Courgette – taartjes

Nu ik een jaar kookervaring heb, hoewel ik nog elke dag leer, voel ik aan het fornuis en in de keuken toch wat vastere voet aan de grond. Dat heeft tot gevolg dat een zekere vrijmoedigheid bij mij begint te ontstaan, zonder dat men zich daar al te grote voorstellingen van moet maken. Maar een begin is er, want ik durf zowaar minder gebaande wegen in te slaan en ook eens iets anders te bereiden dan zo’n typisch standaardgerecht als aardappelen – vlees – groente, bami, spaghetti of stamppot. Met bijvoorbeeld gisteren een nieuwigheidje voor mij dat beslist appetijtelijk was en waarvan ik het recept anderen niet wil onthouden. Gewoon omdat het gemakkelijk is en zeker zo smakelijk. Het gaat om courgette-taartjes, waarvoor in beginsel een courgette, een ei, wat bloem, geraspte oude kaas plus peper en zout volstaan. Om twee of drie van de taartjes daaruit te bereiden, zal de courgette allereerst grondig gewassen moeten worden. Vervolgens wordt deze geraspt boven een kom, waarna op de daaruit resulterende snippers in redelijke mate en naar smaak zout wordt gedaan. De geraspte courgettes blijven daarna circa een kwartier staan om dat zout in te laten werken en het vocht al in enige mate eruit te laten trekken.

Na die wachttijd worden die snippers stevig gekneed zodat het laatste beetje vocht daaruit verdwijnt. Als ze weer in de kom gelegd zijn, wordt er stevig peper op gedaan, een rauw ei toegevoegd en daaroverheen bloem gestrooid totdat door kneden al wat vaste massa ontstaat. Vervolgens wordt er royaal geraspte kaas doorheen verwerkt wat er toe leidt dat het mengsel zo stevig wordt dat daaruit drie, vier bollen gedraaid kunnen worden, die zodra dat gelukt is, afgeplat worden en de vorm van dat beoogde taartje krijgen dat alleen nog gebakken moet worden. Dat is in feite een fluitje van een cent. Want deponeer ze in een koekenpan en bak ze gedurende een kwartier of iets meer op laag vuur om en om tot ze aan beide zijden goed bruin zijn geworden, waarna de hele bereiding bij elkaar een inspanning van nog geen drie kwartier gevraagd blijkt te hebben. Met als resultaat wat lekkers dat nog opgesierd kan worden met aardappelschijven of tagliatelli. Maar dat blijft bijzaak omdat de courgette – taartjes zo bijzonder van smaak zijn dat al het andere daar alleen maar van afleidt.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Eten en drinken en getagged met , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s