Het fatsoen van Cohen

Misschien was het botte onfatsoen van de heren Blok van de VVD en Wilders van de PVV meteen wel het meest sprekende bewijs van het gelijk van Job Cohen om de boel er met onmiddellijke ingang bij neer te gooien. Tegen zo weinig gebrek aan beschaving dat beiden weer etaleerden door in een reaktie op het vertrek van een kollega – fractievoorzitter uit de politiek niet meer op te brengen dan de enkele quote dat het een interne PvdA – kwestie was, is natuurlijk geen enkel kruid gewassen. Daar leg je het met goede bedoelingen en idealen tegen af en word je alleen dus nog bekeken als een wereldvreemde zonderling die van het spel en de geldende mores geen ene bal snapt. En als dit beperkt bleef tot die Haagse kaasstolp, viel het misschien nog wel mee en kon het als een op zichzelf staand incident worden afgedaan. Maar erg genoeg is het dat niet omdat die Blok en Wilders natuurlijk staan voor een klimaat waarin integriteit er niet meer toe doet.

En waarin je de grootste triomfen haalt als je tegenstanders met ieder middel onderuit haalt, als het kan en als het moet ook met de streken van de straat. Als je maar wint. En in die sfeer van het ghetto en de achterbuurt, waarin media als de Telegraaf en Geen Stijl bij uitstek gedijen en daarmee de voorwaarden scheppen waarin slechts de stijl van Blok en Wilders relevantie heeft, moet Cohen noodzakelijkerwijs het onderspit delven. Ten overstaan van iedereen die erbij staat, geen poot uitsteekt en het daarmee eigenlijk allemaal wel best vindt dat de beschaving en de nuance onderuit worden gehaald door de grote bek en het rollen van de spierballen. Intimidatie loont en de gedachte, de overweging is gedoemd het onderspit te delven. Zoveel is er aan de hand in dit land dat zich met zijn flinkheid de markt uit prijst en ondertussen de beschaving, het fatsoen en de integriteit in een en dezelfde klap de deur uitdoet. Want wees eens eerlijk. Had het anders zo met Job Cohen kunnen verlopen? En mag ik daar dan misschien niet goed van worden?

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Politiek en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

12 reacties op Het fatsoen van Cohen

 1. Jolie zegt:

  Deze tekst had ik nu HEEL graag in een groot corps op de voorpagina van de Volkskrant gelezen. Met een grote zwarte rouwrand eromheen. Inderdaad, intimidatie loont, kennelijk. Hier komen geen winnaars uit tevoorschijn.

 2. Sjoerd zegt:

  En half Nederland vind het schijnbaar ook goed…. Al zal het een enorme klus worden om weer een uiltje te vinden die de knuppel oppakt en terug slaat.

 3. mack zegt:

  Kennelijk wil de PVDA ook winnen met een straatvechter, anders was het denk ik niet nu gebeurd. Nu is er nog tijd om een vervanger te zoeken en die te laten scoren bij de verkiezingen. We gaan wel steeds meer dat vervloekte Amerika achterna. Moddergooien is onderhand het enige wat je moet kunnen.

  • RadaR zegt:

   Weer even via “de omweg”, maar wel degelijk rechtstreeks op het log reagerend wil ik even het volgende kwijt.
   Jij benadert het vanuit de kant van het schetsen van de grote boze wereld, waar Cohen mee te maken kreeg en waarin hij ten onder is gegaan. Niets mis mee, zij het dat het wel een onvolledig beeld is. Ongetwijfeld speelt hier mee de verontwaardiging, misschien zelfs wel woede die jij persoonlijk voelt t.o.v. de partijen en de figureren, die in die grote boze wereld het hoogste woord hebben. Ik deel die verontwaardiging.
   Maar wat ik mis is een andere kant van de medaille, nl. de rol die de PvdA zelf heeft gespeeld in de uiteindelijke teloorgang van Job Cohen als politiek leider.

   • RadaR zegt:

    “figureren” = figuren 🙂

    • robschimmert zegt:

     Zo eenzijdig is het wat mij betreft zeker niet. Zie alleen al mijn logje over het geritsel met Dijksma. En verder deel ik de welbekende opvatting dat er geen partij is die zo’n harteloze cultuur kent als de PvdA, waar deze juist zo ijvert voor het ‘paradijs’ op aarde voor mensen.

   • RadaR zegt:

    Alsnog het Dijksma-verhaal gelezen en dat dekt in voldoende mate die andere kant van de medialle af, waar ik op doelde.
    Nu maar eens afwachten welke goocheltrucs met de opvolging van Cohen worden uitgehaald.

 4. Ximaar zegt:

  Roemer bewijst het ongelijk van dit betoog. Je kunt Roemer niet beschuldigen van modergooien of platte uitlatingen als die van Blok-Wilders. Toch scoort hij prima.

  De echte oorzaak moet nmm dan ook gezocht worden binnen de PvdA, die zichzelf in de loop der jaren ontwikkeld heeft tot een onmogelijke partij. Veel gezeur intern en niet duidelijk naar buiten. Cohen mag het niet goed gedaan hebben, maar een ander zal het onder deze omstandigheden ook niet veel beter doen. Bos liep hier eerder al tegenaan. Aan het eind van zijn periode steeg de PvdA weer, omdat ie een goed staaltje liet zien als minister van financien. Daardoor nam het aantal zetels weer toe, ook nog een tijdje onder Cohen. Zo’n naijleffect is heel gewoon, alleen in de politiek wenst men dat nooit te onderkennen. En dat Bos het uiteindelijk goed deed stond voor 100% los van de PvdA.

  Ik denk dat er maar 1 echte oplossing is en dat is de PvdA oplossen. Het conservatieve vakbondsdeel loopt over naar de SP (en PVV), wat al grotendeels gebeurd is. Het progressieve deel gaat fuseren met GL en D66. Er zijn bij hen vrijwel geen verschillen in opvatting. Noem dat progressief-sociaal en het zal een bak stemmen trekken, die nu over allerlei partijtjes (PvdA, GL, D66, CU, PvdD) verdeeld worden. Dat gebeurt omdat er niet 1 van die partijen boven uit steekt. Bos die slecht binnen de PvdA pastte zou veel beter in zo’n nieuwe partij passen. Geldt overigens ook voor Ascher.

  • robschimmert zegt:

   Roemer heeft kunnen gedijen omdat hij door het tekort van Cohen uit de wind van de media bleef. Die hadden in Cohen een veel gemakkelijker prooi. Zie het triomfalisme van die Castricum en PowNews. Ik vrees dat Roemer nu aan de beurt komt. De inleidende beschietingen zijn al op Geen Stijl begonnen. Want de SP wordt groot en dus een echt gevaar. Vandaar mijn voorspelling.

 5. uitwijkpost zegt:

  Er is geen plaats voor fatsoenlijke mensen in de politiek.

 6. Laurent zegt:

  Nou, vandaag zei iemand me dat het gat waar de PvdA in kan springen dat is van een sociaal-democratische partij die pro-Europa is. D66 en Groenlinks zijn nauwelijks sociaal-demiocratisch meer, en de SP is niet erg pro-Europa.

 7. studio562614 zegt:

  Cohen was te fatsoenlijk ..een Wilders heeft daar maar al te graag misbruik van willen maken… wat nu… we moeten nog maar afwachten wat er voor nieuwe invulling komt… Agnès

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s