Het niet weten van Martijn

Het ziet er naar uit dat we de komende tijd nog niet verlost zullen zijn van de perikelen rond de troonsopvolging bij de PvdA. Publiciteit dus gegarandeerd voor die partij. En dat is in elk geval mooi meegenomen in een periode dat de regeringspartijen plus hun gedoogpartner daar mee aan de haal dreigden te gaan in verband met het overleg over een nieuwe bezuinigingsronde. Maar dan zal de PvdA die meevallers wel moeten verzilveren en niet, zoals dat bij de eerste de beste gelegenheid al gebeurde, de kans daarop laten lopen. Wat dan nog heel zacht is uitgedrukt voor de kolossale misser die een van de partijprominenten zich al meteen permitteerde, want kennelijk vergat dat de kiezer en kijker echt wel een ordentelijk geheugen heeft. De negen jaar die hij ondanks zijn jeugdige leeftijd al in de politiek heeft doorgebracht, bleken opeens niet aan dat grote talent dat Martijn van Dam heet, te zijn besteed. Ondanks het leervermogen dat bij hem gezien zijn huidige leeftijd van 34 jaar op zijn best mag worden verwacht, bleek gisteren en vandaag alles dat hij in zijn jaren in de Tweede Kamer aan ervaring en kennis had opgedaan, volledig vruchteloos te zijn geweest.

Want krijg het maar eens aan iemand verkocht om je de ene dag van de domme te houden om de dag daarop met een brede smile precies andersom te reageren. Dat lapte die van Dam die zo onder de hand wel moet weten hoe de hazen op het Binnenhof lopen. Hij presteerde het op de dag dat Cohen zijn biezen pakte, om journalisten, toen deze aan hem naar zijn ambities vroegen, niet wetend aan te kijken en te doen alsof de vraag aan dovemansoren was gesteld, in elk geval volstrekt niet relevant voor hem was. Wat uiteraard kan en mag, maar elke geloofwaardigheid verliest als diezelfde man in minder dan 24 uur het roer met 180 graden blijkt te hebben omgegooid. Ook dat speelde die van Dam klaar toen hij hetzelfde journaille dus weer bij zich riep om hen te vertellen dat hij zich beschikbaar stelde voor het politiek leiderschap van de PvdA. Om dat te laten volgen door zo’n wervend praatje dat hij onmogelijk in die korte tijd na het vertrek van Cohen voor en over zichzelf verzonnen kon hebben. Waarmee hij zijn eigen kaarten compleet op tafel legde, in die zin dat hij wel heel snel van positie was veranderd, zo snel dat dat op zijn minst te denken geeft over zijn rol bij de afgang van Cohen en hem al meteen diskwalificeert voor een positie van politiek leider, die op zijn minst vertrouwen moet wekken.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Politiek en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Het niet weten van Martijn

 1. Sjoerd zegt:

  Ook die zie ik nog niet op de barricaden staan… het levert wel voldoende politiek gekakel op de komende tijd

 2. Ximaar zegt:

  Dit bewijst wederom dat het niet in de individuele poppetjes als Van Dam of Cohen ligt, maar aan de partij. Dwz de groep die met elkaar het beleid bepaalt. Dat is zeker niet beperkt tot de fractie, maar ook het partijbestuur en anderen die niet op de voorgrond treden maken daar deel van uit.

  De eerste keer dat na die vergadering sprak voor mij boekdelen. Het kan niet anders of er is tegen Van Dam, Samson en anderen gezegd: ‘Dit is de tijd om je te profileren, de media heeft alle aandacht. Maar ga niet op het graf van Cohen dansen, dat ga je bezuren, mensen pikken dat niet. Dus zeg voorlopig alleen dat je er over nadenk met je partner of gezin. Zoiets komt altijd sympathiek over. Als je daar uit bent overleg je nog even met ons en dan stemmen we af hoe je je het beste aan Nederland kan presenteren.’ Aan Samson was goed te zien dat die dezelfde marsoprdacht heeft meegekregen.

  En dat heen en weer slingeren tussen de eigen gedachte en loyaal zijn aan een samenraapsel van belangrijke partijgenoten levert dus dit gedraai op. Daarbij is het een mediacratie geworden. Beter is het als Van Dam niets had gezegd totdat ie bepaald had of ie er aan zou beginnen. Maar dan zegt de media: ‘Hij zegt niets, aan zo’n figuur heb je ook niets.’

  Plasterk is een ander figuur die dat duidelijk iets anders invult. Hij zal net als Timmermans meer senioriteit hebben en dus meer vrijheid die hij niet misbruikt. Timmermans hoorde je overigens niet, maar die mag volgens mij helemaal niet na dit incident op de voorgrond treden. Hem zal die mail verweten worden. Ik denk ook niet dat hij zich kandidaat gaat stellen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s