De doodsstrijd van Rutten

Wat waren nou de nagels aan de doodskist van Fred Rutten? Wat heeft hem de kop gekost? Ja, uiteraard die achtereenvolgende nederlagen, maar die vormden slechts de aanleiding. Veel interessanter is het om na te gaan wat de dieperliggende oorzaken van zijn afgang, van zijn falen zijn geweest. Welk proces heeft geleid tot dit ontslag dat er des te meer inhakte omdat het een man trof die zichtbaar verslingerd was aan zijn vak en aan zijn werk, maar zich daarin ook altijd fatsoenlijk gedroeg, zich nooit te buiten ging aan grofheden of onbeschoft dan wel opgeblazen gedrag, dus gewoon een voorbeeld was. Een man met een geweten, met emoties, iemand die kwetsbaar was en zich ook zo toonde. Waarmee zijn achilleshiel meteen is genoemd. Omdat hij, hoewel hij een professional zei te zijn, gevoelig was en bleef voor wat er om hem heen gebeurde. Hij zal best zijn eigen plan hebben getrokken, maar te vaak werden zijn twijfels zichtbaar. Drie jaar lang. Wat dodelijk is – en ook in zijn geval is gebleken – in de job van trainer/coach welke permanent onder het vergrootglas ligt en waarin elke handeling uitvergroot en becommentarieerd wordt door de passant, de supporter, de kijker, de journalist en door wie niet.

Want wie heeft er niet dat verstand van voetbal om over het werk van Rutten te kunnen oordelen? Zo werkt het wel in de voetballerij, die ook nog eens de emoties voedt van al die honderdduizenden die er hun plezier aan willen beleven en die dus spelers en trainers schatplichtig aan zich wanen. Met geen ander gevolg dan die immense druk die zich vooral concentreert op die trainer/coach die als het boegbeeld wordt beschouwd van die club, als de bron die de successen moet brengen voor de club waar men zich zo graag mee vereenzelvigt, aan de titels waarvan men zich zo graag spiegelt, dus daarnaar ook reikhalzend uitkijkt. Dat werd van Fred Rutten in Eindhoven verwacht en daarvoor werd hij prima betaald. Zo is de beleving van de supporters ten aanzien van die ene man die hen dat stukje geluk moet bezorgen waarnaar zij in hun grauwe bestaan zo hevig snakken. Lukt hem dat niet, dan is het natuurlijk snel gebeurd met zo’n man die totaal in zijn eentje midden in dat krachtenveld verkeert. Zo is het jammer genoeg met Fred Rutten gegaan. Meedogenloos geslachtofferd omdat hij zijn oren steeds open had en gevoelig bleef voor alle signalen. Dat was zijn onvermijdelijk lot in de doodsstrijd die hij permanent als die eenling voerde en die zo kenmerkend is voor de voetballerij.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Sport en getagged met , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

6 reacties op De doodsstrijd van Rutten

 1. RadaR zegt:

  Misschien is het wel zo nuttig om even de lijn van de gebeurtenissen op een juiste manier te trekken.
  Eind vorig seizoen was Rutte al rijp voor ontslag. Zijn prestaties in relatie tot de “topclub” die PSV pretendeert te zijn billijkten zulks volledig. Het ware het beste geweest, vooral voor Rutte zelf, als hij ook was gegaan. Dit 3e seizoen heeft hij letterlijk zijn hoofd in de strop, die zo vrijelijk bungelt in de bedrijfstak waar hij een goed belegde snee krentenmik wil verdienen, gestoken. Alleen een topseizoen zou hem kunnen redden van een roemloze ondergang. Maar zelfs een 30 miljoen investering, waarmee subtopclubs in Nederland van het almaar schaarser wordende talent werden beroofd, volstond niet om dat topseizoen mogelijk te maken. Dus is Rutte terecht [ik heb het niet over de manier waarop] weggestuurd.

  • robschimmert zegt:

   Ik ga er vanuit dat het gebruik van de naam ‘Rutte’ zonder n een Freudiaanse verschrijving is. Of is dit zoveel als de wens die de vader van de gedachte is? Overigens is jouw recapitulatie niet onjuist. Maar het neemt niet weg dat ik het deze fatsoenlijke vent nog het minste gun, deze Werdegang.

  • RadaR zegt:

   Net druk bezig geweest aan een log waarin de enige belangrijke Rutte voor komt en dan krijg je dat soort foutjes.
   Jij benadert het vanuit “de mens”-filsofie en uiteraard kan dat. Wat ik me afvraag of jij ook zoveel empathie kunt opbrengen voor een topmanager, die zijn doelen niet haalt en ontslagen wordt? Want Rutten is in wezen niets anders dan dat.
   En wat die persoonlijke schade betreft: de salariëring in de bedrijfstak voetbal is zodanig, dat die eventuele schade meer dan wordt gecompenseerd. Dat wist Rutten toen hij aan de job begon. Dus wat mij betreft: no pity ….. none what so ever.

  • RadaR zegt:

   Net bezig geweest aan een log waarin de enige echt belangrijke Rutte voorkwam, dan krijg je dit soort foutjes.
   Jij benadert het vanuit de menselijke kant en dat kan uiteraard en siert je.
   Maar bij mij rijst wel de vraag of je ook zoveel empathie kunt opbrengen voor de topmanager, die zijn doelen niet haalt en vervolgens op de keien wordt gezet? Want in wezen is Rutten niets anders dan dat.
   Wat de persoonlijke schade voor “de mens Rutten” betreft: de salariëring in de bedrijfstak voetbal is zodanig, dat een mogelijk optredende schade meer dan wordt gecompenseerd. Rutten wist dat toen hij aan de job begon.

   Fred Rutten lijkt mij een aardig, sympathiek mens. Maar daartegenover staat, dat hij wel moeiteloos accepteerde, dat vele zgn. voetbaldeskundigen hem bombardeerden tot de de toptrainer, waarvan hij inmiddels heeft bewezen [zie Schalke 04] het niet te zijn.
   Voor hem geldt simpel: overgaan tot de orde van de dag en rustig wachten tot er een club opdaagt, die weer een miljoen wil betalen. Zo werkt het in zijn bedrijfstak, waarin hij volkomen vrijwillig emplooi is gaan zoeken.

 2. RadaR zegt:

  Sorry, maar 1e reactie kwam niet door. Je mag hem omdat de 2e wel lukte rustig verwijderen. 🙂

 3. Mack zegt:

  Sympathiek, zeker. Ook wel een redelijk goede coach, denk ik. Dit soort ontslagen zijn vervelend, maar ook niet meer dan dat. Hij hoeft ten slotte geen ww aan te vragen en kan een sabattical nemen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s