diepgaand aandacht wordt besteed aan nieuwe uitgaven, waarbij vaak een stevig accent wordt gelegd op Nederlandse en buitenlandse literatuur.
Bovendien zijn uitgeverijen ook meer een meer ondernemingen geworden welke functioneren volgens een beproefd organisatiemodel en in hun bedrijfsvoering eigentijdse marketingtechnieken niet meer schuwen. Gevolg is een permanente verbinding tussen schrijver en lezer via de uitgever die de communicatie daartussen met graagte verzorgt. Waardoor de belangstelling voor het boek het hele jaar door niet meer verflauwt, levend wordt gehouden en daarmee de intensiteit heeft die in het verleden gedurende die ene Boekenweek met pijn en moeite werd gerealiseerd. Dus lijkt de vraag meer dan gewettigd of het met die Boekenweek zo nog wel langer door moet gaan, achterhaald fenomeen als ze lijkt, want niet meer van deze tijd is. Hoewel er verder niets op tegen is om een Boekenbal te handhaven. Al was het om die traditie nog in ere te houden en om de schrijvers, de echte alleen, die ene keer per jaar hun eigen feestje te laten vieren. Maar voor de rest is het gewoon flauwekul omdat het jaar immers nu gewoon 52 boekenweken kent.
Ik ben het niet met je eens. De boekenweek legt een heel andere nadruk op boeken dan de diverse prijzen. Juist nu er minder gelezen lijkt te worden (Is dat echt zo?), is elke extra aandacht aan het boek nuttige aandacht.
Jij gaat voorbij aan de wekelijkse boekenbijlagen die alle landelijke dagbladen hebben en waarin het boek de echte aandacht krijgt, in elk geval structureler dan door middel van die eenmalige Boekenweek waarvan het effect volgens mij te verwaarlozen is.
@Rob
In die bijlagen krijgen boeken een ander soort aandacht, vaak diepgaander.
Kranten, en zeker dit soort bijlagen worden lang niet door iedereen gelezen, zelfs niet door iedere lezer. Je krijgt in die bijlage de mening van telkens één persoon over een al geselecteerd boek. In de boekenweek wordt een veel breder publiek bereikt. Men loopt sneller eens een boekwinkel in en bladert. Ik denk dat de boekenweek nog steeds zin heeft.