Het moet echt anders!

De val van Cohen – want dat was het en niet anders – moet aan ieder die er binnen de PvdA toe doet, wel helder hebben gemaakt dat het met die partij zo niet meer verder kan. Dat de tijd van zoete broodjes bakken, mooie woorden en het schetsen van gloedvolle vergezichten echt achter de rug is. Dat station is gepasseerd. Het moet in het vervolg helemaal anders. Wat op de eerste plaats zal moeten betekenen dat mensen precies weten wat ze aan de PvdA hebben. Waar staat die partij voor? Die vraag moet niet eens meer gesteld hoeven worden. Klare taal en klare wijn, daar gaat het alleen nog om. En vooral boter bij de vis en niet meer van dat vage en omstandige gelul. Daar is het wetenschappelijk bureau van de partij namelijk voor, waarna de Kamerleden wel hom of kuit geven. Dat is de ene kant van het verhaal, die duidelijk maakt welke positie er wordt gekozen. Links, links van het midden of in het midden. En als dat uitgemaakt is, dan is het ook zo en wordt er gezamenlijk voor gegaan om die positie in het hele politieke spel te markeren. En natuurlijk gaat dat niet op die halfzachte manier zoals daar tot nu toe altijd sprake van was, waardoor de media en de politieke tegenstanders wel een heel willig slachtoffer vonden in de PvdA, met Job Cohen voorop.

Fatsoen of het netjes houden is geen optie gebleken, want helpt kennelijk niet in de politieke strijd. Dus zal het been vaker gestrekt moeten worden, wat dan maar van au moet doen bij diegenen die het treft. Duidelijk wordt dan wel dat er andere registers opengetrokken moeten worden om met de PvdA in de slag te gaan. Of dat nu Wilders en de zijnen zijn dan wel hun kompanen van de rechtse pers, doet er verder niet toe. Als het maar helder is dat de messen geslepen zijn en dat iedere tegenstander het in het vervolg kan krijgen zoals hij of zij het hebben wil. De tijd dat de PVV het politieke debat kon kapen, zal gewoon voorbij behoren te zijn. Dat bijeengeraapt gezelschap dient te beseffen of ingewreven te krijgen dat als men de inhoud mijdt en de voorkeur heeft om op de man te spelen, dat de PvdA daarvoor klaar is. Met als enige doel om het verloren gegane vertrouwen bij de kiezer weer terug te winnen en de aloude positie van pleitbezorger en belangenbehartiger van de zwakkeren in de samenleving opnieuw te bekleden. En graag met schone handen en zonder de schijn van handjeklap om niet op het spek van alles wat rechts is te worden gebonden. Want de ervaring leert dat dat zo is gebeurd.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Politiek en getagged met , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

10 reacties op Het moet echt anders!

 1. Sjoerd zegt:

  Utopie, de PvdA is dood, morsdood.

  • RadaR zegt:

   Voorzover bedoeld wordt, dat de PvdA onder Cohen morsdood was, ga ik hierin mee. Ik heb dat ook al meerdere keren duidelijk gemaakt. Het scenario, wat Rob schetst, zou m.i. wel degelijk succesvol kunnen zijn. Toen ik het log las bedacht ik me, dat ook in volkssport no. 1 het voetbal elftallen het best presteren als ze uit de juiste mix aan spelers bestaan. Kille maar scherpe spits, opkomende backs, brekers/balafpakkers op het middenveld, sterke koppers. Dat beeld is m.i. goed overhevelbaar naar een politieke partij. Als de PvdA daar werk van maakt zie ik wel degelijk mogelijkheden. Maar het is wel een laatste kans. Wat morsdood en voor 3/4 begraven betreft rijst bij mij toch eerder het beeld van het CDA op.

 2. Fien zegt:

  Helaas, ik heb er ook geen vertrouwen meer in.
  De druppel was voor mij het besluit de leden mee te laten beslissen met het kiezen van een opvolger voor Cohen.
  Ik zie nog die wantoestanden bij het CDA congres.
  De jongeren hebben zich allang afgekeerd van de partij. Wat overblijft zijn enkele ouwe getrouwen die de Internationale nog wel mee willen zingen.
  Sjoerd heeft gelijk.
  Rest mij een bange vraag, die ik blijf herhalen, maar wat nu?

  • robschimmert zegt:

   Ja, als we nou maar met zijn allen in fatalisme en cynisme vervallen, weten we zeker dat we gelijk krijgen met die houding. Dus is het toch handiger om nog een beetje energie te zoeken en te benutten om de goede weg te vinden. En het verhaal van die jongeren die zich van de PvdA hebben afgekeerd, klopt gewoon niet als je kijkt naar het ledental van de jongerengroep in de PvdA en het aantal youngsters (< 40 jaar) in de Tweede Kamerfractie. Mijn konklusie blijft staan dat al die fatalistische konstateringen te gemakzuchtig zijn. Want zo maak je je wel heel snel van een probleem af.
   (Deze reaktie is trouwens ook bedoeld voor Sjoerd.)

 3. Ximaar zegt:

  Ben het met Fien eens dat het ledenraadplegen uit kan draaien op het saaiste en foutste wat je maar kunt bedenken. Je mag op z’n minst hopen dat kandidaten als Albayrak zich melden en dat er een aantal stemrondes komt met afvalsysteem. Dus telkens opnieuw stemmen of de vrijgevallen stemmen herverdelen over de overgebleven kandidaten. Doen ze dat niet, dan krijg je het gemiddelste gemiddelde en dat nu juist wat de PvdA aan het nekken is. Ik zou het ook per mail/sms laten doen. Veel mensen nemen niet meer de moeite om naar een bijeenkomst te gaan van een partij in verval. De vergrijsde vergadertijgers die daar komen, komen ook wel bij de gewone stembusgang. Het is juist de bedoeling om weer andere kiezers aan te spreken. Mensen die geen partijlidmaatschap hebben zou misschien nog beter zijn, maar is richting partijleden verre van sociaal te noemen. Maar maak in elk geval voor de overige partijleden de drempel zo klein mogelijk.

 4. Mack zegt:

  Is het erg als de PvdA geen bestaansrecht meer heeft? Er is dan toch geen behoefte meer aan, en alles waar geen behoefte aan is en desondanks toch in stand wordt gehouden heet marketing. Of slechte kunst. Misschien tijd om de stekker eruit te trekken? Een partij die geleid wordt door weglopers daar heb je ook niks aan.

  • robschimmert zegt:

   Een partij op zich is volkomen oninteressant. Het gedachtengoed waar ze voor staat, in dit geval de sociaal – democratie, des te meer.

   • Mack zegt:

    Ik weet eerlijk gezegd niet eens het verschil tussen PvdA en SP. Sociaal democratie, wat wil dat zeggen? Sterker nog, het verschil tussen CDA en PvdA is me niet eens duidelijk.

    Ik dacht dat de PvdA er moest zijn voor de arbeiders. De gewone man, Jan Modaal. Maar daarvoor hebben we nu al SP en PVV volgens mij. Ik snap alleen de SGP. Nou ja, snappen, ik snap dat ze de een Christelijke variant van de Sharia willen invoeren. En de PvdD begrijp ik dan ook nog. Waar het CDA voor staat? Geen idee. VVD is er voor de ondernemers en de economie? Groen Links is er voor de intellectueel en het milieu? Eerlijk waar, ik begrijp er geen bal van.

    PvdA zou me nog het meest aanspreken van allemaal, gevoelsmatig. Maar dan moet niet elke keer de partijleider weglopen.

    • robschimmert zegt:

     Kijk, en daar schets je al het grote probleem van de PvdA dat ze na en door Kok heeft gekregen die die partij van haar ideologische veren heeft ontdaan en zo de mogelijkheid heeft ontnomen om zich van andere politieke partijen te onderscheiden. De PvdA lijkt op alle partijen van CDA tot en met SP en is daarmee haar eigen identiteit verloren. Ze moet terug naar haar wortels, naar haar oorspronkelijk gedachtengoed, de sociaal – democratie.

     Als je daar meer zicht op wilt krijgen, moet je proberen om wat verhandelingen van Joop den Uyl daarover te lezen. Als econoom was hij een belangrijk politiek – theoreticus die bijvoorbeeld de leer van Marx wist te vertalen naar het PvdA – programma van de tweede helft van de twintigste eeuw, dat in feite de neerslag was van de sociaal – democratische filosofie.

    • RadaR zegt:

     Het is aan je vurig betoog af te lezen, dat je een aantal prima prikkels hebt opgevangen. Zonder zuur te willen zijn moet ik opmerken, dat het verschijnen van zowel van Dam als Samsom bij mij totaal niets teweeg heeft gebracht.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s