De zegeningen van Wilders

Je kon er vergif op innemen. De truc heeft voor de zoveelste keer gewerkt omdat heel spraakmakend Nederland weer over hem heen viel. Een herhaling van zetten welke als dat zo door blijft gaan, op den duur er wel toe moet leiden dat de konfrontatie tussen de Nederlandse samenleving, en in het bijzonder haar elite, en Geert Wilders een eeuwig schaak wordt met de laatstgenoemde als de underdog, als slachtoffer in een continue machtspositie. Met steun van de man in de straat, die inmiddels zo vervreemd is geraakt van alles dat met bestuur, overheid, regelgeving en wat dies meer zij te maken heeft, dat deze zich gemakkelijk en graag met hem vereenzelvigt, in hem zichzelf herkent als de kleine man die altijd het onderspit delft. Dat beeld kreeg gisteren weer een krachtige impuls bij de aanbieding van de konklusies van het onderzoek dat in opdracht van de PVV was verricht naar de voordelen van de gulden boven de euro. En zoals was te voorzien, ook na alle bedenkingen vooraf, werd dat rapport vakkundig gefileerd door een leger economen, terwijl een hele rij politici ook klaar stond om het nog eens omstandig af te branden. Waarna Wilders opnieuw succesvol wegkwam, zij het als slachtoffer en underdog, die het gelijk opnieuw niet aan zijn zij had gekregen.

Ondanks dat zijn achterban best wel voelde voor een terugkeer naar de gulden zij het dat de emotie het hierbij van de rede en de kennis won. Wat pijnlijk duidelijk werd toen het gros van die aanhang nauwelijks wist wat de koersverhouding tussen de euro en de gulden was, hoewel dat er verder weinig toe deed, omdat Wilders zijn politieke punt alweer had gescoord. En opnieuw volgens hetzelfde en voorspelbare procédé dat altijd bestaat in de opwerping van een tegendraads punt dat meteen een heftige controverse oproept, een stevig debat met geharnaste standpunten met als uiteindelijk resultaat dat de PVV – leider daar voluit garen bij spint. Dat is het steevaste patroon in een overzichtelijk proces tot aan de uitkomst toe. Waardoor het des te verwonderlijker is dat de tegenstanders van Wilders telkens weer in zijn val blijken te trappen, het kennelijk nooit willen leren. Zoals ook gisteren weer bleek toen de knapste koppen van de klas, economen en politici, het opnieuw aflegden tegen boerenslimheid die helemaal niet uit was op het inhoudelijk gelijk. Met de royale aandacht en de versterking van het al bestaande beeld was er namelijk genoeg resultaat geboekt en kon de blonde leider opnieuw zijn zegeningen tellen toen hij vervolgens in het Catshuis aanschoof.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Politiek en getagged met , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

9 reacties op De zegeningen van Wilders

 1. RadaR zegt:

  Sinds wanneer zijn de economen, die als mede-schuldigen aan de vereconomisering van onze samenleving kunnen worden beschouwd en aantoonbaar hebben geholpen om de politiek er een zooitje van te laten maken, nog een objectieve toetssteen voor welk rapport dan ook?

  • robschimmert zegt:

   Zolang hen een podium wordt geboden en er naar hen wordt geluisterd.

   • RadaR zegt:

    Maar dat laat toch niet onverlet, dat er weinig waarde aan hun verhaal kan worden toegekend? In het verleden kenden we de pastoor die voor eigen parochie preekte. Nu zijn er de economen, die de eigen blunders weglullen. Er zijn weinig tot geen economen [gisteren Vermeend aan het woord gehoord in Nieuwsuur?], die mij nog qua standpunt kunnen beinvloeden. Dan zou ik net zo goed mijn muziekkeuze kunnen gaan laten afhangen van wat TVOH als muziek en kwaliteit probeert te pushen.

 2. robschimmert zegt:

  @ RadaR:
  De pest is dat de invloed van de massacommunicatiemedia zo enorm is toegenomen dat voor elke gek met een economisch inzicht of idee wel een plekje is te vinden op een van de zenders of bij een van de omroepverenigingen die dagelijks om hun naakte bestaan en de kijkcijfers moeten knokken. En dan doet de inhoudelijkheid van een econoom er helemaal niets meer toe. Als hij maar lekker kraait en op een manier die kijkers trekt. Dat begint toch het hele verhaal van ons compleet versplinterde land te worden.

  • RadaR zegt:

   Voel jij niet alleen de aandrang maar ook de morele plicht [als een sort of “laatste der Mohikanen”] niet om die versplintering, verplatting, versimpeling aan de kaak te blijven stellen? Bij elke gelegenheid, die zich voordoet? Die vraag is van een retorisch karakter, ik weet het. Want het antwoord maakt duidelijk waarom ik hier dagelijks kom lezen. 🙂
   Waarom ik inhaakte op dit logje was, omdat ik uit de tekst meen te moeten opmaken, dat [ik simplificeer] Wilders die economen zonder dat zij het doorhebben gebruikt om zijn punt te maken: de slachtofferrol opeisen. Terwijl mijn inschatting juist is, dat die economen Wilders’ rapport juist dolgraag gebruiken om nog maar eens hun leugenachtige sprookje op te hangen.
   En nu al staat vast dat er niemand zal opstaan om te bewijzen dat of Wilders’ rapport of het sprookje van de economen de waarheid is of niet.

 3. Nanos zegt:

  Wat een timing ook nog, zo precies nu de onderhandelingen over bezuinigingen beginnen. Dat kan haast geen toeval zijn.

 4. Laurent zegt:

  Ach, hij komt toch nergens met die rare plannen. Als hij het wil doordrukken is het gewoon exit kabinet en zien we Wilders nooit meer terug in de macht.

 5. Mack zegt:

  Ik vind het ook wel wat overdreven allemaal, die aandacht voor Wilders. Zo interessant en vernieuwend is het nu ook allemaal niet, wat hij zegt. Maar op een of andere manier voelen journalisten zich genoodzaakt hem in het nieuws te brengen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s